Fulgii de ovaz – Continut nutritional
Bogat in vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP minerale calciu, fier, iod, magneziu, manga, nichel, potasiu, sodiu si zinc, proteine, fibre naturale, carbohidrati, ovazul, respectiv fulgii de ovaz, constituie, probabil, cea mai sanatoasa optiune pentru micul dejun, dar si, pentru cina.Sarac in calorii, dar si, cu colesterol 0, si, care induce starea de satietate, este cel mai indicat aliment, pentru persoanele, care sunt la dieta si a celor, care tin o cura de slabire sau vor sa scape de celulita.
Atunci cand alegeti fulgii de ovaz foarte important este sa alegeti acei fulgi, care au fost supusi mai putin procedeelor mecanice de maruntire, deoarece, in urma acestor procedee isi pierd o mare parte din vitamine si minerale.
Proprietatile fulgilor de ovaz
- Intaresc sistemul imunitar, fibrele naturale sunt cele care lupta si previn aparitia infectiile respiratorii si virozele bacteriene sezoniere;
- Ajuta in lupta cu kilogramele in plus si reduce apetitul, inducand starea de satietate, pentru mult timp;
- Scad nivelul colesterolului rau din sange;
- Normalizeaza tensiunea arteriala;
- Inlatura aparitia de trombi (cheaguri de sange) in vene, anlaturand, astfel, riscul AVC (atac vascular cerebral) sau a unui infarct;
- Imbunatatesc functionarea ficatului si a glandei tiroide;
- Sunt indicati in cazul colicilor la copii;
- Reduc riscul aparitiei bolilor de inima antioxidantii fiind cei, care lupta impotriva actiunii radicalilor liberi;
- Au efect laxativ, prevenind, astfel, constipatia;
- Ajuta la detoxifierea organismului;
- Reduc nivelul zaharului din sange, deoarece fibrele solubile au o absorbtie lenta in sange si regleaza glicemia si, de aceea, este recomandat in cazul persoanelor suferinde de diabetul zaharat etc.;
Contraindicatii
- nu este recondat a se consuma zilnic, deoarece, in acest caz se elimina calciul din organism, care poate duce la deformarea sistemului osos si la aparitia osteoporozei;
- nu sunt recomandati in cazul perosanelor cu aiditate gastrica ridicata.
Intrebuintari
Ovazul sau fulgii de ovaz pot fi serviti la micul dejun cu lapte, iaurt, sana sau lapte batut si in combinatie cu fructe proaspete sau gemuri preparate in casa.Totodata, se poate prepara un delicios terci din fulgii de ovaz, respectiv ovaz, care, la fel poate fi servit in combinatie cu fructe proaspete sau gemuri de casa.
In cazul, in care, tineti cura de slabire este recomadat sa luati la micul dejun, dar si la cina 1/2 ceasca fulgi de ovaz cu lapte sau iaurt natural degresat sau suc proaspat stors de fructe, iar intre mese sa consumati fructe proaspete.
Se pot prepara diverse budinci, biscuiti, prajituri, tarte, dar si, se pot servi ca si garnitura pentru alte preparare (carne fiarta, sosuri dietetice).
Sunt folositi, pe larg, in industria cosmetica in prepararea diverselor produse de ingrijire corporala, precum, sapunuri, gel de dus, lotiune de corp, masti, pentru ingrijirea si exfolierea tenului.