Mancare de cartofi cu varza de post – Reteta clasica pentru o masa confortabila – din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. O mancare traditionala cu arome autentice. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Mancare de cartofi cu varza de post.
Mancarea de cartofi cu varza este un fel de mancare confortabil, perfect pentru zilele reci de toamna si iarna. Poate fi servita ca atare, dar poate fi servita ca si o garnitura minunata pentru diverse preparate principale, cum ar fi friptura de porc, pui sau peste.
Textura cremoasa a cartofilor, aromele bogate ale verzei si baconului vor transforma aceasta reteta intr-o experienta culinara memorabila si va deveni, cu siguranta, preferata familiei tale in perioada postului.
Mancare de cartofi cu varza de post – Cateva sfaturi utile
Nu ezita sa adaptezi reteta in functie de preferintele tale si a familiei tale. Poti adauga bucati de bacon, kaizer sau carnati afumati taiati bucati pentru a obtine o versiune mai aromata si satioasa.
De asemenea, poti experimenta cu diferite condimente pentru a-i da un twist gustului, cum ar fi boiaua de ardei iute sau ierburi aromatice precum cimbru, oregano sau menta.
Pentru a te bucura de o experienta culinara completa, asigura-te ca ai toate ingredientele necesare pregatite inainte de a incepe prepararea. Acest lucru va face procesul mult mai usor si vei putea savura mancarea in timp util.
Este o reteta traditionala a multor popoare care a rezistat trecerii timpului si continua sa incante gusturile in fiecare sezon rece si nu numai. Astfel, nu uita sa impartasesti aceasta reteta simpla si gustoasa cu prietenii si familia ta, pentru a le oferi o experienta culinara reconfortanta si de neuitat.
Mancarea de cartofi cu varza este o optiune excelenta pentru cineva care cauta o mancare traditionala, usor de preparat si reconfortanta. Din ingrediente simple, dar proaspete si pline de gust, aceasta banala reteta va cuceri cu siguranta inimile tuturor.
Cu aceasta reteta clasica si simpla, vei reusi sa creezi o masa plina de arome. Bucura-te de savoarea mancarii de cartofi cu varza si de momentele placute petrecute in jurul mesei alaturi de cei dragi!
Cuprins:
- Un preparat confortabila, perfect pentru sezonul rece
- Povestea retetei: Originile mancarii de cartofi cu varza
- Ingrediente proaspete si pasi de urmat
- Sugestii privind modul de servire
1. Un preparat comfortabil, perfect pentru sezonul rece
In sezonul rece, cand temperaturile scad si vantul suiera printre frunzele uscate, nimic nu se compara cu o mancare calda, cu arome bogate si consistenta generoasa. Mancarea de cartofi cu varza este o reteta clasica, care iti aduce aminte de acasa, de momentele petrecute in jurul mesei, in voie buna.
Aceasta reteta este un adevarat deliciu confortabil, ideal pentru a te incalzi si a-ti rasfata papilele gustative. Odata cu trecerea timpului, reteta s-a raspandit in intreaga lume, devenind un simbol al bucatariei confortabile si o optiune preferata in sezonul rece.
Cartofii si varza sunt doi protagonisti de nelipsit din bucataria traditionala a multor culturi. In acest articol, vom explora o reteta simpla si delicioasa de Mancare de cartofi cu varza, oferindu-va toate informatiile de care aveti nevoie pentru a pregati aceasta mancare reconfortanta de post.
2. Povestea retetei: Originile Mancarii de cartofi cu varza
Mancarea de cartofi cu varza are origini adanc inradacinate in traditia culinara europeana, fiind unul dintre cele mai apreciate preparate din regiune. Se spune ca a fost gatita pentru prima data in satele din Europa Centrala, unde cartofii si varza erau alimente abundente si accesibile.
3. Ingrediente proaspete si pasi de urmat
Pentru a pregati mancarea de cartofi cu varza, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente proaspete:
- 1 kg de cartofi rosii, deoarece se vor emtine intregi;
- 1/2 varza medie, tocata marunt;
- 1 ceapa galbena mare, tocata fin;
- 1 morcov mare;
- 1 ardei gras sau gogosar rosu;
- 2-3 catei de usturoi, optional;
- 100 g bacon sau kaizer afumat, taiata cubulete, daca nu tineti post;
- 200 ml supa de legume sau supa de pui (noua ne place sa aiba mai multa zeama si sa intingem cu paine proaspata);
- 1 foaie de dafin;
- sare dupa gust;
- 1 lingura pasta de tomate;
- 1/2 lingurita boia dulce sau boia iute, daca va plac mancarurile mai picante;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- 1 legatura mica de marar verde
Mancare de cartofi cu varza de post – Pasi de urmat:
Reteta de Mancare de cartofi cu varza este un adevarat deliciu comfortabil, care te va incanta cu aroma si savoarea sa in sezonul rece si nu numai. Urmeaza acesti pasi simpli si vei obtine o masa delicioasa si satisfacatoare in zilele cand tii post:
- Mai intai de toate, curata, spala si taie cartofii in cuburi potrivite pentru gatit. Spala-i bine sub jetul de apa rece pentru a indeparta murdaria dar si excesul de amidon.
