Tocanita de rosii cu vinete de post cu multa ceapa, rosii, vinete si ardei gras este printre preferatele mele din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Reteta bunicii veche de 100 de ani!!! Vezi cum se face…
Cum am mentionat mai sus, este o reteta veche de mai bine de 100 de ani, pe care, imi amintesc, o pregatea bunica mea, cand mergeam in vacanta.
Este un preparat absolut delicios potrivit pentru zilele de post, si nu numai, usor de gatit, chiar si pentru novici in ai gatitului, din ingrediente simple si accesibile oricui.
Nu imi imaginez vara, fara a pregati macar de 2-3 ori delicioasa tocanita de rosii cu vinete, abia astept sa apara rosiile si vinetele autohtone,
Este un preparat asemanator cu mult indragita zacusca, totusi putin diferit, deoarece spre deosebire de zacusca, atat vinetele, cat si ardeii se folosesc in stare cruda si nu copti.
Se serveste, de obicei, calda, insa poate fi servita si rece, ca atare sau alaturi de orice tip de garnitura sau, pur si simplu, unsa pe paine proaspata sau paine prajita. Mancare de vara!
Cum sa faci Tocanita de rosii cu vinete de post?
Ingrediente:
- 3 vinete medii sau 2 mai mari;
- 3 cepe mari sau 4 mai mici;
- 5 ardei grasi sau gogosari verzi si rosii, pentru a obtune o tocanita plina de culoare si aroma, bineanteles;
- 7 rosii mari;
- 1 dovlecel mediu, optional;
- 2 linguri ulei de masline extravirgin;
- sare dupa gust;
- 1/2 lingura zahar tos, pentru a taia nitel din acreala rosiilor;
- piper negru proaspat macinat;
- 5 catei de usturoi, optional;
- 1 legatura de marar verde
Mod de preparare:
- In primul rand, curatam ceapa de coaja, o spalam si o tocam cubulete sau solzisori mici; Ardeii grasi, dupa ce le-am indepartat cotorul, ii taiem in sferturi (pe lung), apoi in fasii subtiri, insa ii puteti toca si cubulete;
- Vinetele dupa ce le-am spalat, le indepartam capetele, le decojim cu un cutit flexibil si bine ascutit, le tocam cubulete si le presaram cu putina sare grunjoasa
- Dovlecelul il spalam bine de pamant, indepatam capetele, apoi il tocam cubulete mici;
- Nu decojiti dovlecelul, deoarece in coaja se gasesc o sumedenie de vitamine si minerale!
4. Rosiile le spalam bine, le decojim, apoi le tocam cubulete mici sau le dam pe razatoarea mare. Usturoiul il tocam felii subtiri sau cubulete mici;
5. Adaugam uleiul in ceaun, cand s-a incins, adaugam ceapa si ardeiul gras, calim 3-4 min., amestecam bine, apoi daugam vinetele, dupa ce le-am stors putin de sucul, care s-a lasat, amestecam si calim alte 3 min sau pana ce vinetele se rumenesc usor.
6. Dupa am calit vinetele, adaugam rosiile, sarea, zaharul si piperul negru, amestecam totul bine si lasam sa fiarba la foc mediu spre mic cca 12 min sau pana se inmoaie rosiile.
7. La final, adaugam usturoiul si verdeata, lasam sa de-a un clocot, acoperim ceaunul cu capacul, oprim aragazul si lasam aromata tocanita de rosii cu vinete sa se odihnesca 5 min inainte de a fi servita.
Pentru a vedea reteta de Tocanita de dovlecei cu carne de porc, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze si pasi de urmat.
Pofta buna!