Reteta Tarator bulgaresc de castraveti cu usturoi, marar si boia de ardei iute – sosul ideal pentru preparatele reci pe baza de carne sau peste – din Categoria Zacusca si sosuri.
Sos tarator pentru peste si nu numai…
Afla cum se face corect sosul Tarator bulgaresc de castraveti cu usturoi, marar verde si boia de ardei iute, asa cum il gatesc eu, care poate fi folosit ca sos pentru: cipsuri, cartofi prajiti, blinele de dovlecei, draniki de cartofi, peste sau carne, falafel etc.
Personal, percep acest preparat gustos si revigorant ca si sos si nu ca supa, desi, deseori este numit ca Supa rece bulgaresca Tarator sau Supa lichida de castraveti, desi supa se pregateste un pic cam altfel.
Tarator bulgaresc – retete asemanatoare
In mai multe tari poate fi gasit acest sos sau ceva asemanator cu sosul Tarator bulgaresc/supa Tarator, nu mai zic, ca se aseamana foarte mult cu sosul gresesc Tzatziki, voi enumera doar cateva dintre ele:
- In Turcia, unde este servit alaturi de preparatelel pe baza de peste sau/si fructe de mare gatite, de obicei, la gratar sau falafel si shaorma;
- In Liban, pe langa ingredientele de baza, se adauga si pasta de susan (Tahini Sauce), deoarece libanezii adora susanul si il adauaga mai peste tot.
- In Cipru, mararul verde este inlocuit cu oregano sau maghiran, cum era de asteptat, de altfel.
Am avut ocazia sa gust pentru prima data acest minunat sos bulgaresc la camin la o colega, care tocmai revenisera in tara din se din Bulgaria, unde avea o verisoara casatorita si stabilita de multi ani acolo.
Imi amintesc, de fiecare data, cand se intorcea din Bulgaria, aducea diverse sosuri facute de verisoara ei, care erau foarte-foarte gustoase si neobisnuite ca gust si textura si mergeau foarte bine cu carne, peste sau, pur si simplu, unse pe paine.
Vreau sa va zic, ca mi-a placut foarte mult acest sos simplu, aromat si cu un gust proaspat si revigorant de vara. De atunci am inceput sa il pregatesc in fiecare vara si de care nu ma pot satura niciodata.
Veritabilul Sos Tarator bulgaresc de castraveti se face fara ulei, fara boia si fara suc proaspat stors de lamaie, ci, in cazul in care este cam dens se adauga apa rece, pentru a-l subtia putin.
Cum sa faci corect Tarator bulgaresc de castraveti?
Tarator sauce recipe – Ingrediente:
- 5-6 castraveti cornison;
- 2-3 catei de usturoi;
- 300 g iaurt grecesc, deoarece este mai dens si mult mai gustos decat iaurtul obisnuit;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macina;
- un praf boia iute sau ardei de Cayenne, daca va plac sosurile picante;
- 1 legatura mica marar verde;
- 1 fir tarhon proaspat, optional;
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin, optional, deoarece bulgarii nu adauga ulei;
- 1/2 lingurita suc proaspat stors de lamaie, optional, daca simtit, ca trebuie ceva acru
Tarator bulgaresc – Mod de preparare:
- In primul rand, se spala sub jetul de apa rece castravetii si se pun pe un prosop de bucatarie pentru a se scurge apa de pe ei.
- Se curata, se spala si se trece prin presa, piua sau razatoarea mica usturoiul; se spala si se toaca marunt mararul verde; se dau deoparte si se lasa pana le va veni randul putin mai tarziu.
- Se dau castravetii pe razatoarea mare, se pun intr-un castron, bol de sticla sau yena si se adauga restul ingredinetelor.
- Nu stoarceti castravetii rasi de suc, deoarece castravetii cornison, mai ales, daca sunt de tara, nu lasa foarte mult suc si va da si el putin gust preparatului final.
- Castravetii rasi si storsi vor fi lipsiti de gust si nu vor fi la fel de suculenti si aromati ca cei nestorsi.
Pregatiri finale…
4. Se amestecaulgaresc – Pregatiri final… bine, se gusta, daca mai este nevoie de sare si piper negru si se da la rece pentru min. 30 min inainte de a putea fi servit alaturi de preparate pe baza de carne sau peste.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Tarator bulgaresc de castraveti -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o Nota. Ne-ar fi de mare ajutor! Multumim!
Cu aceasta ocazie, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana – o reteta simpla, sanatoasa si foarte gustoasa, care merita si trebuie incercata.
Pofta buna!