Ciorba de varza acra cu afumatura si smantana ca la bunica acasa un fel de mancare simplu, absolut delicios si aromat reprezentativ pentru bogata bucatarie ucraineana din Categoria Ciorbe si Supe.
Afla cum sa faci cea mai buna Ciorba de varza acra cu afumatura de care, pur si simplu, te vei indragosti de la prima farfurie si pe care o voi face ori de cate ori vei avea ocazia, mai ales, iarna.
Foarte ingeniaoase bunicutele din Ucraina, au inteles, ca varza murata nu este doar pentru a gati: sarmale, rata cu varza sau varza calita, ci poate fi pusa si in ciorba, ca tot aveau putinile pline in beciuri.
Pentru astazi avem o foarte gustoasa reteta de Ciorba de varza acra cu afumatura, multe legume, care ii vor da o coloratura, un gust si o aroma irezistibile, si dreasa cu smantana fermentata.
Putin despre Bors sau Ciorba de Varza Acra cu Afumatura…
Este o ciorba cu un gust si aroma unice, greu de confundat cu a altor ciorbe, usor de pregatit si extrem de gustoasa, atat de benefica in sezonul rece, cand simtim nevoia sa mancam ceva fierbinte si consistent.
Acest fel de mancare poate fi gatit, practic, din orice tip de afumatura: costite afumate, ciolan si codite afumate de porc, oase garf, pui afumat, salam afumat (babic, ghiudem etc).
Cum am mentionat putin mai sus, de obicei, se prepara iarna, deoarece este o ciorba consistenta si satioasa, care iti alina si incalzeste sufletul pe timpul sezonului rece, cand organismul (sistemul imunitar) are de suferit de pe urma frigului de afara.
Este foarte indicata si primavara, cand organismul nostru se confrunta cu un deficit semnificativ de vitamine si minerale, pe care le extrage din alimente, pentru o buna si corecta functionare a tuturor proceselor esentiale.
Varza acra sau varza murata este vedeta sezonului rece, daca nu o avem acasa in beci, in camara sau pe balcon, atunci, cu certitudine o gasim in piata sau, chiar, in supermarketurile din zona.
Cum se serveste Ciorba de Varza Acra cu Afumatura?
Cum reese din denumire, ciorba poate fi servita cu smantana, ardei iute proaspat sau murat si cu paine de casa cu coaja rumena si crocanta ca la bunica acasa.
Cum sa poti faci cea mai buna Ciorba de Varza Acra cu Afumatura si Smantana?
Ingrediente:
- 600 gr varza acra;
- 700 gr coastita afumata;
- 1 ceapa alba mare;
- 3 cartofi
- 2 morcovi medii;
- 2,5 l supa de pui, de legume sau apa rece de la robinet,;
- 1 ardei gras;
- sare, optional, deoarece atat varza murata, cat si costitele de porc sunt foarte sarate;
- piper negru proaspat macinat,;
- 1 foaie de dafin;
- 1 legatura de marar verde;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin’
- 150 ml smantana fermentata
Mod de preparare Ciorba de Varza Acra cu Afumatura si Smantana:
- In primul rand, luam un vas mare in care adaugam apa de la robinet si punem varza murata la desarat. De preferat, sa schimbam, macar, odata apa.
- Separat, inro alta oala punem la fiert costitele afumate sau ciolanul afumat de porc, deoare fierb mai greu decat legumele si cartofii
- Curatam si spalam bine legumele sub jetul de apa rece, pentru a indeparta orice firicel de pamant, apoi le tocam: ceapa o taiem in doua, apoi felii, morcovul-rondele, ardeiul gras, il vom taia fideluta.
- Luam oala, in care urmeaza facem ciorba, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam legumele, pe care, le-am tocat, anterior.
5. Scoatem varza din vasul cu apa si o punem la stors pentru cca 5-10, apoi o tocam gosier sau dupa preferinta fiecaruia.
6. Cand legumele s-au calit suficient, adaugam varza tocata, amestecam, apoi adaugam, cartofii taiati, costitele afumate, foaia de dafin, piperul negru si supa de pui sau de legume.
- Nu uitam sa adunam spuma, care se fromeaza pana in momentul fierberii ca sa nu ne alegem cu o ciorba tulbure si plina de zdrente maronii, care nu vor face decat sa ii inrautateasca aspectul.
7. Dupa ce a dat in clocot, acoperim oala cu un capac, micsoram focul si lasam sa fiarba cca 10-15 min.
- Puteti lasa mai mult, daca va plac legumele bine facute.
Ultimile Pregatiri…
8. Dupa ce s-au scurs cele 10-15 min., adaugam smantana fermentata, amestecam, lasam sa dea un clocot si imediat adaugam mararul tocat fin, care va da o nota de prospetime.
9. Imediat, oprim aragazul, acoperim oala cu un capac si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a putea fi servita, va avea un cu totul alt gust, mult mai bogat.
Nota: Pregatita in asa fel, Ciorba de varza murata, va avea un gust si o aroma inconfundabile, date de costita afumata, dar si, de catre varza murata si legumele folosite.
Daca v-a placut reteta de astazi – Ciorba de varza acra cu afumatura si smantana -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o nota.
Multumim anticipat! Ne gasiti pe: Facebook, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Bors de sfelca rosie (Svekolnik) – o alta retetea a bucatariei ucrainiene, care merita si trebuie incercata.