Rulada din ciolan de porc sau Sunca din ciolan de porc mai gustoasa si mai sanatoasa decat sunca din comert, cea din urma fiind plina de „E”-uri si alte adaosuri cancerigene din Categoria Mezeluri de casa.
Afla cum poti sa faci cea mai buna Rulada din ciolan de porc, o transa ieftina de porc, mezelul de casa simplu si gustos pe care trebuie sa i-l faci de sarbatorile de iarna si nu numai.
Ideala pentru platourile de aperitive reci servite in seara de Craciun sau noaptea de Revelion, dar si pentru orice masa festiva sau petrecere in sanul familiei.
Cum am mentionat mai sus, este un mezel foarte gustos, natural si mult mai sanatos decat sunca din comert, care se face foarte usor, din ingrediente simple si nici nu necesita mult timp pentru a-l pregati.
In famila mea, a devenit deja o traditie prepararea acestui aperitiv simplu, ieftin si gustos de Craciun si Anul Nou, dar si de cate ori avem pofta, ca tare bun mai este.
Cum se face cea mai buna Rulada din ciolan de porc?
Ingrediente:
- 1 ciolan de porc posterior, ca este mai carnos, de cca 2 kg;
- 5- catei de usturoi;
- 1 lingurita boia dulce de casa sau paprika afumata, optional;
- un varf de lingura nucsoara macinata, optional;
- 1-2 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proasat macinat;
Nota: Veti mai avea nevoie si de:
- sfoara pentru legat ca sa nu se desfaca cand o vom pune la fiert;
- pelicula alimentara
Mod de preparare:
- Mai intai de poate, se parleste pe flacara de la aragaz ciolanul, se curata/razuie cu ajutorul uni cutit, apoi se spala sub jetul de apa rece pana ramane socicul curat.
- Se sterge ciolanul cu un prosop curat, apoi, cu ajutorul unui cutit pentru carne bine ascutit, se face o taietura de sus in jos, se desprinde, mai intai, sorucul cu grasimea de pe carne.
- Apoi, se desprinde cu mare grija si carnea in 2-3 transe ca sa nu fie prea groasa si sa ramana dura, ca nimeni nu isi doreste o rulada vanjoasa.
- Intr-un bol mai mic se amesteca condimentele, inclusiv usturoiul pisat, pentru ca va fi mult mai usor de uns carnea si bucata de soric.
Se pregateste carnea pentru asezonare si a fi data la rece…
5. Se bate bucata de carne cu ciocanul pentru snitele, apoi se freaca pe ambele parti cu amestecul de condimente; la fel se procedeaza si cu soricul cu grasime, care trebuie sa fie bine condimentat.
- Daca vi se pare stratul de grasime (slanina) cam gros atunci nu va ramane dacat sa mai taiati din el; Noi am gasit un ciolan cu multa carne si foarte putina grasime.
6. Se ruleaza sau, pur si simplu, se pliaza bucata de carne si cea de soric si se dau la rece pentru minim 2 h pentru o mai buna asezonare.
7. Cam peste 1 h se pun la fiert 3 l de apa de la robinet intr-o cratita mai mare in care vom fierbe delicioasa rulada.
8. Dupa ce s-au scurs cele 2 h, se scoate carnea si soricul de la frigider; se intinde, mai intai, bucata de sorici iar peste se aseaza bucata de carne si se ruleaza strans incat sa obtinem o rulada simpatica.
9. Se leaga rulada cu sfoara de canepa, deasupra se pun foile de dafin, apoi se infasoara bine cu pelicula alimentara si se inoada la capete incat sa nu iasa zeama afara, ci sa se faca, practic, in sus propriu.
10. Se pune Rulada la fiert in cratita cu apa fierbinte si se lasa pentru 1.5 h, la inceput la foc iute pana da in clocot, apoi se reduce flacara la mediu si se lasa pana este gata.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Runca din ciolan de porc -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Fleica de porc fiarta cu usturoi si boia.
Pofta buna!