Friptura de vitel cu garnitura de mangold din Categoria Mancaruri cu carne este un preparat usor de facut, insa extrem de gustos si sanatos.
Intra acum sa vezi, cum sa faci cea mai frageda si suculenta Friptura de vitel cu garnitura de mangold. Gaseti aici reteta completa cu poze, explicatii si pasi de urmat in a o gati.
Mangoldul sau sfecla elvetiana este o excelenta sursa de vitamine si minerale si, care este tot mai des cultivat si la noi in tara, penru frunzele sale carnoase si foarte gustoase.
Nu este o planta pretentioasa si, care nu necesita mult timp sau loc, pentru a fi cultivat, in schimb este deosebit de gustoasa, aromata si poate fi servita ca si garnitura la preparatele din carne sau peste.
Stiu, multi vor stramba din nas, pe motiv, ca nu mananca buruieni, insa incercati numai sa vedeti cat de gustos este mangoldul pe post de garnitura alaturi de friptura dvs. preferata!
Carnea de vitel, respectiv de vita nu numai ca este gustoasa, dar si foarte sanatoasa, deoarece este o importanta sursa de proteine si fier, este bogata in vitamine, fibre si minerale.
Pentru a obtine cea mai frageda friptura de vitel in sange, rumena la suprafata, frageda si suculenta la interior, care sa ti se topeasca in gura, este nevoie ca carnea sa fie la temperatura camerei, iar gratarul sa fie bine incins.
Cum sa faci cea mai buna Friptura de vitel cu garnitura de mangold?
Ingrediente pentru 4 portii:
- 4 fripturi (snitele) de vitel, a cate 150 gr fiecare;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin
Pentru garnitura:
- 500 gr frunze proaspete de mangold;
- 1 ceapa galbena medie;
- 1 morcov mediu;
- 1 ardei gras sau gogosar rosu;
- 1-2 catei de usturoi;
- 100 ml supa de pui sau de legume;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 legatura marar sau patrunjel verde;
- parmezan ras
Friptura de vitel cu garnitura de mangold – Mod de preparare:
- In primul rand, se pun la fiert 3 l apa de la robinet sau apa plata cu 1/2 lingurita de sare, lasam sa fiarba.
- Luam un fund de lemn sau o farfurie mare plata, asazam snitelele de vitel, apoi le ungem cu ulei de masline, pe ambele parti, presaram piper negru proaspat macinat.
- Lasam snitele sa stea la temperatura camerei cel putin 30 min., in caz contrar, carnea va suferi un soc termic in momentul, cand o vom pune pe gratarul incins, si va deveni dura ca talpa de la pantofi, practic, imposibil de mancat.
- Spalam bine frunzele de mangold, pentru a indeparta orice urma de pamant sau nisip. Dupa ce a apa a dat in clocot, adaugam frunzele de mangold, le blansam 1-2 min, apoi le scoatem din cratita cu ajutorul unei spumiere.
- Curatam si spalam legumele, pe care, le vom folosi la garnitura de mangold, le tocam cubulete mici, cum se poate observa in poza de mai jos, apoi le sotam 1-2 min., doar cat sa se inmoaie putin, intr-o tigaie teflonata, cratita cu fundul gros sau ceaun.
6. Adaugam frunzele de mangold, pe care le-am tocat grosier, asazonam cu sare si piper dupa gust, amestecam, adaugam supa de pui, acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba inabusit 3-4 min la foc mic.
- La final, adaugam mararul tocat fin.
- Obisnuiesc sa mai adaug in garnitura de mangold si smantana fermentata si putin unt, care o vor face mult mai cremoasa si mult mai catifelata.
Cum si cat timp se frige Friptura de vitel sau vita?
7. Incingem bine gratarul sau tigaia teflonata, apoi adaugam snitelele de vitel si le frigem cate 1-2 min, pe fiecare parte, sau pana se rumenesc frumos.
8. Dupa ce le-am luat de pe gratar. le asazonam cu sare si piper negru, daca este cazul, le lasam sa se odihneasca 1-2 min, apoi sunt gata de servire alaturi de delicioasa garnitura de mangold.
Nota: La final, obtinem cea mai frageda si suculenta Friptura de vitel pe care ati mancat-o vreodata, servita alaturi de o delicioasa garnitura de mangold. Pentru a vedea si reteta Friptura de vitel cu garnitura de fasole verde, dati click aici.
Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi, Friptura de vitel cu garnitura de mangold, dati-ne un Share/Like, pentru a merge mai departe. Multumim!