Beef stroganoff cu piure de cartofi si telina legendara reteta de origine ucraineana din carne de vita din Categoria Mancaruri cu carne. Afla, cum sa faci cel mai bun Beef stroganoff de vita cu smantana pe care ar trebui sa o incerci numaidecat.
Legendara reteta de Beef stroganoff sau Vita a la Stroganoff este un preparat vechi reprezentativ al bucatariei traditionale rusesti, desi a fost gatita pentru prima data in Ucraina.
Putin despre aparitia retetei Beef Stroganoff…
Beef stroganoff este o reteta veche de 200 de ani, pentru prima data reteta „Beef sroganoff cu sos de mustar” a fost publicata intr-o carte de bucate in anul 1871.
A fost numita in cinstea contelui A. G. Stroganov, care detinea pe atunci (sec. al XIX-lea) asa numita „masa deschisa” in orasul Odesa, Ucraina, unde veneau, de obicei, doar cei bogati.
De atunci si pana in prezent faimoasa si mult apreciata reteta se bucura de o mare popularitate, fiind servita in cele mai elaborate restaurante ale lumii.
Este un preparat ucrainesc din bucati (fasii) de carne de vita cu usturoi si ciuperci, gatit la tigaie, care este servit intr-un catifelat sos de smantana si verdeata.
Reteta clasica se prepara doar din carne de vita, ceapa si smantana cu faina, insa am inbunatatit putin reteta, adaugand morcov, usturoi, supa de pui si marar verde parfumat.
Cum sa faci cel mai bun Beef stroganoff cu piure de cartofi si telina?
Beef stroganoff reteta – Ingrediente:
Pentru beef stroganoff:
- 500 g carne-macra de vitel sau vita;
- 1 ceapa mare;
- 1 morcov mare;
- 3 catei de usturoi, optional (va da sosului un gust de neuitat);
- 1 foaie de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- 250 gr smantana fermentata (va da un gust mai bun sosului, acel gust acrut face diferenta), insa puteti folosi si smantana pentru gatit;
- 1 lingura de faiana alba de grau;
- 100 ml supa de pui sau de legume;
- 1 legatura mica marar verde
Pentru garnitura:
- cca 700 gr cartofi;
- 1/2 telina medie;
- 3 fire ceapa verde, vom folosi doar partea verde;
- unt;
- sare dupa gust
Mod de pregatire:
- Mai intai, spalam bine carnea, apoi o stergem cu un prosop de bucatarie, pentru a absorbi apa, in caz contrar va improsca cu ulei, cand o vom pune la prajit.
- Portionam carnea in snitele de 0,5-0,7 cm grosime, pentru a o fragezi, deoarece carnea de vita necesita mai mult timp pentru gatire.
- Batem carnea cu ciocanul de bucatarie, apoi, le taiem in fasii de 1,2-1,5 cm latime (bastonase), cum se vede in poza de mai jos.
Pregatim ingredientele
4.Curatam si spalam bine legumele, pentru a indeparta orice urma de pamant sau nisip, apoi le tocam: ceapa solzisori sau cubulete mici, morcovul rondele iar usturoiul merge feliat.
5.Luam un ceaun sau o oala cu fundul gros, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam fasiile de carne si le rumenim frumos pe toate partile.
- La inceput, carnea va lasa zeama, asa ca, adaugati foaia de dafin si piperul negru macinat, acoperiti ceaunul cu capacul si lasati sa fiarba inabusit, la foc mic, pana ce zeama se va evapora si carnea va incepe sa se prajeasca.
6. Dupa ce sucul eliberat de carne se va evapora, carnea va incepe sa se prajeasca, asa ca, este momentul potrivit sa adaugam legumele tocate.
7. Cat se rumenesc legumele, luam un bol adaugam smantana si faina, apoi amestecam bine, pana compozitia se omogenizeaza, apoi, turnam peste carne si legume, amestecam bine.
8. Adaugam supa de pui, amestecam bine, acoperim oala cu un capac potrivit si lasam sa fiarba inabusit la foc mic cca 15 min., apoi adaugam mararul tocat.
9. Amestecam bine si lasam sa dea un clocot, oprim aragazul, punem capacul si lasam sa se odihneasca cca 5-7 min si Beef stroganoff este gata pentru a fi servit alaturi de piure-ul pufos.
Pentru a vedea reteta de Tocana de curcan cu garnitura de orez, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze, precum si, pasi de urmat in a o gati ca la carte.
Daca v-a plaut reteta de astazi – Beef stroganoff cu piure de cartofi si telina -, dati-ne un Share/Like, ne-ar fi de mare ajutor. Multumim pentru intelegere!
Pofta buna!