Fasolea proprietati articol util

Fasolea, importanta acesteia in alimentatia noastra

Fasolea, importanta ecesteia in alimentatia noastra articol
fasolea-importanta.jpg

Fasolea, importanta acesteia in alimentatia noastra de zi cu zi un articol din Categoria Articole utile. Intra sa vezi cee ar trebui sa stim despre Fasole, precum: valori nutritionale, proprietati, intrebuintari etc.

Astazi vom vorbi despre fasole…

Pentru ca, suntem in Postul Pastelui ma vad obligata sa scriu despre fasole si despre importanta acesteia in alimentatia noastra de zi cu zi – cel mai folosit aliment pe timpul postului.
Cum am mentionat putin mai sus, Fasolea, cred ca, este cel mai folosit aliment, mai ales, in zilele de post, urmata de cartofi, fireste, si varza alba din care se gatesc diferite feluri de mancare.
Neglijata de multe ori, fiind socotita, pe nedrept, mancarea saracului si care era mai des gatita in mediul rural, decat in cel urban, deoarece rezista foarte bine pe timpul iernii.
Fiind un aliment nutritiv bogat in proteine, care poate fi un inlocuitor al carnii, pentru persoanele, care au renuntat in tot sau in parte la carne, dar si, pentru persoanele, care tin post.
Este un aliment extrem de sanatos, totodata, reprezinta o importanta sursa de proteine si fibre naturale, fara grasimi, colesterol „0” si cu un indice glicemic scazut.
Pe langa faptul  ca este foarte gustoasa si satioasa, fasolea, aduce nenumarate beneficii sanatatii noastre si ajuta la combaterea si prevenirea a multor boli.
In ciuda, proprietatilor sale extraordinare, multe persoane incearca sa evite in orice mod acest aliment simplu si nutritiv, deoarece se digera mai greu, provoaca balonare si favorizeaza aparitia gazelor in stomac.
Consumul regulat de fasole boabe sau pastai este foarte important, pentru mentinerea sanatatii noastre fizice dar si mentale, deoarece ne ofera numeroase beneficii, de aceea, este foarte important includerea acestui aliment simplu in dieta noastra de zi cu zi.

Fasolea, originile acestei legume…

Conform Wikipedia, Fasolea sau Phaseolus vulgaris este o planta leguminoasa agatatoare anuala, insa poate creste si sub forma de tufa. Originara din America, mai exact, din Peru.
In prezent este cultivata mai peste tot in lume, atat pentru bob, cat si pentru pastaile carnoase, fragede si gustoase. In natura exista mai bine de 200 de specii de fasole de diverse culori si marimi.
Cunoscuta de mai bine de 8000 de ani si apreciata pentru beneficiile aduse organismului uman, dar si pentru simplul fapt ca rezista, in forma uscata, peste iarna si, pentru a carei cultivare nu necesita prea multa ingrijire.

Este considerata a fi una dintre cele „trei surori” ale bucatariei traditionale Precolumbiene alaturi de porumb si dovleac. In Europa a fost adusa de catre conchescadorii spanioli in sec. al XVII-lea

Se regaseste intr-o varietate de marimi si culori, de la alb la negru si este pe larg folosita in gastronomie in intreaga lume si la noi, mai ales, in timpul postului Craciunului sau postul Pastelui.

Fasolea, valori nutritionale

Fasolea proprietati articol util
fasolea-importanta.jpg
Saraca in calorii, insa bogata in:
  • vitamine A, B1, B6, B12, C, K, PP;
  • minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc;
  • proteina vegetala (25% – 28 %);
  • fibre naturale;
  • antioxidanti;
  • carbohidrati etc., fasolea, aduce numeroase beneficii organismului uman.
Fasolea, cea mai populara leguma a romanilor, mai ales pe timpui iernii sau a postului, este o sursa importanta de fibre naturale si proteine vegetale si este indicata in dieta persoanelor suferinde de diabetul zaharat.
Pe de alta parte, fasolea, reprezinta o alternativa mai sanatoasa la carne, fiind indicata persoanelor, care au renuntat in totalitate la carne si produsele din carne iar cel mai important lucru este, faptul ca, are 0 colesterol si foarte putine grasimi.
Marele dezavantaj al fasolei este, faptul ca, se digera mai greu de catre orgamism, favorizeaza aparitia gazelor in stomac si creaza starea de balonare, insa, daca este pregatita corect se pot diminua aceste efecte nedorite.
Cunoscuta si cultivata de mai bine de 8000 de ani, pentru ca rezista, in forma uscata, peste iarna si pentru a carei cultivare nu necesita prea multa ingrijire si, care aduce numeroase beneficii organsmului.

Fasolea – Proprietati

  • este indicata in cazul persoanelor suferinde de ateroscleroza;
  • este recomandata persoanelor anemice, deoarece contine foarte mult fier;
  • are efecte diuretice, energizante si remineralizante;
  • ajuta la detoxifierea organismului datorita continutului ridicat de antioxidanti si molibden (Mo);
  • este recomandat consumul de fasole femeilor in timpul mentstruatiei, dar si al femeilor insarcinate, datorita continutului important de fier si a acidului folic;
  • da senzatie de satietate si lupta eficient cu kilogramele in plus, de aceea, este recomndata in cazul persoanelor care sunt la dieta sau tin o cura de slabire;
  • previne aparitia cancerului de colon sau san;
  • previne aparitia bolilor de inima;
  • previne imbatranirea prematura a pielii, precum si, aparitia ridurilor, datorita continutului ridicat de antioxidanti;
  • previne aparitia diabetului zaharat din cauza indicelui glicemic  si este recomandata diabeticilor in cantitati moderate.
Articol despre fasole
faolea-importanta.jpg

Intrebuintari

Cunoscuta si apreciata pentru calitatile sale nutritive, de-a lungul celor 8000 de ani, de cand a fost descoperita, fasolea a fost si este pe larg intrebuintata in gastronomie mai in toate colturile lumii.

Intrebuintarea banalei fasole este de-a dreptul uimitoare, si anume, este folosita atat la pregatirea diverselor supe, borsuri si ciorbe, tocanite, salate, chiftelute, iahnii si pana la prepararea torturilor (in Mexica) si a tartelor.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Fasolea, importanta acesteia i alimentatia noastra -, dati-ne un Share/Like. Multumim! 

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...