Lebar de casa in mat cret cu mult ficat, verdeata si condimente din Categoria Mezeluri de casa. Cum sa faci cel mai gustos si aromat Lebar de casa in mat cret de porc. Gasesti aici reteta completa cu poze, explicatii, precum si, pasi de urmat.
De Craciun am pregatit Caltabosi si carnati in mate de oaie, iar de Anul Nou am optat pentru Lebar de casa cu nucsoara, ienibahar si mult marar verde, pe care il ador!
Este un preparat, care se face extrem de usor, doar ca necesita mai mult timp, pentru pregatire: curatare mate, fierbere ingrediente, tocat etc., insa merita, pe deplin, efortul si timpul pierdut.
Este o reteta simpla, insa daca vei respecta reteta pas cu pas, asa cum, obisnuiesc sa o prepar, vei obtine un super-delicios Lebar de casa si, cu siguranta, veti inceta sa mai cumperati din comert si, cu siguranta, va deveni mezelul preferat si nelipsit al familiei dvs. pe masa de Craciun.
Vezi de ce ingrediente ai nevoie pentru a face Lebar de casa?
Ingrediente:
- 1 kg ficat de porc sau manzat (de obicei, folosesc ficat de manzat);
- 1 limba de porc sau vita;
- 500 gr fleica de porc;
- 200-300 gr jumari de casa;
- 200 gr sorici de porc
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici;
- 1 morcov mare;
- 5-6 catei de usturoi;
- 6-7 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingurita nucsoara macinata;
- 1 lingurita ienibahar macinat;
- 2 linguri marar uscat sau verde (daca nu va place mararul, atunci adaugati patrunjel verde);
- 100 ml supa (zeama in care a fiert limba, soriciul si fleica)
Lebar de casa – Mod de preparare:
- In primul rand, se pune la fiert , intr-o oala mare, ficatul de porc cu 1-2 foi de dafin si piper negru; se spumeaza; cand este aproape fiert se adauga 1 lingurita de sare.
- Se curata si se spala limba; se curata fleica si soriciul cu ajutorul unui cutit.
- Separat, se pun la fiert fleica de porc, limba si soriciul cu 2-3 foi de dafin si piper negru; Cam dupa 40 de min se adauga ceapa si morcovul si sare dupa gust.
- Dupa ce a fiert ficatul si carnea se lasa sa se raceasca, in voie, in zeama in care au fiert, pentru a ramaine suculente. Sfat: Daca ficatul si carnea sunt scoase imediat din zeama in care au fiert, vor deveni uscate si lipsite de gust si aroma.
- Dupa ce sau racint toate ingredientele, se dau prin masina de tocat, inclusiv ceapa si morcovul, care vor da un plus de gust si dulceata naturala, dar si usturoiul.
- De obicei, dau ingredientele o singura data prin masina de tocat, imi place sa gasesc bucati de ficat, daca doriti o pasta mai fina, atunci daci compozitia inca odata prin masina de tocat.
6. Se adauga sare si piper dupa gust, mararul, restul condimentelor si zeama in care au fiert; se framanta totul bine pana obtinem o pasta bine legata.
- Nu arata chiar apetisant, in schimb, am facut totul cu mainele mele in conditii de igiena stricta si ar trebui sa tineti cat mai departe copiii gretosi de vasul cu compozitia pentru lebar, in caz contrar, nu vor dori sa manance.
Umplerea matelor…
7. Se umpla matele, care au fost, in prealabil, curatate si spalate, cu compozitia, se leaga la ambele capete, se inteapa pe alocuri, cu ajutorul unui ac sau agrafe, ca sa iasa aerul si se pun la fiert in zeama in care a fiert carnea, pentru un gust mai bun.
8. Se mai adauga 2-3 foi de dafin si piper negru si se lasa sa fiarba 40-60 min. avand in vedere, faptul ca, toate ingredientele au fost fierte inainte.
Nota: Daca am dat ingredientele folosite o singura data prin masina de tocat, am obtinut un lebar – mozaic, in care se vad foarte bine bucatile de ficat, sorici, limba de porc etc.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Lebar de casa in mat cret de porc -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Castabosi de casa cu orez si patrunjel.
Pofta buna!