Morcovul, proprietati incredibile un articol din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai mai importante 13 proprietati ale Morcovului de care, cu siguranta, nu stiai si pe care ar trebui sa le cunosti.
Originar din zona mediteraneana, este cunoscut si cultivat mai bine de 2000 de ani, atat pentru calitatile sale gustative, cat si, pentru proprietatile sale nutritive si medicinale.
Morcovul – Valori nutritionale:
- vitamine A (aprox. 120 U per 100 gr),B1, B2, B6, B9, C, K, PP;
- minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu etc.;
- fibre naturale ( 2.8 g );
- zaharuri naturale;
- antioxidanti;
- proteine vegetale ( cca 0.9 g );
- carbohidrati ( 9.5 g )’
- carotenoizi;
- glucide;
- apa 88 % etc.
Semintele uscate de morcov contin ulei eteric complex, bogat in antioxidanti, care hraneste pielea si tenul, previne aparitia ridurilor si indeparteaza efectele imbatranirii celulelor epiteliale. Totodata, uleiul obtinut din semintele de morcov este folosit in aromaterapie.
Proprietati
- detoxifica organismul, lucru ce se datoreaza in mare parte vitaminei A;
- stimuleaza producerea eritrocitelor (globulele rosii) in sange;
- normalizeaza nivelul de colesterol din sange, totodata, impiedicand depunerile (colesterolului) pe peretii venelor si a capilarelor reducand semnificativ riscul cresterii valorilor tensinuii arteriale (hipertensiune). Acest lucru se doatoreaza, in special, potasiului prezent in morcovi.
- induce starea de satietate;
- intareste sistemul imuntar;
- inbunatateste vederea, acest lucru se datoreaza beta-carotenului si luteinei (o substanta din grupul carotenoine) esentiala pentru sanatatea ochilor;
- inbunatateste digestia, datorita continutului ridicat de fibre naturale;
- reduce glicemia fiind indicat in cazul persoaneloe, care sufera de diabetul zaharat;
- are efect laxativ, datorita fibrelor, pe care le contine;
- ajuta in procesul de crestere al copiilor, gratie vitaminelor si mineralelor, pe care le contine, dar este foarte indicat si in cazul batranilor si a femeilor gravide;
- lupta eficient cu tumorile, datorita antioxidantilor din compozitie;
- inbunatateste functionarea inimii si a sistemului cardio-vascular, in general;
- este indicat consumul de morcovi in cazul persoanelor suferinde de anemie, oboseala, anxietate, rahitism etc.
Contraindicatii
- nu este recomandat consumul de morcovi in cazul persoanelor seferinde de boli ale ochilor, precum; glaucom si cataracta;
- nu este recomandat abuzul de morcov, deoarece poate provoca carotidermie, fotodermatoze (sensibilitate solara), dar si, tulburari gastro-intestinale, precum diaree, balonari, colici etc.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Morcovul, proprietati incredibile -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru: Sfecla rosie, purifica sangele si lupta cu tumorile.
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.