Reteta File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune: Reteta Sanatoasa si Gustoasa din categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Un rasfat de zile mari, pentru iubitorii de peste, mai ales, ca azi este dezlegare la peste.
Descopera cum sa prepari un deliciu culinar cu ingrediente proaspete si sanatoase
Fileul de Stavrid Prajit la Tigaie este o optiune delicioasa pentru iubitorii de peste sau, pentru cei care doresc sa se bucure de o masa gustoasa si sanatoasa.
In aceasta reteta, vom combina gustul bogat al fileului de stavrid cu prospetimea si nutrientii salatei de stevie, pentru a crea un preparat echilibrat din punct de vedere nutritional si plin de savoare.
Afla mai jos cum sa poti pregatesti acest fel de mancare simplu si foarte gustos si cum sa te bucuri de fiecare imbucatura!
Putin despre stavrid…
Stavridul este un peste rapitor de dimensiuni mici, care poate ajunge pana la 50-60 cm si 1 kg greutate, insa au fost cazuri, cand au fost prinse exemplare de peste 2 kg.
Este un peste cu carne alba, delicata si bogata in proteine, acizi grasi omega-3 si vitamine, cum ar fi vitamina D. Este apreciat pentru gustul sau fin si textura sa frageda.
Este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa adauge mai mult peste in dieta lor, beneficiind in acelasi timp de proprietatile sale nutritive si gustative, deopotriva.
Poate fi intalnit in apele marine din regiunile temperate si subtropicale din intreaga lume, fiind recunoscut pentru gustul sau delicat si textura sa frageda.
Se gaseste in special in apele oceanice adanci, aproape de tarmuri, dar poate migra si catre apele mai adanci, in functie de sezon si de nevoile sale de hrana.
Stavridul este un peste migrator, adunandu-se adesea in bancuri mari pentru a se hrani si a se apara impotriva pradatorilor. Este cunoscut pentru faptul ca face parte din dieta multor specii marine, dar este, de asemenea, apreciat de oameni pentru calitatile sale culinare exceptionale.
In bucatarie, stavridul este folosit in diverse preparate, de la prajit si copt la conservat sau afumat. Este un ingredient popular in bucataria mediteraneana, fiind adesea asociat cu retetele sanatoase si gustoase.
Bogat in proteine si acizi grasi omega-3, stavridul este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca dieta cu alimente nutritive si delicioase.
Din ce Familie Face Parte Stavridul?
Familia stavrizilor sau Carangidae, denumirea stiintifica, este foarte ampla, contine peste 140 de specii de peste. Durata de viata a stavrizilor poate ajunde pana la 9 ani.
Are o carne slaba si foarte frageda, cu foarte putine oase, datorita acestui fapt, este considerat un peste dietetic si, care este des recomandat de catre dietologi, respectiv nutritionisti.
Bogat in vitamine A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP, minerale calciu, clor, cobalt, cupru, fier, fluor, fosfor, iod, magneziu, mangan, molibden, nichel, potasiu, sulf, zinc; proteine (20%).
Este recomandat consumul carnii de stavrid in cazul: persoanelor cu tulburari metabolice, persoanelor care sufera de hipertonie, in cazul aterosclerozei etc. Este un peste cam subapreciat la noi, nu stiu din ce motive, romanii preferand, mai degraba, macroul si codul.
Sa trecem la reteta…
Cum sa faci cel mai bun File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune afumate?
Ingrediente:
- 2 bucati stavrid prospat sau congelat (1 stavrid per persoana);
- sare dupa gust;
- faina pentru tavalit;
- 1-2 linguri ulei, pentru prajit
Pentru garnitura de salata:
- 2 legaturi de stevie verde;
- 1/4 varza alba;
- 2-3 fire ceapa verde;
- 1 fir usturoi verde;
- 1 lingurita capere in otet;
- 2-3 oua fierte tari;
- 100 gr prune afumate;
- 1 legatura marar verde;
Pentru dressing:
- 1/2 lingurita otet de mere;
- 1/2 lingurita mustar;
- 1/2 lingurita miere de albini;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat
File de Stavrid – Mod de preparare:
- In primul rand, evisceram stavridul, apoi il spalam bine sub jetul de apa rece, pentru a indeparta sangele ramas la interior.
