Articol despre ridichea neagra

Ridichea neagra in vindecarea bolilor digestive

articol despre Ridichea neagra
ridichea-neagra.jpg
Ridichea neagra in vindecare bolilor digestive din Categoria Articole utile. Ce ar trebui sa stii despre Ridichea neagra si importanta acesteia in dieta zilnica – 12 beneficii importante.

Ridichea neagra sau Raphanus sativus niger este un soi de ridiche de toamna, care nu necesita prea mare atentie, atat pentru cultivare, cat si, pentru pastare.

Cunoscuta si apreciata, inca de pe timpul Greciei Antice, pentru proprietatile sale gustative, dar si, pentru proprietatile sale medicamentoase in tratarea diverselor malatii.

Este o leguma de toamna cu un gust dulceag usor picant, recoltata toamna tarziu si poate fi pastrata peste iarna in beciuri sau in locuri ferite de frig, dar si de caldura, folosita din cele mai stravechi timpuri ca remediu, pentru tratarea diverselor afectiuni, printre care: digestive, virale, tirodiene, biliare etc.

Este o leguma deosebita, dar, din pacate, subapreciata la noi, careia ii sunt atribuite nenumarate proprietati asupra organismului nostru si, de la care, se consuma, practic, totul (radacina, frunzele si semintele)
Bunicile noastre cunosteau foarte bine proprietetile acestor legume, de aceea, le cultivau, pentru a avea pe timpul iernii, deoarece faceau bine in cazul racelilor sau a simplelor viroze sezoniere.
Se poate consuma in stare cruda cu putina sare sau in salate alaturi de alte legume, precum: merele, varza, morcov, care nu vor face, decat sa completeze si sa puna in valoare calitatile gustative ale ridichii negre.

Ce ar trebui sa stim despre Ridichea neagra?

Bogata in vitamine A, grupul B, C, E, K si PP; minerale calciu, caliu, fier, fosfor, magneziu, zinc; fibre naturale, amidon, saruri minerale, uleiuri esentiale, fitoncide, antioxidanti etc.

Printre proprietatile miraculoase ale ridichii negre pot fi enumerate urmatoarele:

1. Intareste sistemul imunitar protejidu-ne, astfel, de viroze, raceli sau gripa

Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de vitamina C din compoitia sa, indispensabila unei bune functionari a organsimului si, care ne protejeaza impotriva racelilor si a virozelor

2. Normalizeaza nivelul colesterolului din sange, impiedica formarea trombilor, reduce riscul unui atac de cord si previne aparitia bolilor cardio-vasculare

Imbunatateste circulatia sanguina si ajuta la metabolismul grasimilor din sange, respectiv ficat, mentinand colesterolul la nivelul indicilor normali.
Totodata, datorita continutului ridicat de minerale, care ajuta la cresterea rezistentei peretilor venelor si a capilarelor, indeparteaza riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare.

3. Imbunatateste digestia

Datorita continutului ridicat de fibre naturale, care nu fac altceva decat sa imbunatateasca digestia, una dintre cele mai mari si mai complexe functii ale organismului nostru, reapectiv normalizeaza functionarea bilei.

4. Are un puternic efect antioxidant

5. Indeparteaza efectele imbatranirii pielii

6. Este un bun diuretic si laxativ

Datoritata proprietatilor sale diuretice ajuta la eliminarea pietrelor din rinici si vizica biliara

7. Poate fi considerat un foarte bun antibiotic natural, deoarece, se lupta cu infectiile virale si amelioreaza tusea 

8. Normalizeaza tensiunea arteriala

9. Are efect antiseptic si antibacterian

Datorita fitoncidelor (considerate antibiotic natural), care, de asemenea, se regasesc in ceapa si usturoi.

10. Are proprietati anticancerigene
 
Se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti, care se lupta cu unele forme ale cancerului. Antioxidantii reactioneaza, in mod direct, cu radicalii liberi reducand, astfel, stresul oxidativ sau, in mod indirect, inhiband activitatea radicalilor liberi.
 
11. Normalizeaza functionarea glandei tiroide, respectiv a hormonilor tiroidieni
Se datoreaza continutului ridicat de sulf, care nu face altceva decat sa regleze secretia glandei tiroide, responsabila pentru functionarea intregului nostru organism.
12. Se lupta cu kilogramele in plus, de aceea, este recomandata in cazul dietelor si a curelor de slabire
 
Se gateste salata, astfel: 1 ridiche neagra mica sau 1/2 ridiche mare, 1 lingurita miere de albine, 1/2 sfecla rosie fiarta, 1 lingurita ulei de masline extravirgin.

Ridichea neagra – Contraindicatii

Nu este recomandat consumul de ridiche neagra urmatoarelor categorii de persoane:

  • femeilor gravide;
  • celor care sufera de ulcer sau au aciditatea gastrica ridicata;
  • care au suferit un infarct

Intrebuintari

Pe langa intrebuintarea in gastronomie in diverse salate, ridichea negra este, pe larg, folosita in medicina naturista, in special, sucul in combinatie cu miere de albine si/sau alcool.

Cum se prepara sucul de ridiche neagra?

Pentru tuse sau bronsita: Se iau 2-3 ridichi, se spala, se sterg bine cu un prosop de bucatarie, apoi se curata de coaja. Se dau prin razatoarea mare sau prin blander, apoi se strecoara print-o fasa sau panza.
In sucul astfel obtinut se adauga miere dupa gust, in cazul, in care copilul este mai mic de un an sau este alegic la miere se adauga zahar. Se ia cate 1 lingurita de 3-4 ori pe zi inainte de masa pentru copii si cate o lingura pentru adulti.
Pentru astm bronsic: Se ia o ridiche mare, se spala bine, apoi se sterge cu un prosop de bucatarie. Se scobeste si se scoate miezul din inerior, astfel, incat sa ramana un perete gros de 1 cm.
Se face o gaura mica cu varful cutitului, apoi se asaza ridicea pe un pahar mare si se toarna miere de albine, pana se umple. Se lasa peste noapte. Se ia cate o lingura dupa masa.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Ridichea neagra in vindecarea bolilor digestive -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru: Varza rosie, imunostimulentul toamnei.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...