Tort Smetannik cu nuci, stafide si prune afumate o reteta ruso-ucraineana pe baza de smantana de unde i se trage si numele din Categoria Dulciuri de casa pe care ar trebui sa o incercati numaidecat. Afla cum se face tortul rusesc Smetannik cu nuci.
In traducere „tort smetannik” inseamna „tort cu smantana„.In R. Moldova i se mai spune Tort Smantanel sau, pur si simplu, Smantanel si fiecare gospodina are propria ei reteta.
Cea mai simpla si sanatoasa reteta de Tort Smetannik sau Tort Smantanel 100 % natural si, cel mai important, fara „E”-uri, care poate fi facut si din foi facute la tigaie (varianta studenteasca) ca si Tortul Medovik.
Este o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa pe care o pregatesc de foarte mult timp si, care imi iese bine de fiecare data si pe care familia noastra, pur si simplu, o adora.
Cum sa faci Tort Smetannik cu nuci, stafide si prune afumate?
Ingrediente:
Pentru blat:
- 1,5 pahare faina alba de grau tip 000;
- 100 gr unt topit;
- 120 ml smantana fermentata grasa (20-25 %);
- 120 gr zahar tos sau zahar brun brut, care va da un gust placut de melasa;
- 100 gr miez de nuci, tocat;
- 100 gr stafide brune, pentru ca sunt mai naturale decat cele albe;
- 1 pachetel praf de copt;
- 1 pachetel zahar vanilat;
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
Pentru crema:
- 1,5 pahare smantana fermentata grasa;
- 1,5 pahare zahar pudra;
- 1 pahar miez de nuci, tocate;
- 200 gr prune afumate, din care am scos samburii;
- 1 pachetel zahar vanilat;
- coaja rasa de la 1/2 lamaie;
Mod de pregatire tort Smetannik:
- In primul rand, amestecam intr-un bol ingredientele uscate, adica: faina cu praful de copt ca sa le avem la indemana.
- luam un vas mare, in care, adaugam smantana, zaharul vanilat si zaharul tos, amestecam bine, pana zaharul se topeste partial, apoi adaugam faina cu praful de copt
3. Adaugam untul topit, dar care s-a racit intre timp, de altfel, compozitia se va „taia”, amestecam bine. La final, adaugam miezul de nuci, stafidele si coaja rasa de la o lamaie, amestecam totul bine.
4. Aluatul obtinut il vom imparti in 3 parti, cat de cat egale, cum se vede in poza de mai jos. Tapetam tava cu unt/ulei si faina de grau.
5. Luam o bucata de aluat, o presaram cu faina si o intindem cu ajutorul unui sucitor, incat sa merga pusa un tava [24-26 cm in diametru].
6. Punem foaia in tava, apoi dam la cuptorul preincalzit la temperatura de 200 C, pentru 5-7 min. La fel procedam si cu cellelalte doua bucati de aluat.
7. Batem smantana cu zaharul pudra, apoi adaugam zaharul vanilat, coaja rasa lamaie, miezul de nuci, amestecam si dam compozitia la rece, pentru a se ingrosa putin (1-2 h).
8. Dupa ce foile sau racit, taiem marginile, luam platoul in care urmeaza sa montam tortul, punem una prima foaie, ungem bine cu crema de smantana iar de asupra punem bucati de prune afumate.
9. La fel, procedem si cu celelalte doua foi, apoi ungem tortul cu crema ramasa, iar de asupra presaram marginile taiate si bucatite. La final, obtinem cel mai gustos si sanatos tort pe care l-ati mancat vreodata, fara E-uri si alte adaosuri nocive, pentru sanatatea noastra.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi- Tort Smetannik cu nuci, stafide si prune uscate -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Pentru a vedea reteta Tort Sticla sparta fara coacere, dati clik aici, unde veti gasi reteta completa cu poze si explicatii.
Pofta buna!