Musaca de vinete fara prajeli cu carne tocata ca la mama acasa din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai gustoasa si sanatoasa Musaca de vinete cu smantana si fara prajeli de te lingi pe degete. Gasesti aici reteta completa cu poze si pasi de urmat.
Este un fel de mancare usor de preparat, sanatos, satios si foarte gustos de care nu te mai saturi niciodata. Reteta mea este deosebita si foarte sanatoasa, deoarece nu prajesc vinetele in ulei, cum procedau bunicile noastre, ci le frig pe gratar.
Cum alegem ingredientele pentru Musaca?
Este foarte important ca ingredientele pentru musaca sa fie alese cu mare grija, de la vinete, rosii pana la carne, care trebuie sa fie extrem de proaspete si coapte, vorbim despre legume, la fel, si carnea trebuie sa fie proaspata.
Cat priveste ceapa, la fel, nu o calesc, ci o dau pe razatoarea mare in asa fel va da o aroma si un gust dulceag si va face umplutura mult mai suculenta si mai frageda. Este buna pentru zilele de week-end, cand aveti musafiri si carora le va placea cu siguranta musacaua de vinete servita alaturi de o salata de sezon si/sau muraturi.
In general, este un preparat reprezentativ al sezonului rece, toama-iarna, desi vinetele apar prin iunie-iulie, niciodata nu ma apuc sa fac musaca vara, ci abia la sfarsitul lui septembrie-inceputul lui octombrie, ca abia atunci imi fac timp.
Ador musacaua de vinete si, in special, vinetele, pe care le pregatesc in cele mai diverse moduri, atat coapte, prajite sau facute la gratar si, care merg de minune cu o delicioasa branza de oaie sau capra si stropite cu ulei de masline extravirgin.
Mirosul de musaca, care este asemanator placintei sau a lazaniei, care, de-a dreptul este fenomenal, si, care stimuleaza secretia glandelor salivare, dand acea senzatie de foame (pofta).
Reteta culinara Musaca de vinete – Cum sa faci cea mai buna Musaca de vinete fara prajeli?
Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 vanata mare sau 2 mai mici;
- 300 gr carne tocata de manzat sau amestec cu porc;
- 2 oua, unul pentru umplutura de carne si altul pentru sosul Bechamel;
- 1-2 linguri de smantana, care se va adauga in carnea tocata, pentru a o face mai cremoasa;
- 1 ceapa medie;
- 1 ardei gras rosu sau gogosar;
- 2 rosii medii;
- 2-3 catei de usturoi;
- 1 legatura de patrunjel verde;
- sare si piper negru dupa gust;
- ulei pentru vinete si uns tava;
Pentru sosul alb:
- unt cat o nuca;
- 2 linguri de faina;
- 250-300 ml lapte intergral (3,2%);
- 50 gr cascaval gras;
- sare si piper dupa gust;
- un praf de nucsoara rasa
Mod de pregatire Musaca de vinete:
- Mai intai de toate, se spala, se taie vinata in felii de 3-4 mm grosime, apoi se pune intr-un castron, se asazoneaza cu sare si piper negru si se stropeste cu ulei de masline.
- Se curata si se spala ceapa, rosiile, ardeiul gras, patrunjelul si usturoiul; se toaca marunt patrunjelul si usturoiul; rosiile se feliaza, iar ardeiul gras se taie in doua, apoi se feliaza sau se poate taia rondele de la inceput.
- Intr-un castron se amesteca carnea tocata cu sare, piper negru, usturoiul tocat sau dat prin presa de usturoi, patrunjelul, 1 ou si smantana; se amesteca si se da deoparte pana se face sosul Bechamel.
Cum se face sosul Bechamel?
4. Intr-o oala cu fundul gros se adauga untul, cand s-a topit se adauga faina si se amesteca bine sa nu se faca cocoloase; apoi, se toarna treptat laptele si se amesteca cu ajutorul telului pentru a evita formarea cocoloaselor; se reduce flacara la minim, pentru a nu se lipi de fundul oalei.
5.Cand sosul a inceput sa se ingroase, se adauga cascavalul ras, sare, piper si nucsoara rasa; se amesteca bine; se lasa sa de-a un clocot, apoi se opreste focul.
6. Se frig rondelele de vinata pe gratarul bine incins cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana se vad clar dungile gratarului, cum se vede in poza de mai jos.
7. Se unge tava sau vasul de yena, in care urmati sa faceti musacaua, cu ulei si se aranjeaza straturile, dupa cum urmeaza: un strat de vinete fripte, apoi umplutura de carne, rosiile si ardeiul gras, se asezoneaza cu care si piper, iar deasupra se pune 1/2 din sosul alb, se rade cascaval si se incheie cu vinete fripte.
8. Se pune restul sosului peste ultimul strat de vinete si se da tava la cuptorul preincalzit la 160 C pentru 55-60 min.
- Inainte de a da tava la cuptor intepati musacaua cu o scobitoare, pentru ca, in timpul coacerii se se evapore sucul lasat de legume si sos, in caz contrar, musacaua va fi cam apoasa si, deloc gustoasa si nici aspectuoasa…
Pofta buna! Daca v-a placut reteta Musaca de vinete fara prajeli, dati-ne un Share/Like. Multumim!