Iahnie de fasole neagra de post

Iahnie de fasole neagra de post

Iahnie de fasole neagra de post
iahnie-de-fasole-neagra.jpg

Iahnie de fasole neagra de post din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. O reteta traditionala de post plina de vitamine si minerale, satioasa si, cel mai important, foarte gustoasa. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Iahnie de fasole neagra.

Boabele de fasole, ca sunt ele albe, rosii sau negre, sunt o sursa bogata de de vitamine, minerale, proteine, fibre naturale, carbohidrati, saraci in calorii (155 kcal) si cu colesterol scazut (5 mg/100 g.).

Un fel de mancare traditional veche, ieftin, sanatos si foarte gustos de care nu te mai saturi si pe care il poti face de cate ori ai pofta nu numai in perioada postului.

Iahnia de fasole ramane una dintre cel mai des gatite feluri de mancare in zilele de post, mai ales, in mediul rural, unde fiecare gospodarie are pastrata in pod sau in beci.

Cum sa faci cea mai buna Iahnie de fasole neagra (uscata) cu multe legume, de post?

Pentru a pregati cea mai gustoasa Iahnie de fasole, dulce si aromata, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 gr fasole neagra boabe;
  • 2 ceape alba medii; 1 morcov mediu;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingurita cimbru uscat;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 1 legatura marar verde;
  • un varf de cutit bicarbonat de sodiu, care va avea rolul de a „inmuia” apa dura.

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, se pune fasolea la inmuiat peste noapte in apa rece in care am adaugat 1/2 lingurita sare grunjoasa.
  2. Se curata, se spala si se toaca legumele: ceapa se toaca solzisori; morcovul si ardeiul gras – julien.
  3. Se varsa apa in care a stat la inmuiat fasolea peste noapte, se adauga 2,5 l apa rece de la robinet si se lasa sa fiarba. Se alege spuma, care se formeaza pana in momentul fierberii pentru a avita balonarea.
  4. Separat, se pun la fiert  2,5 – 3 l de apa de la robinet.
  5. Cand fasolea a dat in clocot se lasa sa fiarba 10 min, apoi se scurge apa si se agauga cei 2,5 l de apa fiarta; se lasa sa fiarba alte 10 min.
  6. Se pun la fiert alte 2,5 l de apa si se repeta procedura, insa de aceasta data adaugam bicarbonatul de sodiu. Se procedeaza astfel, pentru a evita balonarea si formarea gazelor intestinale.
  7. Cand fasole este pe jumatate fiarta se adauga una din cele 2 cepe, morcovul si ardeiul gras tocate. Se lasa sa fiarba pana fasolea este aproape gata.
Iahnie de fasole neagra reteta de post
iahnie-de-fasole-neagra.jpg

Cand fasolea este paroape gata, se face prajeala…

8. Intr-o tigaie teflonata se caleste cealalta ceapa in uleiul de masline pana devine usor aurie, apoi se adauga pasta de tomate si se mai lasa 1 minut amestecand din cand in cand, fiindca pasta de tomate are tendinta de a se lipi de fundul tigaii.

9. Se adauga prajeala peste fasole, se lasa sa fiarba alte 3-5 min, la foc mic, apoi se adauga cimbrul si mararul verde tocat marunt; Se lasa sa dea un clocot, apoi se opreste focul, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa se odihneasca 5 min inainte de servire.

!!! Daca v-a placut reteta noastra de astazi – Iahnie de fasole neagra de post -, dati-ne un Share. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...