Orez cu sos de ciuperci, simplu si gustos, din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Afla, de ce ingrediente ai nevoie si cum sa faci Orez cu sos de ciuperci, o reteta simpla, dar, care merita incercata.
Orez cu sos de ciuperci de padure, o reteta simpla, usor de gatit si extrem de gustoasa, care poate fi gatita de post sau cu carne. Poate fi servit ca atare sau ca si garnitura alaturi de carnea la gratar sau preparatele din carne sau peste. Prefer sa gatesc aceasta reteta de orez cu ciuperci de padure, care sunt mult mai gustoase si aromate, decat ciupercile de cultura.
Specialistii ne recomanda sa consumam, macar, 2-3 ori pe saptamana ciuperci, care sunt o sursa bogata de proteine vegetale si fibre naturale si, care pot inlocui cu brio carnea, respectiv proteinele de origine animala.
Cum sa faci Orez cu sos de ciuperci?
Ingrediente:
Pentru sos:
- 700 gr ciuperci de padure sau de cultura (am folosit ghebe de la congelator);
- 1 ceapa alba medie;
- 1 morcov mediu;
- 3 catei de usturoi;
- 3 linguri smantana vegetala de soia;
- 1 cana supa de legume sau de pui;
- 1 foaie de dafin;
- sare si piper negru;
- 1 legatura marar verde;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
Pentru orez:
- 1 cana orez;
- 1 morcov mic;
- 3 catei de usturoi;
- 1 foaie de dafin;
- sare si piper negru proaspat macinat;
- 3 cani supa de pui sau de legume, daca tineti post;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- unt si parmezan ras, daca nu tineti post, care se vor dauga la final
Mod de pregatire Orez cu sos de ciuperci:
I. Orezul
- Mai intai, se curata si se toaca cubulete legumele; se spala orezul in 3-4 ape.
- Intr-o oala cu fundul gros sau ceaun se adauga uleiul de masline si se soteaza legumele 2-3 min., apoi se adauga orezul si se amesteca bine, incat are tendinta de a se lipi de fundul ceaunului.
3. Se adauga supa de legume sau de pui, foaia de dafin, sare si piper dupa gust, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mediu 15-20 min
4. La final, se adauga mararul tocat, untul si parmezanul ras (daca nu tineti post (!!!))
II. Sosul de ciuperci
1. Se curata si se toaca marunt ceapa, usturoiul si morcovul, se soteaza 2-3 min., apoi se adauga ciupercile si se lasa alte 2-3 min.
- Daca folositi ciuperci proaspete de cultura, atunci se spala, se taie in doua, apoi se feliaza. De obicei, fierb ciupercile proaspete 3-4 min in apa cu sare, inainte de a le folosi la sosuri sau supe.
2. Se adauga piperul negru, foaia de dafin, sarea si supa de legume, lasam sa fiarba la foc mediu 10-12 min. sau cat este trecut pe ambalajul de orez, apoi se adauga smantana si mararul tocat, se lasa sa dea un clocot, se opreste focul si se lasa sa se odihneasca sosul inainte de a fi servit cu orezul.
4. Se varsa sosul de ciuperci peste orez, se amesteca bine, se repartizeaza in farfurii iar peste se rade parmezan, se presara verdeata tocata si cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, pentru o aroma, dar si, o digestie mai buna.
Pofta buna!