- Se curata, spala si se toaca marunt legumele. Toaca varza cat mai fin posibil sau o poti da pe razatoarea pentru a o taia in fasii subtiri si cat de cat uniforme.
- Intr-o cratita incapatoare cu fundul gros sau ceaun, incinge uleiul si prajeste cuburile de bacon sau kaizer pana devin aurii si crocante. Scoate baconul sau kaiserul din cratita si pune-l deoparte, pastrand grasimea rezultata. Daca nu tineti post!!!
- Soteaza 2-3 min. legumele in uleiul de masline sau grasimea ramasa de pe urma prajirii baconului sau kaizerului, apoi adauga pasta de tomate si boiaua de ardei, care va da o culoare frumoasa si aroma mancarii.
- Adauga varza tocata in cratita si amesteca bine. Acopera cratita cu un capac potrivit si lasa sa se caleasca la foc mediu timp de aproximativ 4-5 minute, amestacand din cand in cand, sau pana se inmoaie putin si isi reduce volumul.
Mancare de cartofi cu varza de post – Putem adauga doar cartofi cruzi sau si fierti?
6. In timp ce varza se caleste, pregateste cartofii. Poti alege sa ii fierbi in apa cu putina sare, pentru a accelera procesul de gatire, daca vrei sa mai castigi din tim si apoi sa ii adaugi peste varza calita.
7. Adauga cartofii taiati in cratita si amesteca bine cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule pentru a-i combina cu varza si celelalte ingrediente; amesteca bine cu ajutorul unei linguri de lemn, si mai lasa alte 2-3 min.
8. Adauga supa de legume sau supa de pui. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Redu focul la minim, acopera cratita cu un capac si lasa mancarea sa fiarba inca cca 15 de minute, amestecand din cand in cand, sau pana cand cartofii devin moi si absorb aromele legumelor si a condimentelor.
9. La final, cand cartofii sunt deja fierti se adauga mararul verde tocat marunt si se lasa sa se odihneasca cca 5 min inainte de a putea fi servita alaturi de o felie de paine proaspat cu coaja crocanta si, desigur o salata gustoasa.
Sfat:
- Verificati mancarea pentru a va asigura ca cartofii sunt gatiti perfect si ca varza este frageda. Daca mai este nevoie, lasati-o pe foc pentru cateva minute in plus. Poate fi, de asemenea, acompaniat de o lingura de smantana sau iaurt gresesc, pentru un plus de cremozitate, dar si gust, fireste.
- In momentul servirii, presara deasupra bucatile crocante de slanina prajita pregatite anterior. Acestea vor adauga un contrast placut de textura si un gust intens.
4. Sugestii privind modul de servire
Daca doriti sa o faceti si mai speciala, puteti adauga o mana de cascaval ras deasupra mancarii atunci cand este inca fierbinte si sa o introduceti la cuptorul preincalzit la 170 C pentru a se topi si a capata o crusta aurie crocanta.
Acest fel de mâncare se potrivește de minune și cu o salată proaspătă de sezon, pentru un echilibru perfect între aromele bogate și prospețimea ingredientelor alese cu grija.
Pentru a servi mancarea de cartofi cu varza intr-un mod atractiv si apetisant, poti adauga cateva frunze proaspete de patrunjel sau marar verde tocate, pentru un strop de culoare si prospetime.
Poti, de asemenea, sa presari putin bacon sau kaiser crocant deasupra preparatului, pentru a adauga o textura interesanta si un gust bogat de afumatura.
Aceasta Mancare de cartofi cu varza este excelenta servita alaturi de o salata verde, paine cu coaja crocanta si muraturi pentru un contrast gustativ placut si bine echilibrat. Nu uita sa servesti alaturi si un pahar de vin rosu demisec pentru a completa experienta culinara.
Mancarea este mult mai gustoasa cand este servita calda, astfel incat asigura-te ca o servesti imediat dupa finalizarea prepararii si ai grija sa ai paine proaspata cu coaja rumena si crocanta prin casa.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Mancare de carofi cu varza -, dati-ne un Share/Like. Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Cateva recomandari
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete ale nostre, precum:
Pofta buna!