
Bors de Naut cu Aripioare de Pui – o reteta simpla, satioasa si foarte gustoasa – din Categoria Ciorbe si Supe. Intra sa vezi, cum poti sa faci cel mai bun Bors de Naut cu Aripioare de Pui.
Ca tot este cam frigut afara, ma tot gandeam ce mancare sa mai fac, asa ca am hotarat da gatesc acest Bors de Naut cu Aripioare de Pui, ca tot nu il mai gatisem de ceva timp.
Descopera Secretul Retetei si Variantele Internationale ale Acestei Mancari Traditionale
Ciorba sau Borsul de Naut cu Aripioare de Pui este un fel de mancare apreciat pentru aroma sa bogata si gustul reconfortant usor picant.
Cu o istorie ce se intinde pe mai multe generatii, aceasta reteta imbina in sine savoarea specifica a nautului cu aroma proaspata a aripioarelor de pui, creand un preparat culinar de exceptie.
Insa, Borsul de naut nu este doar o specialitate locala, ci si un preparat apreciat in alte parti ale lumii, fie cu variante adaptate la ingredientele si gusturile locale.
In acest articol, vom explora pas cu pas cum se pregateste Ciorba/Borsul de Naut cu Aripioare, precum si cum se prepara in alte colturi ale lumii.
Beneficiile Nautului:
Nautul, denumit stiintific Cicer arietinum, este o leguminoasa bogata in nutrienti esentiali si aduce numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Proteine vegetale de calitate: Nautul este o sursa excelenta de proteine vegetale de calitate inalta, ceea ce il face o optiune populara pentru vegetarieni si vegani, in special.
Fibre alimentare: Consumul de naut poate contribui la imbunatatirea digestiei si sanatatii intestinale datorita continutului sau ridicat de fibre naturale.
Fier si magneziu: Nautul furnizeaza cantitati semnificative de fier și magneziu, minerale esentiale pentru functionarea optima a organismului.
Acizi grasi Omega-3: Chiar si in cantitati mici, nautul contine acizi grasi Omega-3, care sunt benefici pentru sanatatea inimii si a creierului., dar si reduc inflamatiile din organism.
Cum poti sa faci cel mai bun Bors de Naut cu Aripioare de Pui?
Ingrediente:
- 150 gr naut uscat tinut la inmuiat peste noapte si apoi fiert sau naut de la conserva;
- 700 gr aripioare de pui;
- 1 ceapa medie, tocata marunt;
- 1 morcov mare sau doi mai mici, taiati cubulete sau dupa preferinta;
- 1/4 radacina de telina sau 1 tija Apio;
- 2 -3 cartofi medii, taiati cuburi;
- 1 lingura pasta de tomate;
- un praf boia iute, daca va plac mancarurile usor picante si cu o culoare frumoasa;
- 300 ml bulion;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 3 litri apa de la robinet sau supa de pui/legume;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin pentru a sota usor legumele pana devin usor moi;
- 1 legatura marar sau patrunjel verde
Mod de Preparare:
1. Pregatirea Nautului Pentru Bors/Ciorba
Nautul se spala si se pune la inmuiat peste noapte in apa rece cu ½ linguita de sare grunjoasa ori puteti folosi naut de la conserva, daca vi se pare complicat sa gatiti cu naut uscat.
Dupa ce nautul a stat peste noapte la inmuiat, se clateste bine sub jetul de apa rece si se pune la fiert in apa fara sare doar cu un praf de piper negru si o foaie de dafin.
- Fierbeti-l timp de aproximativ 1 ora sau pana cand devine moale.
2. Pregatim Aripioarele de Pui
Curatam aripioarele de pene si puf ramase, daca este cazul, le parlim pe flacara de la aragaz si spalam bine in apa rece urmand ca s le adaugam peste legumele sotate.
3. Pregatirea Legumelor Pentru Borsul de Naut
Cat fierbe nautul, curatam, spalam si tocam marunt, sau dupa preferintele fiecareia dintre dvs., legumele (ceapa, morcovul, telina) pe care le vom sota 1-2 min. in oala in care urmeaza sa gatim ciorba, pana devin putin moi, in uleiul de masline.
Dupa ce legumele s-au inmuiat putin adaugam boia de ardei iute si pasta de tomate si amstecam bine, deoarece atat pasta de tomate, cat siboiaua au tendinta de a se lipi de fundul oalei.

Adaugam foaia de dafin si piperul negru proaspat macinat, amestecam bine si mai lasam un minut, apoi adaugam aripioarele si apa sau supa de pui sau legume, daca aveti in casa.
- Nu uitati sa alegeti spuma la timp!!!
4. Pregatim Cartofii Pentru Bors
Cat fierbe ciorba, curatam si spalam cartofii, apoi ii taiem in cubulete mai mari; dupa cca 10-12 min., adaugam si cartofii in oala si ii lasam sa fiarba 7-8 min, apoi adaugam bulionul, sare si piper dupa gust.

Dupa ce 3-4 min. adaugam nautul fiert si lasam sa fiarba pana sunt cartofii gata, ca nautul si asa era fiert si trebuie fiert doar cateva minute incat aroma ciorbei sa il patrunda dandui un gust mai rafinat.
5. Finalizarea si Servirea
Dupa ce ciorba este gata, adaugam verdeata tocata, acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a putea fi servit.
Condimentam cu sare si piper, daca este cazul. Servim Ciorba de Naut cu Aripioare cat este inca calda, alaturi de o felie proaspata de paine cu coaja crocanta si smantana fermentata, daca va place aceasta combinatie inedita.
Specialitati Internationale pe Baza de Naut:
1.Supa/Ciorba de naut cu aripioare indiene (Chana Masala): in bucataria traditionala indiana, nautul este adesea folosit in preparate precum Chana Masala.
Aici, nautul este gatit cu ierburi si condimente indiene, precum garam masala, turmeric si coriandru, pentru a crea o ciorba aromata si usor picanta sau chiar mai mult, deoerece indienii mananca destul de picant..
2. Supa/Ciorba de naut cu aripioare mexicana (Sopa de Garbanzos): In Mexic, nautul este un ingredient de baza in multe retete traditionale.
Sopa de Garbanzos este o varianta mexicana a borsului de naut, in care nautul este gatit cu roșii, ardei iute si coriandru pentru a obtine o ciorba bogata si plina de gust.
Borsul/Ciorba de Naut cu Aripioare nu este doar o reteta delicioasa si reconfortanta, ci si o modalitate minunata de a explora diversele arome si gusturi ale bucatariei internaționale.
Indiferent de ce varianta preferati, aceasta ciorba va impresiona cu siguranta papilele gustative si va aduce un strop de caldura in inima fiecarui gurmand, mai ales acum ca tot e destul de frig afara.
Alte Mancaruri pe Baza de Naut
1. Humus: Humusul este, fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute preparate pe baza de naut din lume si este foarte util in zilele cand tinem post.
Acest amestec cremos de naut, pasta de susan (tahini), ulei de masline, usturoi si zeama de lamaie este o gustare delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru a fi servita pe paine prajita.
2. Falafel: Falafelul este un preparat popular in bucataria mediteraneana si orientala, obtinut din naut pasat si condimentat, care este apoi facut in bilute (chiftelute) si prajit pana devin crocante.
Aceste bilute aromate pot fi servite in paine pita sau lipie, alaturi de salate proaspete si sosuri cremoase si sunt de mare ajutor in zilele de post.
3. Salate cu naut: Nautul uscat sau de la conserva este un ingredient potrivit pentru salate, sosuri, pilafuri sau alte preparate delicioase si indradite de multi gurmazi.
Il poti adauga la o salata verde pentru a-i oferi un plus de gust si textura si nutrienti sau poti crea salate mai consistente adaugand ai alte legume, verdeturi si dressinguri cremoase si delicioase.
4. Curry de naut: In bucataria traditionala indiana, nautul este adesea folosit in preparate precum curry-ul, dar si alte mancaruri gustoase si aromate.
Aici, nautul este gatit cu ierburi aromate, condimente si sosuri bogate pentru a crea un fel de mancare gustos, plin de arome si foarte satios avand in vedere ca marea majoritate a indienilor sunt vegetarieni.
Acestea sunt doar cateva exemple de preparate delicioase pe baza de naut, care demonstreaza versatilitatea si gustul inconfundabil al acestui ingredient simplu si minunat.
De la ciorbe si supe pana la aperitive si feluri principale, nautul este o alegere excelenta pentru a adauga gust si valoare nutritiva oricarei mese in famile si nu numai.
Ajutati Blogul cu un Share sau Like
!!! Daca v-a fost de folos reteta noastra de astazi – Bors de Naut cu Aripioare de Pui -, dati-ne un Share/Like. Ne-ar fi de mare ajutor! Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Cu aceasta ocazie, va recomadam sa vedeti si alte retete ale noastre, precum:
- Ciorba de Loboda cu Manzat;
- Ciorba a la Grec cu Ciuperci si Porumb Dulce si
- Ciorba Radauteana Reteta Originala
Pofta buna!