- Defiletam stavridul, cu ajutorul unui cutit cu lama flexibila, care este usor de manuit; obtinem cate doua fileuri frumoase de la fiecare peste.
3. Cum am spus mai sus, stavridul are putine oase, insa, pentru a scapa total de ele, luam un cutit ascutit si taiem carnea la mijlocul fileului, pe lung, in forma de V, exact cum se vede in poza de mai jos.
- Dupa, cum puteti observa, la fileul de sus, au fost indepartate oscioarele, insa la cel de jos, nu.
File de Stavrid Prajit la Tigaie – Pregatim igredientele pentru salata…
4. Curatam si spalam bine stevia, ceapa si usturoiul verde, sub jetul e apar rece, pentru a indeparta orice firicel de pamant sau nisip; lasam sa se scurga de apa, apoi le taiem grosier sau dupa prefeinta ficaruia.
5. Luam un borcan cu capac, in care, adaugam toate ingredientele, pentru dressing, punem capacul si scuturam bine, pana amestecul se ingroasa capatand textura si culoarea unei emulsii.
6. Pentru ca, caperele sunt foarte sarate si acre, pe deasupra, le tinem la desarat in apa rece.
7. Varza o tocam fin; scoatem samburii de la prune si le taiem, dupa preferinta. Luam un bol mare, adaugam stevia, varza tocata, ceapa verde, caperele, prunele si mararul verde.
8. Asezonam cu sare si piper negru simpaticul file de stavrid, apoi il tavalim prin faina si cam atat. Este gata de prajit.
9. Prajim fileul de stavrid in uleiul bine incins, la foc iute, cate cca 2-3 min pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos, cum se poate vedea in poza de sus.
10. Dupa ce fileurile sunt gata, se scot din tigaie si se aseaza pe o farfurie intinsa in care s-a asternut un servetel de hartie pentru a elimina excesul de ulei.
11. Adaugam, in bolul cu salata, dressing-ul si ouale fierte, pe care le-am decojit si taiat, intre timp, amestecam cu mare grija toate ingredientele.
- Nu ne ramane, decat sa montam ingredientele pe platoul de servire sau pe foarfurii si, atata tot.
La final, obtinem un frumos si delicios platou cu file de stavrid, servit pe pat de salata de stevie cu prune afumate, capere si oua fierte; un amestec de texturi si arome, care vă va bucura papilele gustative si va va da o senzatie de bine.
Mod de servire:
Serveste Fileurile de Stavrid Prajit Alaturi de Salata de Stevie Proaspata cu Jumatati de Ou Fiert si Prune Afumate. Poti adauga felii de lamaie pentru a adauga un strop de aciditate sau sos preferat pentru peste.
- Aceasta reteta este perfecta atat pentru pranz, cat si pentru cina, oferindu-ti o optiune sanatoasa si delicioasa pentru masa ta.
La final, putem spune, ca Fileul de Stavrid Prajit la Tigaie cu Salata de Stevie si Ou Fiert este o reteta simpla, dar plina de gust, textura si nutrienti.
Prin combinarea proteinelor de calitate din peste cu vitaminele si mineralele din salata de stevie, vei obtine o masa echilibrata din punct de vedere nutritional, care te va satisface pe deplin. Nu ezita sa incerci aceasta reteta si sa te bucuri de beneficiile pe care le aduce pentru sanatatea ta!
Cateva recomandari pe blog …
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – File de stavrid pe pat de salata de stevie cu prune -, dati-ne un Share/Like.
Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastra, care imposibil sa nu va placa:
Pofta buna!