Prunele, normalizeaza tensiunea arteriala si reduc riscul producerii unui atac cerebral din Categoria Articole utile. Gasesti aici cele 16 motive pentru care ar trebui sa consumi Struguri.
Prunele, sunt printre cele mai apreciate fructe ale sfarsitului verii- inceputului toamnei si, care aduc numeroase beneficii organsmului nostru si ne feresc de unele boli grave, precum, diabetul zaharat.
Cel mai des sunt folosite la prepararea celebrului magiun de prune, dulcetii, compotului, prajiturilor, sosurilor pentru preparatele din carne, dar si, nu in ultimul rand, la prepararea tuicii si a palincii.
Cunoscute si apreciate de secole, atat pentru gust, dar si, pentru calitatile nutritionale de exceptie, prunele, au fost si sunt folosite pe larg in gastronomie si in medicina naturista.
Cu gustul dulce-acrisor intens si aroma specifice greu de confundat cu altele, prunele, sunt extrem de delicoase, printre cele mai apreciate fructe ale toamnei, pline de vitamine, minerale, fibre naturale si antioxidanti, care aduc numeroase beneficii sanatatii umane
Bogate in:
- vitamine A, B3 (niacina), B5 (acid pantoteic), B6, C si K;
- minerale calciu, fier organic, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, seleniu si sulf;
- fibre naturale;
- sorbitol;
- celuloza;
- mucilagiu;
- fitonutrienti;
- fenoli;
- zaharuri naturale;
- carbohidrati;
- pigment natural (resveratrol), cel mai puternit antioxidant natural.
Beneficiile consumului de prune
Sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, biliare sau tranzit intestinal. Totodata, sunt indicate in cazul persoanelor care sunt la dieta, tin o cura de slabire sau tin post, deoare sunt foarte dulci, sarace in calorii si dau senzatia de satietate.
- Stimuleaza digestia si Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de fibre naturale.
- Intareste sistemul imunitar si creste rezistenta organismului la infectii. Se recomanda a se consuma, macar, 3-7 prune pe zi;
- Previn aparitia cancerului. Se datoreaza continutului ridicat de acid malic;
- Ajuta la tratarea si prevenirea afectiunilor respiratorii, de aceea, sunt indicate in cazul tusei sau a bronsitei;
- Imbunatatesc vederea. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de vitamina A;
- Combat oboseala si reduc nivelul de stres. Datorita fenolilor, pe care ii contin si, care protejeaza eficient neuronii;
- Combat anemia. Vitamina C pe langa intarirea sistemului imunitar ajuta si la asimilare fierului;
- Regleaza glicemia si previn aparitia diabetului zaharat;
- Au efect laxativ si depurativ datorita fibrelor naturale, celulozei si a mucilagiului; De aceea, sunt recomandate spre consum persoanelor, care sufera de constipatie, datorita sedentarismului, alimentatiei necorespunzatoare si nesanatoase. Adica consumul in exces de carne, alimente sarace in fibre naturale, produse de panificatie in exces, care conduc la constipatie si, care poate fi tratata in mod traditional, adica consumand prune, macar, 1-2 zile;
- Previn imbatranirea prematura a celulilor/ pielii, datorita antixidantilor, care lupta eficient cu radicalii liber din organism;
- Ajuta la detoxifierea organismului si se lupta cu kilogramele in plus;
- Regleaza tensiunea arteriala si asigura o mai buna functionare a sistemului cardio-vascular. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de potasiu(300 mg per 100 gr fruct);
- Regleaza sitemul digestiv. Fibrele naturale si sorbitolul din prune ajuta semnificativ la reglarea sistemului digestiv si la imbunatatirea scaunului, au efect laxativ, cum am mentionat putin mai sus.
- Au un puternic efect antioxidant, prin aceasta, impiedicand imbatranirea celulelor umane. Cei doi fitonutrienii, care se gasesc in prune-acidul neoclorogenic si acidul clorogenic-distrug radicalii liberi care ataca celulele;
- Reduc riscul aparitiei bolii Alzheimer;
- Previn osteoporoza, datorita, faptului ca, prunele compenseaza lipsa calciului si a vitaminei D din organism.
Intrebuintari
Prunele au o larga intrebuintare, pot fi consumate in stare cruda sau pot fi folosite uscate, afumate, in compoturi, dulceata, gem, sosuri pentru carne, la prepararea prajiturilor, dar si, la prepararea tuicii, palincii sau al deliciosului lichior de prune si in multe alte retete.
S-a dovedit, ca prunele uscate isi pierd foarte putin din vitamine si minerale, de aceea, se recomanda sa consumam pe timpul iernii cat mai multe prune uscate, care ne vor asigura aportul necesar de vitamine si minerale; in plus, ne vor feri de infectiile sezoniere.
Daca v-a placut articolul de astazi – Prunele, normalizeaza tensiunea arteriala -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam, sa citit si articolul nostru – Perele, intaresc imunitatea si normalizeaza tensiunea.