Zacusca de vinete reteta originala

Zacusca de vinete cu ardei copti
zacusca-de-vinete.jpg

Zacusca de vinete reteta originala ca la ea acasa, o reteta veche de mai bine de 100 de ani, destul de simpla, insa nemaipomenit de aromata si de gustoasa, din Categoria Zacusca si sosuri.

Afla cum sa faci cea mai gustoasa si aromata Zacusca de vinete la ceaun ca la bunica acasa. Gasesti aici reteta completa cu poze, sfaturi si pasi de urmat in a o pregati.

Cum am mentionat putin mai sus, Zacusca de vinete cu ardei copti la ceaun este o reteta foarte veche,  asa cum o prepara bunica, pe care, orice gospodina ar trebuie sa o cunoasca. Reteta de Zacusca (Ianie), este o reteta veche de mai bine de 100 de ani, care se prepara in Basarabia dar si, in  Bulgaria, se prepara ceva asemanator- Lutenita.

De unde se trage tementul de „zacusca”?

Reteta de Zacusca a fost adusa de catre lipoveni si refugiatii din Basarabia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Termenul de „zacusca” se trage din limba rusa „zakuska”, ceea ce inseamna „gustare”.

Ca tot veni toamna, m-am gandit, ca ar fi bine sa vin cu o delicioasa retata de Zacusca de vinete, asa cum o prepar eu, am mostenita reteta de la mama, care, la fel, a mostenit-o de la mama sa – bunica.

Este o reteta estrem de gustoasa si usor de facut si se prepara din ceapa, rosii, ardei grasi si vinete coapte, insa la care se mai pot adauga si alte ingrediente, precum: morcov, ciuperci, peste, fasole etc.

Pentru a obtine o zacusca aromata si gustoasa, trebuie sa alegem cu grija legumele, care trebuie sa fie proaspete si bine coapte (rosiile si ardei grasi), pentru a da acea dulceata naturala preparatului.

Insa, cat priveste vinetele, acestea trebuie sa fie tinere, de dorit fara seminte mature maronii, care sunt tari si nu vor da o textura si un gust tocmai placute preparatului final.

Recunosc, este o treaba destul de migaloasa, insa merita sa pierzi o zi, pentru a pregati acest delicioas si rafinat aperitiv, care merita toti banii si, care va prinde bine pe timpul iernii.

Cum se prepara cea mai buna Zacusca de vinete?

Ingrediente:

  • 1 kg ceapa alba si rosie;
  • 2 kg ardei grasi rosii si verzi, pentru culoare;
  • 3 kg vinete tinere fara seminte;
  • 1, 5 kg rosii bine coapte;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1-2 lingura de zahar tos sau miere naturala de albine, la nevoie, pentru a contrabalansa acreala, daca sunt rosiile mai acre;
  • 1 cana de ulei de floarea soarelui sau de masline

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, se spala si se pun la copt vinetele si ardeii grasi. Nu imi plac vinetele si ardeii grasi copti la cuptor, prefer aroma de fum, asa gateau bunicile noastre, care nu va face, decat sa imbogateasca gustul preparatului.
  2. Cat se coc vinetele si ardeii grasi tocam ceapa cubulete sau solzisori, dupa ce am curatat-o si splat-o bine.
  3. Curatam de coaja, cu ajutorul unui cutit din inox, vinetele si ardeii grasi, care dupa ce s-au copt se pun intr-o punga curata de plastic, pentru a se curata mai usor, apoi ii tocam marunt sau ii dam prin masina de tocat carne, dupa preferinta fiecaruia.
  • Pentru a usura considerabil curatarea ardeilor copt, ii punem imediat, cum ii luam de pe flacara intr-o punga curata de plastic.
  • Ideal ar fi, sa lasam vinetele sa se scurga de sucul amarui.

4. Incingem uleiul intr-un ceaun sau oala cu fundul gros si calim ceapa amestecand incontinuu, pentru a nu se arde, nu de alta dar v-a capata preparatul un gust amar, cca 5 min sau pana se rumeneste usor.

zacusca-de-vinete.jpg

Avem mare grija sa nu se lipeasca de fundul ceaunului

  • Aveti grija sa nu, care cumva, sa se arda pentru ca atunci zacusca va capata un gust amarui, deloc placut pentru papilele gustative.

5. Rosiile le dam pe razatoarea mare sau le taiem cubulete mici.

6. Dupa ce am calit ceapa, adaugam pe rand vinetele coapte si ardeii copti, amestecam, apoi adaigam sucul de rosii, sare si piper dupa gust, amestecam bine.

7. Lasam sa fiarba cca 12-15 minute, la foc mediu spre mic, pentru ca, sa nu se rasfiarba legumele, transformandu-se intr-o mazga neaspectuoasa si deloc gustoasa.

zacusca-de-vinete.jpg

Umplem si sterilizam borcanele la cuptor sau pe aragaz

7. Umpleti borcanele curate si uscate cu zacusca fierbinte, abia luata de pe foc, acoperiti borcanele cu capacele, insa fara a le infileta si le dati la cuptor pentru 20-30 min.

8. Le scoateti inca cat sunt fierbinti de la cuptor, infiletati bine capacele, intoarceti borcanele cu fundul in sus, le acoperiti cu o patura groasa si le lasati peste noapte (12 h).

Nota: Gatita urmand pasii de mai sus, Zacusca, va rezista cel putin 2-3 ani la borcan.

Reteta originala Zacusca de vinete
zacusca-de-vinete.jpg

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi – Zacusca de vinete reteta originala -, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Aripioare de pui cu smantana si legume la cuptor, care, la fel, contine si vinete.

Spor la treba!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...