Pate de ficat de pui cu legume facut in casa, un aperitiv de o finete rara cu un gust si o aroma aparte greu de confundat cu altele – un articol din Categoria Aperitive si Salate de casa. Cum sa faci cel mai fin si gustos pate de ficat de pui cu legume facut in casa, care ti se topeste.
Este un aperitiv indragit si nelipsit de pe masele de Craciun si Pasti, dar si, cu alte diverse ocazii si, care este servit uns pe paine proaspata, paine prajita, crackers etc. Pe langa reteta clasica se poate face pate cu ciuperci, cu ardei gras rosu etc.
Pentru nimeni nu este o noutate, ca pateul din comert este plin de aditivi, monoglutamat de sodiu, care, pe langa faptul ca, provoaca dependenta, ataca si vederea, soia, slanina, sorici, potentiatori de aroma, coloranti, care provoaca alergii, si foarte multa sare.
Procentul de ficat, care ar trebui sa fie ingredientul principal, folosit la prepararea pateului din comert este undeva intre 10-20 %, restul sunt diverse adaosuri, soia, slanina si sorici de calitate indoielnica.
Nu mai dati copiilor dvs. pate din comert! Incercati sa pregatiti singuri pateul de ficat si sa adaugati cat mai multe legume (ceapa, morcov, telina etc.), care vor imbogati gustul si asa extravagant al pateului.
Cum sa faci cel mai gustos si rafinat Pate de ficat de pui?
Ingrediente:
- 1 kg ficat de pui sau curcan;
- 3 cepe medii;
- 2 morcovi medii sau 1 mare;
- 2 foi de dafin;
- 1/2 lingurita nucsoara macinata;
- un praf de scortisoara;
- sare si piper negru dupa gust;
- un varf de ardei rosu iute sau un praf de ardei Cayenne (ATENTIE! Este foarte iute.);
- 50 ml lapte integral (3.2% grasime), pentru a subtia si da o consistenta mai cremoasa pateului;
- 80-100 gr unt 82% grasime;
- 2-3 fire ceapa verde;
- 1-2 linguri de ulei de masline extravirgin;
- 30 ml coniac sau brandy de calitate.
Mod de pregatire:
- Intr-o oala sau cratita de inox se pune la fiert ficatul; se alege spuma, care se formeaza pe timpul fierberii; cand a dat in clocot, adaugam o foaie de dafin, sare si piper dupa gust.
- Se spala si toata cubulete mici legumele. Ceapa verde se toaca marunc si se pastreaza, pentru ca, va fi adaugata la final.
- Se pune pe foc o tigaie teflonata sau o cratita cu fundul gros, cand s-a incins se adauga uleiul de masline si se calesc legumele la foc mediu, pentru a nu se arde, deoarece vor capata un gust amar.
- Dupa ce legumele s-au inmuiat putin se adauga ficatul fiert; se amesteca bine si se lasa sa se caleasca 3-5 min, pentru a i se intensifica aroma.
5. Apoi, se adauga untul, ceapa verde tocata marunt, foaia de dafin ramasa, nucsoara, scortisoara, sare si piper dupa gust si se amesteca totul bine. Totodata, incercati sa sfaramati ficatul, cu ajutorul unei linguri.
6. Dupa cca 3-5 min se agauga coniacul, se amesteca bine, apoi, imediat laptele. Se lasa sa fiarba inabusit la foc mic alte 2-3 min, apoi se opreste aragazul si se lasa sa se odihneasca putin.
7. Se mixeaza cu ajutorul unui blander sau robot de bucatarie, pana obtinem o pasta omogena, cum se vede in poza de mai jos. Se pune in borcane mici, se infileteaza capacele si se pastreaza la frigider.
!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Pate de ficat de pui facut in casa -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra – Ficatei de pui cu legume inabusite in smantana.
Pofta buna!