glutenul.jpg

Glutenul, ce ar trebui sa stim

glutenul.jpg
glutenul-intoleranta.jpg
Glutenul, ce ar trebui sa stim despre gluten un articol din Categoria Articole utile. Descopera lucruri noi despre gluten si intoleranta la gluten de care, sigur, nu stiai.

Ce este glutenul si cum se manifesta aceasta proteina vegetala?

Glutenul este o proteina de origine vegetala, mai degraba, un complex, o familie de ptoteine, care se gaseste mai in toate cerealele (grau, ovaz, orz etc.) si, care ajuta la cresterea si la framantarea mai buna a aluatului, totodata, glutenul este folosit in gastronomie, dar si, in industria cosmetica ca si agent de ingrosare, liant si potentiator de aroma.
Datorita glutenului, aluatul devine elastic si mai usor de lucrat. Fara aceasta proteina lipicioasa „Painea noastra de toate zilele” nu ar creste, nu ar fi pufoasa, ci mai degraba ar fi tare, greu de mestecat si deloc aspectuoasa.
Pe langa cereale si produsele de panificatie, glutenul, mai poate fi gasit si in paste, biscuiti, pizza, maioneza, mezeluri, bere, sosul de soia,  chiar si, in produsele cosmetice.
Brutarii adauga la painea de secara, care are mai putin gluten, si faina alba de grau, pentru ca, in caz contrar painea de secara nu va creste, nu va fi la fel de pufoasa ca paine alba sau grahamul si deloc aspectuoasa.

Glutenul.

glutenul.jpg
glutenul-despre.jpg

Cum se manifesta Intoleranta la gluten, respectiv Boala celiaca

Intoleranta la gluten, cunoscuta si sub denumirea de Boala celiaca, este o boala autoimuna cronica, ereditara si, care se manifesta prin leziuni si inflamarea intestinului subtire si, care netratata la timp poate duce la aparitia unor boli grave, precum cancerul, infertilitatea etc.
Cum am spus mai sus, Boala celiaca este o boala ereditara, adica se poate transmite la rudele de gradul I de rudenie -mama, tata-, responsabile ar fi, conform ultimilor studii efectuate in domeniu, anumite gene, care ar creste predispozitia la aceasta boala autoimuna.
Datorita, leziunilor de la nivelul intestinului subtire apare, asa-zisul, sindrom al malabsorbtiei, care nu face altceva, decat sa incetineasca absorbtia fireasca a substantelor nutritive, vitaminelor si a mineralelor din alimente.
Organismul persoanelor cu intoleranta la gluten, mai exact, sistemul imunitar, detecteaza imediat glutenul din organism, mai precis, din intestinul subtire, ca pe un intrus declansand, astfel, procesele de detectare si neutralizarea a „intrusului”. Ca urmare, a mecanismelor de aparare a organismului impotriva glutenului, se declanseaza procesele inflamatorii la nivelul intestinului subtire.
Acum mai bine de 10 ani persoanele cu intoleranta la gluten erau putine, insa in ultimii ani numarul lor a crescut alarmant. Netratata la timp, intoleranta la gluten, poate duce la aparitia unor afectiuni grave, precum: cancerul, dereglari ale glandei tiroide, osteoporoza, infertilitate sau, chiar avortul, in cazul femeilor insarcinate.

Excluderea glutenului din dieta zilnica

Nu exista un tratament medicamentos in vederea tratarii intolerantei la gluten, insa exluderea in totalitate din dieta a produselor care contin gluten, respectiv hrana procesata, poate face minuni. Insa, acest lucru nu este chiar atat de usor, deoarece glutenul poate fi oriunde, cum ar fi: baza pentru mancaruri, diverse mixuri de condimente, sosuri gata preparate etc.
Multe persoane cred, ca daca au renuntat la painea alba, la pastele fainoase pe baza de faina alba de grau, covrigei sau saleuri, atunci au exclus in totalitate glutenul din dieta zilnica. Lucru total gresit!
Unele persoane, tot mai multe in ultimii ani, desi nu a o intoleranta la gluten, considera, ca este mult mai sanatos, daca vor renunta total sau partial la produsele, care contin gluten.
Ca urmare, a excluderii din dieta a produselor, care contin gluten, dispar simptomele, care au dat mari batai de cap, dispare oboseala, balonare si diareea. Simptomele, care ar indica intoleranta la gluten ar fi urmatoarele: oboseala, dureri abdominale, balonarea, diaree, lipsa de puteri, probleme de natura digestiva etc.
Pentru persoanele cu intoleranta la gluten se recomanda a inlocui produsele care contin gluten cu cele fara gluten, cum ar fi: hrisca, quinoa, meiul, orezul salbatic etc., deoarece chiar si o cantitate cat de mica de gluten le poate declansa simptomele insuportabile, precum balonarea sau durerile abdominale. Asa ca, cititi cu atentie eticheta, respectiv ingredientele, chiar daca pe ambalaj scrie „Fara gluten” sau „Nu contine gluten”, deoarece piata produselor fara gluten a exploadat foarte mult in ultimii ani.

Glutenul versus pierderea kilogramelor in plus

In ultimii ani mai multe vedete au renuntat la produsele cu gluten, nu pentru ca, ar avea o intoleranta la gluten, ci pentru a pierde in greutate, desi, nu s-a dovedit stiintific, ca eliminarea glutenului din dieta de zi cu zi ar ajuta la pierderea kilogramelor in plus.
Daca v-a placut articolul de astazi, dati-ne un Share. Multumim!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...