Reteta Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post

Reteta Varza cu Orez de Post
orez-cu-varza-de-post.jpg

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza – Reteta Simpa de Varza cu Orez pentru Mese Sanatoase – din Categoria Mancare de Post si Mancare Vegetariana.

Intra sa vezi cum poti pregati Varza cu Orez d Post in cativa pasi simpli si savureaza-l cu placere in orice moment al zilei!

Varza cu orez de post este o optiune gustoasa, hranitoare si satioasa pentru masa de pranz sau cina, in special, in perioadele in care se tine post sau se doreste o alimentatie sanatoasa fara carne.

Aceasta reteta simpla aduce impreuna doua ingrediente de baza – varza alba si orezul – pentru a crea un fel de mancare delicios, satios si plin de nutrienti.

Afla Cum Poti sa Faci Cea Mai Buna Varza cu Orez de Post?

Ingrediente:

  • 1/2 varza alba medie, tocata fin;
  • 1 ceapa medie, tocata marunt;
  • 1 morcov mediu sau 2 mai mici;
  • 1 ardei gras rosu sau gogosar proaspat sau de la congelator;
  • 1-2 catei de usturoi, tocati marunti, optional;
  • 1 ceasca de orez cu bobul rotun sau cu bobul lung, gen basmat;
  • 1 lingura pasta de tomate sau pasta gogosari;
  • 200 ml bulion de casa;
  • 2 cesti apa sau supa de legume;
  • sare dupa gust;
  • piper proaspat macinat;
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui;
  • 1 legatura marar proaspat tocat fin

Varza cu Orez – Mod de preparare:

1. Pregatirea ingredientelor:

1.1. Se spala orezul sub jet de apa rece si se lasa sa se scurga putin de apa si sa se mai zvante putin.

1.2. Varza, se toaca in fasii mici; ceapa si usturoiul se toaca marunt.

2. Calirea legumelor:

2.1. Se pune o oala la foc mediu si adauga uleiul de masline. Cand uleiul s-a incins bine, se adauga legumele tocate anterior, mai putin, varza alba, si se calesc pana ceapa devine translucida iar usturoiul reuseste sa isi elibereze aroma placuta.

2.2. Se adauga pasta de tomate, se amesteca si se mai lasa 2-3 min amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de fundul oalei, apoi, se adauga treptat varza alba tocata anterior.

2.3. Se acopera oala cu un capac potrivit si se lasa sa fiarba inabusit in sucul lasat de la legume, respectiv varza alba, deoarece asa va fi mancarea mult mai gustoasa, timp de 1-2 minute.

3. Adaugarea orezului si gatirea finala:

3.1. Dupa ce varza s-a inmuiat putin si a devenit usor rozalie datorita pastei de tomate, se adauga orezul scurs si se amesteca bine si se prajeste timp de alte 1-2 minute sau pana devie usor sticlos.

3.2. Se adauga bulionul,  foaia de dafin, supa de legume, sare si piper dupa gust, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mediu spre mic aproximativ 12-15 min sau pana este orezul gata.

3.3. Se potriveste de sare si piper, daca mai este cazul, se adauga mararul tocat fin, se amesteca bine si se opreste aragazul. Se ocopera oal cu capacul si se lasa sa se odihneasca min. 5 minunte inainte de a putea fi servit alaturi de o salata proaspata.

Reteta Orez cu Varza de Post
varza-cu-orez.jpg

4. Varza cu Orez – Servirea:

Varza cu Orez de Post poate fi servita calda ca fel principal si/sau alaturi de o salata verde proaspata sau, daca nu tineti post, alaturi de o bucata de carne la gratar sau peste prajit.

  • Puteti servi acest fel simplu si gustos de mancare cu o felie de paine integrala si cu muraturi de casa, daca doriti, deoarece se potrivesc de minune.

5. Alte Variatii de Pregatire:

Daca doriti un preparat mai satios si cu mai multe legume pentru a compensa si a nu simti lipsa carnii din dieta, puteti sa imbogatiti reteta adaugand pe langa legumele folosite si altele, cum ar fi broccoli.

Pentru un plus de proteine, puteti adauga cuburi de tofu sau naut fiert in casa sau de la conserva, care vor face din acest preparat simplu unul mult mai complex si mai satios.

Daca va place gustul picant, puteti adauga putin ardei iute tocat fin, boia iute sau fulgi de chili, iar pentru a intensifica aroma, puteti adauga condimente precum: turmeric sau ghimbir pudra.

  1. Sfaturi Pentru Preparare:

6.1 Daca incercati sa evitati pe cat posibil orezul alb atunci il puteti inlocui cu orez brun, care este mai sanatos si mai bogat in fibre, sau orez salbatic (negru, care de fapt nu este chiar orez…), care fierbe mult mai mult decat cel alb sau brun, insa este foarte gustos si sanatos.

6.2. Pentru a reduce timpul de gatire, puteti transfera oala, dupa ce a-ti adaugat toate ingredientele, in cuptor si va fi gata mult mai repede si mult mai gustos si aromat decat daca era gatita pe aragaz.

  1. Varza cu Orez – Beneficii Nutritionale:

7.1. Orezul este o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, care ofera energie pe termen lung si sunt benefice pentru sanatatea digestiva.

7.2. Varza, la randul ei, este bogata în fibre naturale, vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K si magneziu, avand proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

7.3. Combinatia de orez si varza ofera un echilibru optim intre carbohidrati, proteine si fibre, fiind potrivita pentru mentinerea unei diete echilibrate si cat se poate de sanatoase.

Varza cu Orez de Post
varza-cu-orez-de-post.jpg

Cateva Idei Finale…

La final, putem spune, ca Orezul cu varza de post este nu doar o reteta simpla, satioasa si foarte gustoasa, ci si o optiune sanatoasa pentru a imbogati dieta dvs. cu nutrienti esentiali.

Prin adaptarea ingredientelor si a aromelor dupa preferintele si nevoile personale, puteti transforma aceasta reteta intr-o experienta culinara personalizata si delicioasa.

Bucurati-va de savoarea si beneficiile acestui preparat simplu si gustos in cadrul meselor dvs. de post, pentru a completa si diversifica meniul, sau in orice alt eveniment ori moment al zilei, pentru a aduce un plus de nutrienti in alimentatia dvs. zilnica!

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Varza cu Orez de Post -, dati-ne un Share sau Like. Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre, precum:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...