Reteta Chec cu Unt: Un Desert Aromat si Pufos, reteta bunicii redactata la masina se scris, din Categoria Dulciuri de Casa. Inra acum sa vezi, cum poti sa faci cel mai pufos Chec cu Unt si Smantana.
Am aceasta reteta veche de la bunica mea si o pastrez cu sfintenie, deoarece Checul se primeste foarte pufos si umed la interior si nu uscat, cum sunt cele din comert.
Daca esti in cautarea unei retete de Chec cu Unt care sa fie usor de preparat si pufos, ai ajuns la locul potrivit! In acest articol, vei descoperi cum sa pregatesti un Chec cu Unt delicios, folosind ingrediente simple, dar de calitate.
Acest chec este perfect pentru micul dejun, gustarea de dupa-amiaza la serviciu sau acasa sau chiar ca desert rafinat la mesele festive in sanul familie sau cu orice alta ocazie.
Despre Reteta de Chec cu Unt
Checul cu unt este unul dintre cele mai iubite deserturi datorita texturii sale pufoase si aromei inconfundabile de unt, lapte si vanilie, care poate fi luat fara grija la pachetel la serviu.
Aceasta reteta este ideala pentru cei care doresc sa prepare rapid un desert savuros, fara a petrece ore intregi in bucatarie, mai ales vara, cand este foarte cald.
- Cu doar cateva ingrediente de baza si un pic de dragoste, vei obtine un chec perfect pentru orice ocazie.
Ingrediente pentru Chec cu Unt
Pentru a pregăti acest chec delicios, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 100 g de unt la temperatura camerei;
- 1cana (250 gr.) zahar tos;
- 3 linguri ulei de floarea soarelui;
- 2 linguri smantana grasa;
- 3 oua intregi;
- 1, 1/2 cana faina de grau de tip 000;
- un varf de cutit amoniac stins in suc de la 1/2 lamaie sau 10 g de praf de copt (personal, adaug praf de copt);
- 1 lingurita de extract sau esenta de vanilie
Mod de Preparare Chec cu Unt si Smantana
Pregatirea Ingredientelor
Incepe prin a scoate untul din frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei. Este important ca untul să fie moale pentru a se omogeniza bine cu celelalte ingrediente.
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge tava de chec cu unt sau tapeteaz-o cu hartie de copt, daca un ai chef sa speliulterior tava.
Amestecarea Ingredientelor Uscate
Intr-un bol mediu, amesteca faina si praful de copt, daca optezi pentru praful de copt. Aceste ingrediente vor fi adaugate ulterior in compozitia de unt si zahar, asa ca este bine sa le ai pregatite din timp si la indemana.
Crema (compozitia) de Unt si Zahar
Intr-un bol mare, bate untul cu zaharul pana obtii o crema pufoasa si deschisa la culoare. Acest pas este esential pentru a obtine un chec aerat.
- Poti folosi un mixer electric pentru a-ti usura putin munca.
Apoi, dauga smantana si amesteca bine, treptat adauga uleiul amestecand pana se incorporeaza complet si nu ramane separat de celelalte ingrediente.
Adaugarea Oalor si a Vaniliei
Adauga ouale unul cate unul in crema de unt si zahar, amestecand bine dupa fiecare ou pana se incorpreaza integral. Adauga si extractul de vanilie/esenta de vanilie pentru a da checului o aroma delicioasa.
Adaugarea Ingredientelor Uscate
Adauga ingredientele uscate in crema de unt, zahar si oua. Incepe cu jumatate din amestecul de faina si praf de copt, continua cu restul de faina.
- Amesteca usor, fara a supramixa, pentru a evita obtinerea unui chec dens si “greu”.
Turnarea Compozitiei in Tava de Copt
Toarna compozitia obtinuta in tava pregatita anterior si niveleaza suprafata cu o spatula de silicon, deoarece este mai flexibila decat una din lemn.
- Asigura-te ca distributia este uniformă pentru a obține un chec simpatic si copt uniform.
Coacerea Checului
Coace checul in cuptorul preincalzit timp de 45-50 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
- Introdu o scobitoare în centrul checului. unde, de obicei, checul este mai crescut, si, daca aceasta iese curata (nu are urme de coca lipicioasa pe ea), checul este gata.
- Daca nu, mai lasa-l 2-3 minute si verifica din nou, insa ai mare grija sa nu il tii prea mult, deoarece va fi uscat la interior si greu de mancat.
Chec cu Unt: Racirea si Servirea
Dupa ce checul este copt, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute. Apoi, scoate-l din tava și lasa-l sa se raceasca complet pe un gratar.
- Servește checul simplu, pudrat cu zahar cu glazurat.
Sfaturi pentru un Chec cu Unt Perfect
Foloseste Ingrediente la Temperatura Camerei
Este crucial ca toate ingredientele (in special untul si ouale) sa fie la temperatura camerei pentru a obtine o textura pufoasa si omogena.
Nu Supramixa
Amestecarea excesivă a aluatului poate duce la un chec dens și greu. Amesteca doar pana cand ingredientele sunt incorporate perfect.
Adauga Arome si Alte Arome Decat Cele Clasice
Pentru a diversifica rețeta de baza, poti adauga coaja rasa de lamaie sau portocala, nuci tocate, ciocolata, stafide sau fructe uscate.
Beneficiile Checului cu Unt
Checul cu unt nu este doar delicios, ci și versatil. Poate fi savurat la orice masa a zilei, iar aroma sa fina de unt si vanilie il face irezistibil. In plus, este un desert care se pastreaza bine cateva zile (4-5), pastrandu-si prospetimea si aroma.
Aceasta reteta de Chec cu Unt si Smantana este una clasica, dar mereu apreciata. Simplitatea si aroma sa o fac potrivita pentru orice ocazie sau ori de cate ori aveti pofta de ceva fin si aromat.
Urmand pasii de mai sus si tinand cont de sfaturile oferite, vei reuși sa pregatesti un chec perfect de fiecare data. Nu ezita sa experimentezi și sa adaugi propriile tale arome pentru a personaliza aceasta reteta delicioasa.
Chec cu Unt – Desertul Perfect pentru Orice Ocazie
La final, pot spune ca indiferent daca vrei sa te rasfeti cu un desert de casa sau sa impresionezi oaspetii cu ceva special, acest Chec cu Unt este alegerea ideala.
- Savureaza-l alaturi de o ceasca de ceai sau cafea si bucura-te de momentul dulce!
Intrebari Frecvente
Pot folosi unt sarat in loc de unt nesarat?
Da, poti folosi unt sarat, dar trebuie sa adaugi o cantitate mai mica si sa completezi cantitatea de unt (grasime) lipsa cu ulei de floarea soarelui pentru a obtine un chec fraged si umed la interior.
Pot Adauga Cacao in Aceasta Teteta?
Da, poti adauga 2-3 linguri de cacao in amestecul de faina (ingredientele uscate) pentru a obtine un Chec cu Unt si Cacao.
Chec cu Unt: Cum Pastrez Checul Proaspat?
Checul se pastreaza cel mai bine intr-un recipient ermetic sau punga te plastic, la temperatura camerei, pentru 2-3 zile. Poti, de asemenea, sa-l congelezi pentru o pastrare mai indelungata si il decongelezi cand ai nevoie.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Reteta Chec cu Unt: Un Desert Aromat si Pufos -, dati-ne un Share/Like. Ne-ar fi de mare ajutor! Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Cu aceasta ocazie, va recomadam sa vedeti si alte retete ale noastre, precum: