Friptura de porc impanata cu usturoi si telina inabusita in vin cu ierburi aromatice (Bujenina) din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cea mai frageda si aromata friptura de porc.
De obicei, duminica ne dorim ceva usor de facut, fara prea multa bataie de cap, insa sa fie si gustos, in acelasi timp. Cred ca, friptura, ca este de porc, miel sau curcan, este tocmai buna pentru zilele de duminica sau de sarbatoare.
Gatesc foarte des aceasta friptura, folosesc pulpa de porc, si de fiecare data imi iese la fel de gustoasa, frageda si suculenta si este vedeta pe masa de Craciun.
Pentru a obtine o friptura frageda si suculenta este nevoie sa alegem grija carnea, care trebuie sa fie proaspata si cu putina grasime pe ea, care va da gust si va fragezi carnea.
Cum sa faci cea mai buna Friptura de porc impanata cu usturoi si telina?
Ingrediente:
- 1,5 kg carne-macra de porc (am folosit pulpa de porc, insa se poate folosi si muschi-file sau spata);
- 1/2 radacina telina;
- 1 capatina de usturoi;
- 1 lingurita cimbru uscat sau 2 crengute;
- 1 lingurita rozmarin;
- 1/2 l vin rosu demisec, care pe langa aroma placuta va da si un plus de dulceata, care va completa de minune dulceata naturala a legumelor folosite.
- 1-2 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingura ulei de masine extravirgin
Mod de pregatire:
- In primul rand, se curata usturoiul si telina si se spala bine, pentru a indeparta urmele de praf. Apoi, telina o taiem felii de 1 cm grosime, pe care le vom taia bastonase.
- Se spala carnea sub jetul de apa rece, se sterge cu un prosop de bucatarie.
- Cu ajutorul unui cutit ascitit se cresteaza bucata de carne, pe alocuri, in acest fel vom obtine niste mini-buzunarase, unde vor introduce usturoiul si telina, care vor aroma placut friptura de porc.
- Asazonam carnea cu sare si piper, masand usor, pentru a patrunde in carne.
- In crestaturi (buzinarase), vor intr-duce cate 1-2 catei de usturoi si 1 bastonasi de telina, cum se poate observa in poza de mai jos, iar deasupra se presara cimbrul si rozmarinul, care vor da o aroma si o prospetime preparatului.
6. Se acopera carnea cu pelicula alimentara se da la rece, pentru 1-2 h, pentru a se asezona
7. Dupa ce a stat la rece se lasa min. o ora la temperatura camerei, apoi se pune la rumenit intr-o tigaie sau tava, pana se rumeneste frumos pe toate partile, cu se poate vedea mai jos.
8. Dupa ce s-a rumenit frumos, se toarna vinul si se acopera cu un capac sau folie de aluminiu, apoi se da la cuptorul preincalzit la 200 C, pentru 1,5-2 ore.
9. Cam pe la jumatatea timpului (50-60 min) se ia capacul si se intoarce friptura pe cealalta parte, iar cuptorul se reduce la 180 C si se lasa pana se face.
Friptura de porc impanata – sfaturi…
Nota: Ca si ganitura pentru Friptura, am folosit piure de cartofi cu unt si astraveti murati, insa se poate folosi orice tip de garnitura doriti.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Friptura de porc impanata cu usturoi si telina -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra Carne de porc cu gutui la cuptor.
Pofta buna!