Piept de rata la tigaie cu salata si cartofi trasi la tigaie in unt o reteta de familie simpla, satioasa si absolut delicioasa din Categoria Mancaruri cu carne.
Intra sa vezi, cum poti sa faci cel mai bun Piept de rata la tigaie cu cartofi trasi in unt si salata verde si de ingrediente ai nevoie mai exact, pentru a-l pregati.
Este o reteta pe cat se poate de simpla, insa extraordinar de gustoasa si satioasa, care poate fi servita la ocazii speciale, deoarece, in general, carnea de rata este mai scumpa decat cea de pui.
Putin despre carnea de rata…
Rata, ca este domestica sau salbatica, oricum au un stramos comun, este o pasare ce are carnea rosie cu un gust si o aroma dulceaga de vanat, imposibil sa nu iti placa, mai ales, daca este prajita la tigaie.
Prezinta o excelenta sursa de proteina animala de inalta calitate, vitamine, minerale, in special, fier, micro si macro elemente necesare organismului uman.
Carnea de rata este foarte gustoasa si hranitoare si se preteaza de minune cu merele acrisoare, varza murata, cartofii sau legumele trase in unt, precum si, cu orice tip de salata.
Pentru a pastra gustul si aroma cat mai naturale si sa nu le inhibam cu nu stiu ce condimente recomand sa folositi cat mai putine condimente ca spre exemplu: sare, piper si poate un alt condiment care va place.
De cate ori achizitionez carcasa de rata incerc sa gatesc pieptul, pulpele si potroacele cat mai simplu, de obicei, le prajesc la tigaie si/sau cuptor si le servesc cu salata sau o garnitura usoara, precum legume la aburi.
Este mare pacat sa gatesti pieptul, pulpele si ficatul in ciorba sau bors, deoarece sunt irezistibile prajite i, in plus, iti dau o satisfactie gustativa pe care nu o vei uita asa usor. Carne de vanat… ce sa mai!
De obicei, cumpar rata de la acelasi supermarket, deoarece este mai frageda (mai tanara) si se gateste mult mai repede decat in alta parte si nici nu ramane vanjoasa.
Cum sa faci cel mai bun Piept de rata la tigaie cu pielea rumena si crocanta?
Ingrediente:
- 2 fileuri de piept de rata;
- 6 cartofi fierti in coaja (3 cartofi per persoana);
- sare dupa gust (cate un praf pe fiecare parte a fileului);
- piper negru proaspat macinat;
- 15 gr unt 82% grasime (pentru cartofi si pentru a adauga la sfarsit peste pieptul de rata);
- 2 linguri ulei pentru prajit;
Pentru salata:
- salata verde mare;
- 2-3 rosii medii;
- 1 castravete cornison;
- 1-2 fire ceapa verde;
- 1 legatura marar verde;
- 1/2 lingurita mustar de calitate;
- 1/2 lingurita otet de mere
Mod de preparare:
- In primul rand, punem la fiert cartofii, daca nu i-ati fiert mai devreme sau cu o zi inainte, dupa ce i-am spalat bine cu ajutorul unui burete de bucatarie pentru a indeparta murdaria de pe ei.
- Spalam si stergem bine cu un prosop de hartie pieptul de rata, apoi crestam pielea pana dam de carne asemanator cu urmele ramase de la gratar, cum se poate vedea in poza de mai jos.
- Frecam bine pe ambele parti cu sare si piper si dam deoparte pentru cca 15-20 min sau pana pregatim restul ingredientelor ca sa le avem la indemana pentru mai tarziu.
Piept de rata prajit cu salata – Asezonam carnea cu sare si piper si pregatim legumele pentru salata
4. Spalam, scuturam si rupem cu mana frunzele de salata; curatam, spalam si tocam rosiile, castravetele si ceapa verde; mararul il spalam, scuturam de apa si il taiem fin si le dam deoparte pentru mai tarziu cand vom prepara salata.
5. Din nou stergem pieptul, de aceasta data de zeama lasata in urma topirii sarii (unii zic, ca sarea scoate apa din carne…), ca sa nu improaste peste tot.
6. Apoi il punem la prajit in uleiul bine incins mai intai cu pielea in jos, pentru a se rumeni frumos si a se topi grasimea de sub piele.
7. Cand pielea a devenit aurie dam focul la mediu si lasam sa se prajeasca sub capac cca 5-7 min, apoi intoarcem cu pielea in sus si lasam sa se friga sub capac pana se rumenste carnea.
8. Cand s-a rumenit si cealalta parte intoarcem in nou cu pielea in jos, dam focul la mic si lasam sa se prajeasca sub capac alte 5-7 min si din nou intoarcem cu pielea in sus.
- Repetam acest procedeu, inca odata sau de doua ori, pana este carnea gata, adica trece testul furculitei, ca sa nu ramana vanjoasa si sa ne faramam dintii, deoarece carnea de rata se gateste mai greu decat cea de pui.
- Daca nu aveti timp sa stati si sa supravegheati atata timp atunci dati tigaia la cuptor cu tot cu capac sau cu folie de aluminiu si lasati 15-20 min la temperatura medie spre mica ca sa nu se arda, ca ar fi mare pacat.
Piept de rata la tigaie – Pregatim garnitura de cartofi trasi in unt
9. Curatam de coaja cartofii fierti, ii taiem pe lung in doua si iar in doua (sferturi), apoi ii tragem in unt; asezonam cu sare si piper dupa gust.
10. La sfarsit, se taie felii pieptul de pui si se monteaza pe farfurii alaturi de cartofii trasii in unt si salata sau, daca aveti timp sa faceti si un sos, eu nu am avut timp pentru sos.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Piept de rata la tigaie -, dati-ne un Share/Like. Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:
Pofta buna!