Caracatita la gratar in stil mediteranean cu ierburi aromatice din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Caracatita la gratar in stil mediteranean.
O aventura culinara incantatoare cu ingrediente si arome mediteraneene
In bucataria mediteraneana, se intalnesc aromele imbietoare ale marii cu prospetimea ingredientelor locale. Astazi, va propunem o reteta de Caracatita la gratar in stil mediteranean.
Aroma si gustul dulceag al Caracatitei se combina perfect cu ierburile aromatice, uleiul de masline extravirgin si sucul proaspat stors de lamâie, creand o explozie de savoare in fiecare muscatura.
Si nu in ultimul rand, aceasta reteta aparent banala, insa delicioasa iti va purta papilele gustative si te va duce cu gandul într-o calatorie culinara plina de savoare, prospetime si amintiri frumoase.
Scurt despre beneficiile caracatitei
Caracatita este o sursa excelenta de proteine slabe si nutrienti valorosi, precum vitaminele B1, B2, B6, B12, E, seleniu, zinc, cupru etc., mai mult despre Caracatita gasesti aici.
De asemenea, este bogata in acizi grasi Omega-3, care au beneficii pentru sanatatea inimii si a creierului, dar si, contribuie la reducerea inflamatiilor din organism.
Aromele mediteraneene din aceasta reteta iti vor aduce aminte de vacantele petrecute in sudul Europei si/sau te vor duce pentru un moment in acele locuri de neuitat.
Uleiul de masline extravirgin, lamaia proaspat stoarsa si ierburile aromatice, precum rozmarinul si cimbrul adauga o nota de prospetime si savoare distincta.
Aceste ingrediente simple si aromate sunt caracteristice bucatariei mediteraneene, desi si la noi se gatesc asemanator pestele, respectiv fructele de mare, cunoscuta pentru beneficiile sale pentru sanatate si gustul rafinat.
Cum se face cea mai buna Caracatita la gratar in stil mediteranean cu ierburi aromatice?
Ingrediente necesare:
Pentru a prepara caracatita la gratar in stil mediteranean, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1-2 caracatite proaspete medii sau trei mai mici, deoarece se vor gati mai rapede decat caracatitele mari, care au carnea mai vanjoasa;
- 1-2 catei de usturoi;
- sucul proaspat stors de la o ½ lamaie;
- 1/2 lingura de oregani proaspat sau uscat;
- 1/2 lingura de cimbru proaspat, tocat;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin;
- dovlecei, vinete, rosii, ardei etc. pe care le puteti gati, alaturi de caracatita, la gratar, optional.
Pentru sosul de iaurt grecesc vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 200 ml iaurt grecesc;
- 1-2 catei de usturoi;
- ½ lingurita ulei de maline extravirgin
- 2-3 fire marar verde tocat;
- sare si piper negru proaspat macinat dupa gust
Mod de preparare:
- In primul rand se pregateste caracatita, in sensul, sa ce curata de pielita si se scot ochii, apoi se spala bucatile de caracatita sub jetul de apa rece pentru a indeparta eventualele impuritati.
- Daca aveti o caracatita intreaga, tiati-o in doua, deoarece se va gati mult mai repede decat daca o lasati intreaga.
- Intr-un bol mare, se combina uleiul de masline, usturoiul trecut prin presa pentru usturoi sau pisat in piua, sucul de lamaie, rozmarinul și cimbrul tocat, sare și piper dupa gust.
- Adaugati bucatile de caracatita in marinada, acoperiti cu pelicula alimentara si dati bolul la rece pentru minim 2 h.
- Se incinge bine gratarul la foc iute. Se aseaza bucatile de caracatita pe gratar si se ung generos cu marinada de ulei de masline si ierburi aromatice.
- Se frige caracatita timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte sau pana cand devina opaca si se rumeneste frumos pe ambele parti. Asigurati-va ca intoarceti bucatile de caracatita delicat pentru a nu o sfarama, ar fi pacat.
