Reteta Friptura de vita cu garnitura de fasole verde inabusita in smantana cu usturoi servita alaturi de o salata verde din Categoria Mancaruri cu carne. Vezi cum sa faci cea mai frageda si suculenta Friptura de vita in sange – frageda si suculenta.
Pentru ca, luna mai este luna gratarelor, va propun o reteta de Friptura de vita marinata in bait pe baza de mustar, sos de soia si miere de albine, care vor da un gust si o aroma aparte fripturii.
Carnea de vita, respectiv vitel nu numai ca este gustoasa, dar si foarte sanatoasa, de aceea, nutritionistii ne recomanda sa consumam cel putin de 1-2 ori pe saptamana.
Insa, mare atentie!!! Nu se recomanda a se consuma carne rosie in fiecare zi, deoarece, conform ultimilor studii poate creste riscul de cancer, precum si, altor boli grave.
Pe langa faptul ca, este o importanta sursa de proteine si fier, care se absoarbe mai bine, decat fierul din fructe si legume, carnea rosie, este bogata in vitamine B3, B6, fibre, lipide, glucide si minerale esentiale pentru sanatate si, pentru o dieta cat mai echilibrata.
Exista cateva reguli de baza, cand vine vorba sa gatim carne la gratar, ca este de vita, pui sau porc, procedura este asemanatoare, si anume:
- carnea trebuie sa fie la temperatura camerei;
- gratarul trebuie sa fie bine incins si
- trebuie folosite cat mai putine condimente, care nu vor face decat sa eclipseze gustul rafinat al carnii.
Doar urmand, intocmai, pasii din aceasta reteta, vom obtine o Friptura deosebit de frageda si de gustoasa cu o crusta frumoasa la suprafata, frageda si suculenta la interior.
Friptura de vita la gratar – reteta pas cu pas
Ingrediente pentru 4 portii:
- 4 fripturi (snitele) de vita a cate 150 gr fiecare;
- 1 lingura sos de soia;
- 1 lingura de mustar picant sau dulce, dupa preferinta fiecaruia;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingurita miere de albine;
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin
Pentru garnitura:
- 500 gr fideluta verde;
- 1 ceapa alba medie;
- 1 morcov mediu;
- 3-4 catei de usturoi;
- 100 ml supa de pui;
- 1 foaie de dafin;
- sare si piper negru;
- 2-3 linguri smantana fermentata;
- 1 legatura marar verde;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
- In primul rand, se ia un bol de sticla, in care se adauga laolalta: uleiul de masline, mierea, mustarul, sosul de soia si piperul negru.
- Se ung fripturile cu baitul (emulsia) obtinut, se acopera bolul cu pelicola alimentara si se lasa la rece min. 2 ore.
- Se curata, se spala si toaca cubulete ceapa, usturoiul si morcovul; se curata, se taie si se spala si fasolea verde, apoi sa rupe in doua.
- Se pun la fiert 2 l de apa, in care se adauga un praf de sare, cand da in clocot blansam 3-4 min fasolea verde.
- Se ia o tigaie adanca teflonata sau o cratita cu fundul gros, se adauga uleiul de masline, apoi se soteaza 2-3 mim morcovul si usturoiul.
- Se adauga fasolea verde, pe care am scos-o din zeama in care a fiert, se caleste 2-3 min., apoi se adauga supa de pui, piperul negru, foaia de dafin si smantana fermentata.
7. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit la foc mic cca 5-7 min sau pana se face fasolea; la sfarsit, se adauga mararul tocat fin.
8. Se frig fripturile pe gratarul bine incins la foc iute cate 1-2 min pe fiecare parte sau pana se rumensc frumos si uniform, totodata, ramanand semnul de la gratar, care va da un aspect frumos fripturii.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Friptura de de vita la gratar cu fasole verde -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Friptura de vitel cu garnitura de mangol.
Pofta buna!