Reteta Tort Medovik mancaruricugust

Tort Medovik cu banane

Reteta Tort Medovik cu banane
medovik-cu-banane.jpg

Tort Medovik cu banane si crema de unt cu lapte condensat reteta rapida fara prea multe batai de cap din Categoria Dulciuri de casa. Intra sa vezi, cum se face cel mai bun Tort Medovik cu banane.

O reteta ultra simpla din foi turnate si nu din foi intinse cu sucitorul, care se poate face din 4 sau 6 foi, adica aluatul pufos si parfumat poate fi impartit in doua sau trei parti egale si copt la tava de la aragaz.

Cum am mai spus si intr-un alt articol, reteta de Tort Medovik este o reteta ruseasca veche de mai bine de 200 de ani, mai exact, a fost preparat pentru prima data prin anul 1800, vezi mai mult aici.

Am mai multe retete de Tort Medovik, unele ale mele si altele le am de la sora mea; de-a lungul anilor am incercat mai multe retete si mai multe combinatii de ingrediente ca la urma sa le selectionam pe cele mai bune.

Fiecare familie, fiecare mamica are propria sa reteta sau retete de Tort Medovik pe care le prepara in familie, impreuna cu cei dragi, de marile sarbatori religioase, precum: Craciunul sau Pastele, sau anumite festivitati.

Cum sa faci cel mai bun Tort Medovik cu banane?

Ingrediente:

  • 3 linguri miere de albine poliflora, pentru ca, este mai ieftina;
  • 150 gr unt 82% grasime;
  • 2 oua „M”;
  • 9 linguri faina alba de grau tip 000;
  • un praf de sare;
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu;
  • 2 banane mari sau 3 mai mici

Pentru crema:

  • 120 gr unt 82% grasime;
  • 380 gr lapte condensat (1 cutie);
  • 1 lingurita esenta de vanilie sau 1 pliculet zahar vanilat;
  • zahar dupa gust, optional, deoarede laptele condensat este foarte dulce si nu mai este nevoie sa adaugam zahar.

Mod de preparare:

  1. In primul rand, se face aluatul, intr-un bol sau cratita de inox adaugam: untul, zaharul si mierea de albine, care poate fi facut la bain marie sau direct pe aragaz la foc mic.
  • Daca aveti experienta in materie de torturi sau creme atunci puteti face aluatul ( coca ) direct pe aragaz la foc mic, cum il fac eu, insa, daca sunteti novice in materie, atunci mai bine il faceti la bain marie.

2. Lasam compozitia pe aragaz pana se topeste zaharul complet, dar si, untul si mierea, apoi se adauga bicarbonatul de sodiu, moment in care compozitia se va umfla considerabil, asa ca, aveti mare grija sa nu va frigeti.

reteta-meovik.jpg

Tort Medovik cu banane – Adaugam bicarbonatul la compozitia de miere…

3. Dupa cea ati adaugat bicarbonatul mai lasati compozitia cca 1 minut amestecand continuu, apoi, luati oala de pe aragaz si lasati sa se raceasca putin, deoarece va trebui sa adaugam ouale.

  • Nu de alta, dar se vor face jumeri;
  • La inceput compozitia va fi albicioasa urmand ca ulterior sa se inchida putin la culoare capatand o nuanta maronie.

4. Pentru a grabi procesul de racire, am introdus cratita cu compozitia fierbinte intr-o oala cu apa rece de la robinet si am amestecat din cand in cand.

5. Dupa ce compozitia cu miere s-a racit sificient, adaugam ouale unul cate unul amestecand contnuu cu ajutorul unei furculite sau linguri intr-o singura directie (conform acelor de la ceasornic)

6. Dupa ce ouale s-au incorporat in totalitate, adaugam faina putin cate putin; amestecam foarte bine cu ajutorul unei furculite sau a telului pana compozitia se omogenizeaza perfect.

medovik-cu-banane.jpg

7.  Deci, cum am spus mai sus, aluatul, care este unul moale, poate fi impartit in 4 sau 6 parti cat de cat egale pe care le vom intinde, una cate una, cu ajutorul unei spatule in tava de la aragaz in care am asternut foaie de pergament.

8. Coacem fiecare foaie in parte cate 5-6 min la temperatura de 200 C. Aveti mare grija sa nu le lasati nesupravegheate, deoarece se coc foarte repede si va fi mare pacat, daca se vor arde.

  • Dezlipim foile pentru tort inca cat sunt fierbinti, deoarece dupa ce se vor raci va fi mult mai greu de a le dezlipi de pe foaia de pergament si, pe deasupra, se vor mai si rupe pe alocuri.
Foi pentru Medovik
tort-medovik.jpg

Dupa ce am copt foile, le lasam sa se raceasca si trecem la crema

9. Dupa ce am copt toate foile pentru tort le taiem marginile, cum se poate vedea in poza de mai sus, pe care le vom faramita si le vom folosi pe post de decor pentru Medovik.

10. Foile gata decupate le taiem in doua parti egale, deci, daca ati impartit aluatul in 2  parti si ati copt in doua tavi (2×2), veti obtine 4 foi si daca ati impartit in 3 (3×2) parti atunci veti obtine 6 foi.

  • Cum se poate observa in poza de la inceputul articolului, tortul nostru este din 4 foi, am imparti aluatul in 2 parti, si a iesit suficient de inalt, daca, totusi, vreti un Medovik mai mare (mai inalt), impartiti coca in 3 parti.

11. Cat se racesc foile pentru tort, pregatim crema. Batem, mai intai, untul cu o furculita sau mixer cu zaharul, daca este cazul, apoi adaugam putin cate putin laptele condensat urmat de esenta de vanilie. Batem pana isi dubleaza volumul devenind o crema foarte pufoasa.

12. Pe un platou sau farfurie intinsa mare, adaugam prima foaie si o ungem cu delicioasa crema, apoi asezam delicat feliile de banana, urmate de a doua foaie si din nou crema si feliile de banana si tot asa pana folosim toate foile si feliile de banana.

13. La final, acoperim tortul cu crema ramasa si presaram uniform marginile foilor, care au fost maruntite intre timp si tortul este gata pentru a merge la frigider, pentru min 3-4 h.

  • Tortul va fi mult mai gustos, mai fin si mai suculent, daca este lasat la frigider peste noapte (10-12 h).
Tort Medovik cu banane
tort-medovik.jpg

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Tort Medovik cu banane -, dati-ne un Share/LIke. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Tort Medovik cu miere de albine.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...