Reteta culinara Supa de Potroace cu Mini-Farfalle acrita cu zeama de gogonele sau varza murata (moare), reteta traditionala din Basarabia veche de peste 100 de ani, asa cum o gateau bunicile de acolo, mai ales, iarna din Categoria Ciorbe si supe.
Afla cum sa faci cea mai delicioasa Supa de potroace (maruntaie) de pui acrita cu moare de gogonele murate pe care ar trebui sa o incerci numaidecat, daca nu ati facut-o pana acum, deoarece este absolut delicioasa.
O reteta simpla, din ingrediente simple si foarte gustoasa, care este foarte buna pe timpul sezonului rece, dupa o petrecere sau ca remediu natural impotriva mahmurelii, cand unii nu cunosc masura bauturii si zac a doua zi de nu sunt buni de nimic.
Supa/Ciorba de potroace traditie
Cum bunicile de la tara aveau multe pasari in gospodarie taiau duminica sau in zilele de sarbatoare cate una din care faceau tocanite ( ianie ) iar din potroace faceau supa acrita cu moare de la muraturi sau bors de casa.
Pe atunci nu erau paste, asa ca, harnicile bunicute faceau taitei de casa pe care ii uscau si ii tineau depozitati in camara sau beciul casei in torbe din fașa si cand aveau nevoie luau cate putin si ii foloseau la supe.
Imi place mult sa servesc delicioasa Supa de potroace, pe care o fac usor picanta, cu turte de casa, indiferent, ca sunt din aluat dospit sau aluat simplu, sau paine de casa cu coaja rumena si crocanta.
Cum sa faci cea mai buna Supa de potroace cu min-farfalle si zeama de gogonele murate?
Ingrediente:
- 500-600 g potroace de pui;
- 1 ceapa galbena medie;
- 1 morcov mare;
- 1 radacina de patrunjel sau pastarnac;
- 2-3 cartofi medii;
- 1 lingura pasta de tomate de calitae fara amidon;
- 2.5 l apa rece de la robinet;
- 1 pahar zeama de gogonele murate;
- 1 foaie de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1/2 lingurita mustar;
- 1 varf de ardei iute sau un varf de cutit boia iute;
- 50 g paste mini-farfalle, fidea sau alt tip de paste marunte;
- 2-3 fire ceapa verde;
- 1 legatura mica marar sau patrunjel verde
Mod de preparare:
- in primul rand, se curata, se spala bine potroacele de pui sub jetul de apa rece si se pun la fiert in 2.5 l apa rece de la robinet. Nu iutati sa alegeti spuma, in caz contrar, supa va fi tulbure!
- Dupa ce maruntaiele au dat in clocot si a fost aleasa spuma, se adauga foaia de dafin si piperul negru proaspat macinat.
- Cat fierb maruntaiele, se curata, se spala si toaca legumele marunt.
- Ceapa verde se toaca separat partea alba de cea verde; mustarul se dizolva in moare de la gogonele.
5. Cand potroacele sunt aproape fierte, se adauga cartofii taiati cuburi;
6. Separat, se calesc legumele, inclusiv partea alba a cepei verzi, in uleiul incins, doar 2-3 min sau pana ceapa devine translucida, apoi se adauga pasta de tomate; se amesteca sa nu se lipeasca de fundul tigaii.
7. Se adauga in oala cu ciorba moarea cu mustarul si pajeala din tigaie se lasa sa mai fiarba 5-6 min sau pana cartofii, ceapa si morcovul din prajeala sunt fierte; se adauga partea verde a cepei si verdeata tocate;
Cateva sfaturi privind servirea preparatului…
8. Se adauga ardeiul iute si sare dupa gust, se lasa sa dea un clocot, apoi se opreste aragazul, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a fi servita.
Sfat: Dupa cum am spus mai sus, se serveste delicioasa Supa / Ciorba de potroace cu turte calde sau paine calda de casa cu coaja crocanta, ca va fi mult mai gustoasa si pace o veti gati mult mai des.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Supa de Potroace -, dati-ne un Share sau Like, pentru ca, sa o vada si prietenii dvs. Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomadam sa vedeti si reteta noastra de Supa de maruntaie cu branza topita si farfalle.
Pofta buna!