Strugurii ne apara de cancer si bolile cardiovaculare

Strugurii, ne apara de cancer

Strugurii ne apara de cancer si bolile cardiovaculare
strugurii-ne-apara-de-cancer.jpg

Strugurii, ne apara de cancer si de bolile cardiovasculare un articol din Categoria Articole utile. Ce ar trebui sa stii despre struguri si importanta acestora in alimentatia de zi cu zi.

Fructele-vedeta ale sfarsitului verii-toamnei, strugurii, sunt unele din cele mai cultivate fructe din lume, fireste, dupa portocale, mere si banane, care ne umpla de energie si ne aduc o multime de beneficii organismului.

Incepand cu sfarsitul lunii august si pana in lunile octombrie-noiembrie (unele podgorii cultiva srugurii chiar si in luna noiembrie, dupa primul inghet, pentru a obtine cel mai bun vin; adevarul, cam piperat la pret!) ne putem bucura din plin de dulceata si parfumul catifelat al strugurilor.

Strugurii, ce ar trebuii sa stim?

Strugurii Importanta

Foarte apreciati, inca din antichitate, atat pentru aroma, cat si pentru gust, dar si, pentru proprietatile vindecatoare, strugurii, erau numiti, pe buna dreptate, „hrana zeilor”. Erau nelipsiti de pe mesile bogate ale nobilimii de pe atunci.

Desi, contin foarte mult zahar, care este transformat in glucoza si ne alimenteaza muschii, dandu-ne forta, strugurii, sunt indicati in cazul dietelor, a curelor de slabire, datorita continutului scazut de calorii (cca 65-70 kcal./100 gr.)dar si, in zilele de post, deoarece dau acea senzatie de satietate, mai ales, stafidele.

Strugurii, reprezinta o sursa importanta zaharuri naturale usor asimilabile de catre organism, dar si de glucoza si fructoza, insa trebuie consumati cu moderatie.

Boabele de struguri in stare proaspata sunt compuse din 90% apa, insa dupa procesul de deshidratare nu raman decat 20% apa, adica su forma de stafide.

Bogati in:

  • vitamine A, B1, B2, B3, B9, C, D, K;
  • minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, sodiu;
  • carbohidrati;
  • resveratrol;
  • taninuri;
  • uleiuri naturale;
  • fibre;
  • zaharuri naturale

Din acest motive, strugurii, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa dvs. vara-toamna, dar si, iarna, cand pot fi consumati in forma deshidratata, cum ar fi stafidele. 

Strugurii ne para de cancer
strugurii-ne-apara-de-cancer.jpg

Strugurii – Proprietati

  • Cum am mentionat putin mai sus, strugurii, in special, cei negri, contin cel mai puternic antioxidant natural si anume resviratrolul, care declanseaza secretia adiponectinei, hormonul natural, care ne protejeaza vasele de sange si ne fereste de afectiunile cardio-vasculare.
  • normalizeaza tensiunea arteriala si ne fereste de accidentele cardio-vasculare.
  • scad nivelul colesterolului rau din sange, numit „LDL”
  • mentine nivelul optim de hidratare al organismului datorita continutului ridicat de apa – 90%, totodata, asigurand si un tranzit intestinal sanatos;
  • ajuta la detoxifierea ficatului, rinichilor si colonului gratie substantelor active care poseda un puternic efect antioxidant (se recomanda a se consuma cat mai des in stare cruda sau sub forma de suc);
  • au efecte anti-cancerigene prevenind dezvoltarea si propagarea celulelor cancerigene;
  • au proprietati anti-bacteriane si antivirale;
  • incetinesc procesele de imbatranire ale pielii;
  • au efecte anti-stres, acest lucru se datoreaza secretiei serotoninei, hormonului fericirii, ca urmare a consumului de struguri.
  • au efect laxativ, daca sunt consumati in cantitati mai mari.
Strugurii ne apara de bolile cardiovasculare
strugurii-stafide.jpg

Intrebuintari

Ca sunt consumati in stare proaspata, uscati (stafide), sub forma de nectar („nectarul zeilor”), suc, compot, vin sau dulceata, strugurii, isi merita pe deplin locul in dieta noastra, deoarece aduc numai si numai beneficii organismului uman, deloc de neglijat.

Semintele de struguri sunt pline de vitamine si antioxidanti si sunt folosite la obtinerea uleiului, dar si, in industria cosmetica, la prepararea samponurilor si a cremelor de fata.

Cojile bobitelor de struguri. Ca si la majoritatea fructelor, cojile ramase dupa obtinerea mustului/sucului sunt pline de vitamine si taninuri, care au efect antiseptic si cicatrizant.

Frunzele de vita-de-vie. Frunzele sunt folosite pe larg in gastronomie la prepararea sarmalelor si diverselor tocanite sau mancarurilor pe baza de orez.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Strugurii, ne apara de cancer -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomanam sa cititi si articolul nostru – Prunele, normalizeaza tensiunea arteriala. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...