Dulceata de Ceapa Rosie reteta frantuzeasca din Categoria Dulceata si gem. Afla, cum sa faci cea mai rafinata si gustoasa Dulceata de Ceapa Rosie, garnitura ideala pentru branzeturi si preparatele din carne pe care ar trebui sa o incercati numaidecat.
Gasesti aici reteta completa cu poze, explicatii, precum si, pasi de urmat in a o pregati asa cum o gatesc an de ani pentru a avea cu ce servi branzeturile rafinate si preparatele (mezelurile) din carne.
Putin despre Dulceata de Ceapa Rosie…
Dulceata de ceapa rosie sau Confiture d’oignons, deliciul frantuzesc, foarte popular in restaurantele din intreaga lume, care nu face, dacat sa aduca un strop de rafinament preparatelor din carne, peste, dar si, a branzeturilor rafinate.
Este o dulceata simpla, usor de pregatit si extrem de gustoasa, care nu va face, decat sa dea un plus de savoare preparatelor din carne, peste si branzeturilor rafinate, indiferent, ca sunt frantuzesti, olandeze sau italienesti.
Recunosc, la inceput aveam si eu unele retineri, cat priveste aceasta dulceata, ma gandeam, ca nu imi va placea si ca va avea un gust gretos de ceapa prajita asemenator cu cel a tocanitelor, insa dupa ce am gustat prima data la restaurant am ramas placut surprins.
Cu un gust si o aroma complexe, care combina intr-un mod destul de placut dulcele, acrul, picantul si cu o aroma inconfundabila de citrice data de coaja de lamaie.
Irezistibla dulceata va completa si imbogati, asa, cum am mai spus-o anterior, gustul oricarui preparat din carne, peste sau branza, lasand in urma un gust placut dulceag pe care vei dori sa il mai simti si alta data.
Francezii iubesc foarte mult ceapa, pe langa delicioasa supa de ceapa, uite ca au ajuns sa pregateasca pana si dulceata, aducand prin aceasta un omagiu mult indragitei cepe.
Cui putea sa ii vina o idee asa nastrusnica decat, bineanteles, francezilor… A fost, totusi o idee buna, zic eu… Ca, de altfel, cu ce mai imbogateam gustul carnurilor si a rafinatelor branzeturi frantuzesti, idee preluata de marea majoritate a celor mai prestigioase restaurante ale lumii.
Daca este pregatita corect urmand pasii de mai jos si in conditii de igiena stricta, dulceata, poate fi pastrata in borcanele mici chiar si 2-3 ani fara ca sa isi schimbe gustul sau culoarea.
Cum poti sa faci cea mai buna Dulceata de Ceapa Rosie?
Ingrediente:
- 1 kg ceapa rosie;
- 4-5 linguri zahar tos;
- 1 lingura boabe de mustar;
- 3linguri otet balsamic;
- 50 ml vin rosu demisec;
- piper negru proaspat maciat, ca este mult mai gustos si mai aromat decat cel gata macinat din comert;
- coaja rasa de la o lamaie;
Mod de Preparare:
- In primul rand, se curata, se spala, se taie in doua, ceapa rosie, apoi se feliaza fin, cum se poate vede in poza de mai jos.
- Intr-o tigaie adanca sau o cratita teflonata se adauga uleiul de masline si se caleste ceapa pana capata o nuanta aurie, fara sa se arda, deoarece dulceata va capata un gust amarui si nu ne dorim acest lucru.
3. Dupa ce ceapa s-a calit, se adauga zaharul si se lasa pana se caramelizeaza putin, apoi se adauga otetul balsamic; se amesteca bine.
4. Dupa cca 5-7 min se adauga vinul, se lasa pana se evapora, apoi se adauga: semintele de mustar, piperul negru, coaja rasa de lamaie si ardeiul iute.
5. Se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa si capata o culoare foarte frumoasa maronie-bordeux, cum se poate observa si in poza de mai jos, insa gustul este fara cuvinte.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Dulceata de ceapa rosie -, dati-ne un Share/Like, nu va costa nimic, insa pentru noi conteaza foarte mult. Multumim!
Cu aceasta ocazie, indraznim sa va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Dulceata de ghimbir – remediul 100 % Natural pentru calmarea tusei si a durerii in gat.
Pofta buna!