- Dupa ce caracatita este gata, se ia cu mare grija de pe gratar si se lasa sa se odihneasca cateva minute intr-o farfurie intinsa acopertia cu folie de aluminiu.
Cat se odihneste Caracatita, pregatim sosul de iaurt
7. In timp ce caracatita se odihneste, se poate pregati un sos suplimentar cu care o veti servi. Combinati iaurt gresesc cu putin ulei de masline, suc de lamaie, usturoi, putin mustar, marar verde, sare si piper dupa gust.
- Acest sos poate fi turnat peste caracatita inainte de servire sau fiecare mesean isi inmoaie bucatica de caractita in acest sos delicios si super-aromat.
8. Acum, este momentul de a te bucura de preparatul tau delicios. Aranjeaza bucatile de caracatita pe o farfurie intinsa sau platou de servire si adauga sosul de iaurt si marar pe deasupra.
- Poti decora farfuria cu felii de lamaie, ca poate unui co-mesean ii plac fructele de mare mai acrisoare, rosii si/sau dovlecei gatiti la gratar si multa verdeata, precum: marar, patrunjel sau rozmarin verde, pentru a da un aspect atragator preparatul, care va contribui la aparitia, respectiv crsterea apetitului.
9. Serviti Caracatita la gratar alaturi de garniturile preferate sau salate proaspete de sezon. Poti adauga un strop de ulei de masline deasupra preparatului pentru a-i accentua aromele mediteraneene.
Caracatita la gratar in stil mediteranean – Optiuni de servire si prezentare:
Caracatita la gratar poate fi servita atat calda, cat si rece, insa este mult mai gustoasa calda, parerea mea, personala, alaturi de legume gatite la aburi sau salata dvs. preferata.
Insa, pentru a-ti impresiona invitatii, poti servi Caracatita la gratar in stil mediteranean, cum am mentionat putin mai sus, pe un pat de legume la gratar sau o salata verde proaspata in combinatie cu late legume.
Adauga felii de lamaie pentru a intensifica aromele si a da un strop de culoare deliciosului preparat, dar si pentru a ajuta la digestie, in sensul, ca sa nu cada greu la stomac, daca veti manca cu pofta.
Pentru o prezentare eleganta, aranjeaza bucatile de caracatita pe o farfurie mare si adauga frunze de salata verde, rosii cherry si otet balsamic sau otet de mere.
- Poti sa adaugi alaturi un sos intr-un recipient mic, astfel incat invitatii sa isi poata adauga singuri cat vor pe bucatile de caracatita.
Totodata, pentru a intensifica experienaa culinara, poti insoti caracatita cu un vin alb demisec, precum un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc, desigur, pentru cei care consuma alcool.
- Aceste vinuri rafinate se imbina perfect cu aromele mediteraneene si completeaza gustul rafinat al Caracatitei la gratar.
Caracatita la gratar in stil mediteranean cu ierburi aromatice
Caracatita la gratar in stil mediteranean este o reteta deosebit de gustoasa, care, cum am spus mai sus, te va duce intr-o calatorie culinara de-a lungul malurilor Mediteranei.
Gustul bland si usos dulceag al caracatitei, in combinatie cu aromele ierburilor aromatice proaspete si sucul de lamaie, iti vor stimula simturile si te vor tranfera imaginar intr-un paradis al gustului si al deliciosului .
Aceasta reteta simpla, dar sofisticata in acelasi timp, merita sa fie incercata si savurata in compania celor dragi. Asa ca, profita din plin de bucuria de a gati si de a te delecta cu o mancare delicioasa gatita cu drag, savurand cu placere fiecare imbucatura.
!!! Daca v-a fost de folos articolul/reteta de astazi – Caracatita la gratar in stil mediteranean -, dati-ne un Share/Like. Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete ale noastre avand ca baza caracatita, precum:
- Caracatita la gratar cu legume;
- Salata de caracatita cu avocado si anghinare si
- Medalion de somon la gratar cu sos de iaurt
Pofta buna!