Reteta Bors de cap de miel cu orez si leustean din Categoria Ciorbe si Supe. Afla cum sa faci cel mai gustos Bors de cap de miel cu legume, orez, ceapa verde si leustean verde.
Bors de cap de miel sau Ciorba de cap de miel este un fel de mancare traditional, care se gateste, in special, de Sf. Pasti, atunci cand conform traditiei se sacrifica miel din care se gatesc diverse bucate traditionale.
Borsul de cap de miel il gatesc in mai multe feluri (cu oua fierte, cu loboda etc.), astazi, insa, am ales sa public una dintre retetele mele pe care le gatesc, de obicei, de Paste cu orez, ceapa verde si leustean.
Incerc sa adaug cat mai multe legume si verdeturi in Borsul de cap de miel, ca tot sunt pline pietele de: leustean, ceapa verde, marar, loboda etc., care vor aduce o nota de primavara in fiecare farfurie.
Cum sa faci cel mai bun Bors de cap de miel cu orez si leustean verde?
Ingrediente:
- 1 cap de miel;
- 2-3 bucati gat de miel si coada, pentru ca, are maduva si putina grasime, care vor da un gust mai bogat borsului nostru;
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mediu;
- 1-2 radacini de patrunjel;
- 1/2 dovlecel tanar;
- 3 cartofi albi medii;
- 1 lingurita pasta de tomate
- 1-2 fire ceapa verde;
- 2 linguri orez cu bobul rotund;
- 200 ml bors (nu mancam foarte acru – moderat);
- 1 foaie de dafin;
- sare si piper negru dupa gust;
- 1 legatura mica de leustean verde
- 2-3 fire marar verde;
- 1/2 lingura de ulei de masline extravirgin
Mod de preparare Bors de cap de miel:
- In primul rand, parlim capul de miel pe flacara de la aragaz pentru a indeparta orice urma de puf ramas dupa jupuire, apoi spalam bine capul, gatul si coada sub jetul de apa rece.
- Punem la fiert carnea de miel in 3 l de apa rece; nu uitam sa adunam spuma la timp, in caz contrar, borsul va fi cam tulbure si nu ne dorim acest lucru.
- Nu am facut poza la capul de miel, pentru ca, nu este pentru cei slabi de inger, mai bine sa nu vada copiii asa ceva;
- Puteti adauga in bors si maruntaiele de miel, daca va placat; mai bine ar fi sa le fierbeti separat, pentru a mai scapa de acel miros pe care nu toata lumea il suporta.
- Dupa ce ati ales spuma dati focul la mediu, acoperiti oala cu capacul lasand o srapatura prin care sa iasa aburul si lasati sa fiarba pana este carnea fiarta.
3. Cat fierbe carnea, curatam si tocam legumele cubulete si verdeata fin; ceapa verde o tocam separat partea alba de cea verde; partea verde o vom sota impreuna cu celelalte legume, pe cand partea verde o vom adauga la sfarsit.
4. Curatam si spalam cartofii pe care ii vor tine in apa rece, pentru a nu se inegri; spalam orezul in 2-3 ape sau pana v-a ramane apa curata si nu tulbure, cum ramane la inceput.
Bors de cap de miel – Pregatiri finale…
5. Cand carnea este aproape fiarta, adaugam cartofii taiati cuburi (in 4-6) si orezul; separat, intr-o tigaie sotam legumele doar 2-3 min cat sa se inmoaie putin, apoi adaugam 1 lingurita pasta de tomate.
6. Adaugam prajeala si borsul si lasam sa fiarba la foc mediu pana sunt cartofii gata fierti, apoi adaugam ceapa verde si leusteanul tocat, lasam sa dea un clocot, imediat adaugam mararul verde si oprim aragazul.
7. Acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de servire, v-a avea un cu totul alt gust, mult mai bun si mai aromat.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Bors de cap de miel -, dati-ne un Share sau acordati-ne o nota. Multumim!
Vom fi foarte recunoscatori si ne vom simti motivati sa ne continuam actvitatea, desi nu se castiga nimic.
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Tocana de miel la ceaun, in cuptor – o reteta simpla, insa foarte gustoasa si foarte aromata, care merita si trebuie incercata numaidecat.
Pofta buna!