Reteta Ficat inabusit in smantana cu usturoi o reteta simpla, aromata si foarte gustoasa din Categoria Mancaruri cu Carne. Afla cum sa faci cel mai delicioas si fraged Ficat inabusit in smantana cu usturoi si morcov de te lingi pe degete la cat de bun este.
Atunci cand nu mai stii ce sa mai gatesti, ca parca te-ai saturat de tot si de toate, aceasta reteta ulta-simpla si foarte gustoasa iti poate fi de mare ajutor, in drum spre casa de la serviciu treci pe la macelarie, prajesti ficatul, cureti si sotezi putin legumele, apoi inabusi totul in smantana si mancare este gata.
Ca si garnitura pentru aceasta mancare – Ficat inabusit in smantana – am servit orez pufos cu marar verde, insa dvs. puteti servi orice alt tip de garnitura, ca spre exemplu, piure de cartofi, legume facute la aburi, cartofi natur etc.
Cum sa faci Ficat inabusit in smantana cu usturoi si morcov?
Ingrediente:
- 600 gr ficat de manzat sau ficat de porc (am folosit ficat de manzat; mai rar folosesc ficat de porc);
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mediu;
- 2-3 catei de usturoi;
- sare si piper negru proaspat macinat dupa gust;
- 1 foaie de dafin;
- 3 linguri de smantana fermentata, pentru ca va da un gust mai bun decat cea pentru gatit;
- 1 lingura de ulei de floarea soarelui sau ulei de masline extravirgin;
- 50 ml supa de pui sau de legume (daca nu dispuneti, adaugati apa de la robinet sau apa plata)
- marar verde;
- faina alba de grau, pentru a tavali snitelele de ficat;
- ulei de floarea soarelui pentru prajit;
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin pentru a sota legumele.
Mod de preparare Ficat inabusit in smantana cu ceapa, morcov si usturoi:
- In primul rand, se pregateste o farfurie intinsa cu faina, apoi se curata ficatul de pielita, se portioneaza in bucati (felii) ca pentru snitele nu foartem mari de de 0.3-0.4 cm grosime; se asezoneaza cu sare si piper negru dupa gust.
Sfat: Nu spalati niciodata ficatul, indiferenta ca este de manzat, porc, pui sau curcan, deoarece ii va fi afectat atat gustul, cat si, textura.
2. Se tavalesc bucatile de ficat prin faina de grau si se pun la prajit in uleiul bine incins la foc mediu spre iute cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana s-a rumenit frumos, cum se poate observa in poza de mai jos. Aveti mare grija sa nu se arda, ca v-a capata preparatul un gust amar!
3.Ficatul prajit se scoate pe o farfurie in care a fost asternut un prosop de hartie, pentru a absoarbe uleiul ramas dupa prajire.
Se curata, se spala si se toaca marunt legumele, apoi se soteaza in uleiul de masline 2-3 min, imediat se adauga supa de pui sau de legume, piper negru, foaia de dafin, si sarea; se amesteca bine.
4. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit 4-5 min, apoi se adauga smantana fermentata; se amesteca bine, se lasa sa dea un clocot si imediat se adauga ficatul prajit.
5. Se lasa sa mai fiarba alte 2-3 min sub capac la foc mic, apoi se adauga sare, daca mai este nevoie si mararul tocat. Mancarea este gata!
Ficat inabusit – Garnitura
Sfat: Ca si garnitura pentru deliciosul Ficat inabusit cu usturoi am folosit orez pufos, insa dvs. puteti folosi orice fel de garnitura doriti sau il puteti servi ca atare cu paine proaspata cu coaja crocanta.
Alta garnitura, care se preteaza de minune cu acest fel de mancare pe baza de ficat este piureul de cartofi, cartofi cu morcov sau telina si alaturi o delicoasa salata de cruditati cu maioneza sau smantana.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Ficat inabusit in smantana -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Ficat de manzat cu garnitura de cartofi si salata Olivier.
Pofta buna!