Papadia, 9 cele mai importante beneficii un articol din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai importante 9 beneficii ale papadiei, la ce este buna si ce boli previne.
Conform Wikipedia, Papadia (Taraxacum officinale) este o planta perena din Famila compozitelor, cu frunze lungi crestate si flori de culoare galben-aprins grupate in capitule.
Este o planta cu o bogata si lunga istorie de intrebuintare in medicina traditionala chineza, indiana, araba si slava, deoarece era si este mult apreciata atat pentru proprietatile sale vindecatoare cat si pentru cele gustative.
In popor fiind numita in diverse moduri, care mai decare, precum: buha, cicoare, papalunga, basina porcului, curu-gainii, floare-broastei, floarea-fainii etc.
Indiferent, cum este numita, in primul rand, aceasta planta este gustoasa cat este inca frageda, adica pana infloreste, si foarte sanatoasa, previne si trateaza anumite malatii.
De la papadie se foloseste, practic, totul:
- frunzele cat sunt fragede (pana la inflorire) in salate, ceaiuri, tincturi, tocanite etc.;
- florile la prepararea dulceturilor si a siropurilor;
- tulpina si radacina ca inlocuitor de carea, pentru persoanele carora le este interzisa cofeina.
Papadia, raspandire si utilizare
Este o planta destul de raspandita, care creste mai peste tot in lume, unde este cald si soare: de la campie pana la munte, marginea drumurilor, printre pietre, in curtile oamenilor si, care este folosita la prepararea siropului, dulcetii si a salatelor.
Cunoscuta si folosita din vremuri stravechi, mai mult, ca planta medicinala buna la toate, papadia, a ajuns sa fie folosita si in gastronomie la prepararea salatelor, unde, de regula, sunt folosite frunzele fragede si petalele.
Infloreste primavara prin luna martie si daca vreti sa tineti o cura cu papadie preparand salate cu frunze, atunci este indicat sa culegeti frunzele cat sunt inca tinere, fiindca dupa ce va inflori vor deveni amare si mai aspre.
Insa, atat funzele cat si florile sunt culese cat sunt inca fragede si sunt uscate la steasina sau in podul caselor si iarna sunt folosite la prepararea ceaiurilor si a decocturilor.
Fireste, noi cei de la oras nu avem posibilitatea sa culegem papadia cat este tanara si frageda, asa ca, o putem gasi in piete sau farmacii sub forma uscata (deshidratata), pentru prepararea ceaiurilor sau sub forma de pulbere in capsule.
In ultimii ani, cred ca, majoritatea dintre dvs., tot mai des ati auzit despre siropul si dulceata de papadie, care sunt foarte gustoase, aromate si, pe de asupra, foarte sanatoase, asa ca, daca aveti posibilitatea – preparati-le.
Este foarte populara in medicina traditionala chineza, unde, in combinatie cu alte plante medicinale, se tine la macerat o perioada determinata de timp iar mai apoi este folosita la tratarea unor afectiuni, cum ar fi: probleme ale ficatului si vizicii biliare, stomacului etc.
Curiozitati despre papadie
Compozitie chimica
Bogata in:
- vitamine: A, vitamine din complexul B, C, D, E, H, PP;
- minerale: fier, calciu, potasiu, zinc;
- proteine (cca 4-5 %);
- saruri de potasiu;
- acizi fenolici;
- flavonoide;
- steroli;
- saponine;
- carbohidrati;
- carotenoizi;
- luteina;
- inulina (cca 39-40 %) etc.
Papadia, 9 beneficii:
Ca orice alta planta medicinala, desi multi ani s-a crezut gresit, ca este o simpla buruiana, fiindca crestea pe marginea drumurilor, si Papadia are numeroase beneficii, insa in acest articol ma voi rezuma la 9 cele mai importante beneficii, si anume:
- Intareste sistemul imunitar, studiile efectuate in ultimii ani au aratat, ca papadia este capabila sa se lupte eficient cu virusii si microbii din organism, de aceea este indicat sa se includa frunzele fragede in dieta primavara.
- Imbunatateste digestia si previne balonarea, este recomandat ceaiul de papadie in cazul balonarii.
- Are efect antiinflamator, lucru datorat, in principal, antioxidantilor si fitonutrientilor, care reduc inflamatiile din organism si durerile cauzate de aceste inflamatii.
- Are efect antioxidant si anticanceros, previne imbatranirea prematura a celulelor si ne protejeaza de unele tipuri de cancer.
- Normalizeaza tensiunea arteriala, acest lucru se datoreaza, in general, potasiului din compozitia papadiei; radacina de papadie contribuie la scaderea colesterolului rau din sange.
- Are efect diuretic, in general, frunzele contribuie la cresterea cantitatii si eliminarea urinei din organism curatand, astfel, sangele si ajuta la eliminarea metalelor grele din organism.
- Ajuta la detoxifierea ficatului, vizicii biliare (fierii), precum si, a stomacului imbunatatind in asa fel secretia sucului gastric.
- Are efect antireumatic, este recomandata persoanelor, care sufera de reumatism si artrita cronica; se recomanda o cura pe baza de tulpini de papadiei, insa numai cu acordul medicului specialist.
- Are si un efect calmant, de aceea este recomadat consumul de frunze tinere de papadie in salate sau ceaiuri in cazul persoanelor, care sunt expuse constant stresului.
Papadia – Contraindicatii si reactii adverse:
Sunt persoane, carora nu le place gustul papadiei, nu se pot obisnui cu gustul usor amarui cat nu si-ar dori. Printre reactiile adverse ale consumului de papadie pot fi enumerate urmatoarele, si anume:
- poate provoca alergii usoare si
- foarte rar disconfort gasto-intestinal sau diaree
Alte recomandari pe blogul nostru
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Papadia, 9 cele mai importante beneficii -, dati-ne un Share sau acordati-ne o nota buna, pentru a ne continua activitatea. Multumim!
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua articole ale noastre: