Articol Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii

Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii

Articol Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii
mierea-beneficii.jpg

Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii de care, cu siguranta, nu stiai, un articol din Categoria Articole utile. Afla care sunt cele mai importante 8 benefiicii ale Mierii de albine, medicamentul cunoscut si apreciat de mii de ani, si profita din plin.

Obtinuta prin transformarea polenului sau a manei de catre harnicile albine, mierea, este, probabil, cel mai natural si curat aliment/produs existent pe pamant, aici vorbim despre mierea de albine 100% Naturala si nu cea din comert.

Care, din cate imi amintesc, contine undeva 6 % miere naturala restul sirop, glucoza artificiala, zahar, aditivi de ingrosare (vazusem acum cativa ani la stiri), cunoscuta si apreciata de mii de ani, pentru multitudinea beneficiilor aduse organismului uman.

De aceea, este recomandat sa achizitionati miere direct de la producatori, care detin un certificat de producator, sau din surse sigure si verificate in timp.

Deoarece, in goana dupa profit, respectiv imbogatire unii „producatori” cam uita de cele sfinte recurgand la diverse tehnici de contrafacere / falsificare a mierii, precum:

a) adaugarea in miere a zaharului, siropului, diversi compus sintetici de ingrosare sau

b) hranirea cu zahar a albinilor din stup.

Mierea, folosita de mii de ani ca aliment si remediu natural bun la toate…

Dupa cum stim cu totii, Mierea de albine,  primul indulcitor natural, este un produs apicol obtinut prin prelucrarea polenului sau manei de catre albine cunoscuta si apreciata de mii de ani pentru calitatile sale gustative si terapeutice.

Anual la nivel mondial se produc milioane de tone de miere de albine, cel mai mare producator fiind, cum era de asteptat, China urmata de SUA.

Desi, conform Wikipedia, ne aflam printre primii mari producatori de miere din Uniunea Europeana nu stam chiar atat de bine si la capitolul „Consumatori”.

Cum era de asteptat, de altfel, probabil, din cauza pretului la miere, care este un pic cam piperat, raportat la salariile din Romania in comparatie cu salariile din Uniunea Europeana.

Mai ales, acum ca toate s-au scumpit: curentul electric, gigacaloria etc., nu mai vorbesc despre alimente, care s-au scumpit enorm si nimeni nu se sesizeaza.

Cum am spus putin mai sus, nu fiecarea cetatean isi permite sa cumpere miere naturala a carei componente ajuta la intarirea sistemului imunitar ferindu-ne de virozele sezoniere, tuse etc..

Este recomanda ca, macar, pe timpul sezonului rece, cand organismul, mai exact, sistemul imunitar are de suferit de pe urma frigului sa incercam sa consumam putin mai multa miere.

De-a lungul timpului, mierea, a fost folosita ca si remediu natural pentru tratarea multor boli reale si imaginare, mult timp fiind considerata medicamentul suprem bun la toate, chiar si la savarsirea unor ritualuri vechi.

Mierea – Valori nutritionale

Bogata in:

  • vitamine A, B6, C (0,5 g), E, K;
  • minerale calciu, fier, magneziu, sodiu etc.;
  • proteine (0,3 gr.);
  • fibre naturale (0,2 gr.);
  • zaharuri naturale (fructoza si glucoza);
  • antioxidanti;
  • cca 303-304 cal/100 gr.,
  • carbohidrati etc.

Din acest motiv este foarte sanatos sa includem mierea in dieta noastra zilnica incercand sa inlocuim zaharul cu miere, care este un aliment (zaharul)  nu chiar sanatos si care poate duce la cresterea in greutate si la aparitia diabetului de tip 2.

Mierea – Tipuri de miere naturala

Mierea naturala, este de mai multe tipuri, si anume:

  • Poliflora, provenita din polenul florilor mai multor specii de plante, este cel mai cunoscut si cel mai ieftin tip de miere, in comparatie cu celelalte tipuri de miere, care sunt mult mai scumpe si nu fiecare cetatean si le permite. ;
  • Miere de tei;
  • Miere de salcam;
  • Miere de lavanda, care este nemaipomenit de gustoasa si aromatal
  • Miere de hrisca, care mai inchisa la culoarea decat mierea poliflora sau cea de tei sau salcam, insa nu se prea gaseste la noi;
  • Miere de rapita;
  • Miere de Manuka, este o miere scumpa produsa in Noua Zeelanda, care este extrsa din florile arbustului de manuka (Leptospermum scoparium), care ajuta in tratarea multor boli, precum: ranile si arsurile, suprapopularii bacteriene ale intestinului subtire, gingevitei, in tratarea bacteriilor rezistente la tratament, precum:  stafilococul auriu etc.
  • Miere de tualang, miere poliflora provenita din Malaezia, care contribuie la reglarea glucozei din sange, ajutand, astfel, la combaterea diabetului si care un puternic efect antibacterian. ;
  • Miere de mana sau Mierea de padure, care este obtinuta din polenul si seva plantelor si arborilor de padure, precum: pinul, molidul etc.

Nota: Mierea de mana este mult mai inchisa la culoare si cu un continut mult mai ridicat de sustante nutritive decat celelalte tipuri de miere florala.

mierea
mierea-8-beneficii.jpg

Mierea, cum ne dam seama daca este una naturala sau una contrafacuta

Nu stiu exact cate metode de verificare a mierii exista, personal, pe langa testul mirosului si al texturii, deoarece cunosc, cum trebuie sa miroase si ce textura trebuie sa aiba mierea direct de la stup, cunosc 4, si anume:

  1. Testul cu bula de aer, ideea este ca atunci cand intorci borcanul cu fundul in sus bula uriasa de aer se ridica lentr in sus fara ca sa se sparga;
  • Este cea mai buna si sigura metoda de verificare atunci cand te afli in piata si nu ai cum sa incerci testul cu apa;

2. Zaharisirea, cum se zice in popor, sau cristalizarea este un proces firesc si natural prin care trece mierea naturala;

Mierea de mana si mierea de tei cristalizeaza mai greu, asa ca, dureaza mai mult pana iti vei da seama, daca mierea este naturala sau falsificata, doar sa o cumperi deja cristalizata;

3. Testul cu apa, luati cu o lingurita miere din borcan si  mierea naturala se dizolva mult mai greu decat cea falsificata.

4. Testul fluiditatii, iei cu o lingura miere din borcan si o lasi sa curga chiar deasupra borcanului sau pe o farfurie, firul de miere trebuie sa curga continuu fara intreruperi si parca dansand, stanga-dreapta, nu curge drept.

Sfat:

  • Incercati sa achizitionati miere naturala, care nu a fost supusa tratamentului termic, adica nu a fost topita sau incalzita, deoarece isi pierde o mare parte din proprietati si nu mai este la fel de sanatoasa;
  • Daca in sezonul rece vreti sa cumparati din piete miere, atunci optati pentru mierea zaharisita, nu cea lichida (vascoasa), care, cu siguranta, a fost supusa tratamentului termic, deoarece mierea se recolteaza primavara si vara si nu rezista atata timp in stare vascoasa (lichida), ci se zahariseste.
Mierea, cele mai cunoscute 8 beneficii articol
mierea-beneficii.jpg

Mierea, beneficii

Mierea, a fost si ramane unul dintre cele mai sanatoase alimente existente pe pamant, obtinuta printr-un proces complex, care incepe cu colectarea polenului si a manei de catre albine si se finalizeaza cu depozitarea in fagurii din stup inainte de a ajunge pe mesele noastre.

Voi incera sa enumar cele mai importante beneficii ale consumului mierii de albine, pentru a nu va obosi prea mult:

  • Intareste sistemul imunitar.

Acest lucru se datoreaza, in principal, vitaminei C, care nu face altceva decat sa stimuleze producerea de anticorpi, care ne pazesc de virozele, respectiv racelile sezoniere, dar si de alte boli.

  • Ajuta la ameliorarea tusei, precum si, a durerilor de gat.

In cazul durerilor in gat si a tusei se recomanda sa beti ceai caldut cu lamaie si indulcit cu miere si nu cu zahar, care este super-procesat si nu este chiar sanatos pentru sanatatea noastra.

Sfat: Atentie!!! Niciodata sa nu adaugati mierea de albine in ceaiul fiebinte, deoarece isi va pierde o mare parte din elementele nutritive si este mare pacat.

  • Are puternice efecte antibacterian, anti-inflamator si cicatrizant.

Lucru cunoscut inca de egipteni, care aplicau mierea pe plagile deschise si, care in mod miraculos, chiar avea efect antibacterian, respectiv cicatrizant.

  • Stimuleaza digestia.

Ajuta la digestie datorita probioticelor naturale pe care le contine, care nu sunt altceva decat niste bacterii prietenoase, care nu fac altceva decat sa echilibreze flora si fauna intestinala,

  • Contribuie la reducerea glucozei din sange

In special, mierea de tualang, care este o miere scumpa, ferindu-ne in asa fel de diabetul zaharat.

  • Previne imbatranirea prematura a pielii si aparitia ridurilor.

Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti, dar si, ajuta la prevenirea aparitiei unor tipuri de cancer si ne mentine inima sanatoasa.

  • Prezinta o excelenta sursa naturala de energie.

Este recomandata sportivilor, deoarece glucoza si fructoza confera acea stare de energie atat de necesara la antrenamentele de rutina a sportivilor de performanta.

  • Previne cu succes aparitia osteoporozei.

Odata cu inaintarea in varsta majoritatea persoanelor se confrunta cu aceasta malatie cauzata de sintetizarea necorespunzatoare a estrogenului, in sensul, ca corpul nu mai este capabil sa sintetizese acest hormon ca in tinerete, iar mierea ajuta in acest sens.

Mierea – Contraindicatii

Ca si oricare alt aliment si mierea poate avea efecte adverse asupra organismului, printre care pot fi enumerate:

  • nu este recomandat copiilor sub varsta de 2 ani, deoarece poate aparea riscul de botulism cauzat din cauza bacteriei Clostridium botulinum;
  • dupa implinirea varstei de 2 ani poate fi introdusa treptat in dieta copilului, insa numai cu acordul medicului pediatru.
  • poate creste nivelul zaharului din sange in cazul abuzului, asa ca, incercati nu consumati mai mult de 2-3 lingurite de miere zilnic, vorbim despre adulti.
  • de asemenea, este interzis abuzul persoanelor, care sunt alegice la polen, deoare mierea in starea sa pura contine urme de polen. In acest caz, trebuie sa cereti sfatul unui medic.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Miere, cele mai cunoscute 8 beneficii -, dati-ne un Share. Multumim! In alta ordine de idei, va recomandam, sa cititi si alte trei articole ale noastre:

Nota: Informatiile din prezentul articol au un scop pur informativ, inainte de a incepe orice tratament naturist sau cura cereti, in prealabil, parerea unui medic specialist. 

Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...