Ficat de manzat la gratar cu piure

Ficat de manzat la gratar cu piure

Ficat de manzat la gratar cu piure
ficat-de-manzat-la-gratar.jpg

Ficat de Manzat la Gratar cu Piure de Cartofi si Branza de Burduf din Categoria Mancaruri cu carne. Intra ACUM sa vezi, cum poti sa faci cel mai fraged Ficat de manzat la gratar, care ti se topeste in gura de fraged si gustos ce este.

Ca tot este frumos afara si ne putem bucura de ultimile zile de vara cu mult soare, m-am decis sa fac un gratar, insa de data aceasta am optat pentru ficatul de manzat si, nu pentru ceafa de porc.

Nutritionistii ne recomada sa consumam, macar, de 1-2 ori pe saptamana ficat, indiferent, ca este de pui, vita sau manzat, oricum este sanatos, plin de nutrienti atat de necesari pentru a avea un sistem imunitar perfect sanatos.

Cateva cuvinte despre ficat…

Ficatul de manzat sau vita este unul dintre cele mai sanatoase alimente, bogat in proteine, vitamine si, care abunda de fier, fosfor, cupru, seleniu si zinc, esentiale sanatatii noastre.

Este mult mai fraged si mai putin fibros, decat cel de vita, care, daca nu este gatit cum si cat trebuie, va deveni dur, practic, nemestecabil asemanoator unei talpi de pantof.

Este o sursa excelenta de vitamine A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D, E si K; minerale fier, fosfor, cupru, seleniu si zinc; ajuta la intarirea sistemului imunitar si ne fereste de infectii in timpul sezonului rece.

Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si, totodata previne aparitia osteoporozei la adulti, dar si, intareste sistemul osos la copii si este recomandat persoanelor, care sufera de anemie, deoarece in 100 gr de ficat se gasesc intre 4 mg fier.

Nota: Ca si orice alt aliment si ficatul de vita are dezavantaje, si anume:

  • contine 350 mg colesterol, mai putin decat ficatul de rata (380 mg) sau oaie(370 mg) si mai mult, decat cel de pui (250mg);
  • poate provoca crize de guta datorita continutului ridicat de proteine (19-21 g/100 gr), asa ca, este de evitat excesul.

Pentru a obtine un ficat extrem de fraged si de gustos este nevoie sa tinem cont de cateva aspecte foarte importante, si anume:

  • atunci cand alegem ficatul, acesta trebuie sa fie de calitate superioara;
  • trebuie sa fie proaspat;
  • culoarea ficatului proaspat este visiniu-inchisa, nu gri si, nici cu o nuanta vinetie;
  • trebuie gatit la foc iute

Cum poti sa faci cel mai bun Ficat de Manzat la Gratar cu Piure?

Ingrediente:

  • 600 gr ficat de manzat;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 linguri sos de soia;
  • sucul proaspat stors de la o portocala;
  • 1 lingurita ulei de masline extravirgin

Pentru piure:

  • 1kg cartofi rosii, pentru ca au miezul (pulpa galbena) si vom obtine un piure frumos;
  • 10 gr unt;
  • 100 gr branza de burduf;
  • sare dupa gust

Mod de Pregatire:

1. In primul rand, se portioneaza in felii subtiri ca pentru snitele de 0,4-0,5 cm grosime fiecare, pentru a se ramane fraged si untos la interior.

  • ATENTIE! Nu spalati, nici intr-un caz, ficatul, deoarece se vor schimba radical, atat gustul, cat si textura. Indiferent, ca este de pui, curcan, vita sau porc, se gateste in sange.

2. Intr-un bol se pun: sosul de soia, sucul proaspat stors de portocala, uleiul de masline si piperul negru; se amesteca pana se omogenizeaza, se adauga ficatul in marinata si se amesteca bine, se acopera bolul cu pelicula alimentara si se da la rece pentru min 30 min, dupa care este bun de pus pe gratarul bine incins.

3. Se pun cartofii la fiert in apa cu sare, cand sunt gata se varsa o parte din zeama in care au fiert, se adauga untul si se paseaza cu ajutorul presei, pentru piure sau a mixerului. La final, se adauga branza de burduf, ca se sfarama cu ajutorul unei furculite.

4. Dupa ce a stat la rece, se scoate si se lasa putin la temperatura camerei si, tocmai apoi se pune pe gratarul bine incins; se frige cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos, cum se poate observa in poza de mai jos.

5. Din cand in cand, se stropeste cu marinata din bol, care datorita zaharului din sucul de portocala, se va carameliza frumos, formand o crusta, care va da un gust bun dulceag si un aspect lucios.

Ficat de manzat la gratar reteta
ficat-de-manzat-cu-piure.jpg

Cateva sfaturi…

Sfat:

  • Se serveste cu piure de cartofi cu branza de burduf, care, datorita gustului intepator usor picant-amarui, va contrabalansa placut gustul rafinat de ficat la gratar completat cu cel de fum natural;
  • Dintre garniturile, care pot fi servite alaturi de acest preparat pot fi: piureul de cartofi, legume la aburi, cartofi copti, legume trase la tigaie sau, pur si simplu, cu salata de sezon sau salata bulgareasca, care se potrivesc de minune.

!!! Daca v-a placut reteta nostra de astazi – Ficat de manzat la gratar cu piure -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Ficat de manzat cu garnitura de cartofi si salata Olivier.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...