Clatite cu gem de portocale si sos de afine cu vin din Categoria Dulciuri de casa. Vezi cum sa faci cele mai subtiri, gustoase si catifelate Clatite cu gem de portocale si sos de afine, care ti se topesc in gura de fine si aromate ce sunt.
Se considera, ca clatitele au aparut pentru prima data prin sec. al XIII-lea si ca ar fi de origine bretona, regiune din nord-vestul Frantei, insa nu se stie cu exactitate.
Am pregatit astazi niste bunaciuni de clatite cu gem si, nu un gem oarecare, ci gem de portocale, pregatit in casa, servite cu nuci si un catifelat si aromat sos de afine si vin, de te unge pe gat de bun ce este. Clatitele cu gem sunt, cred, desertul preferat al majoritatii romanilor si nu numai…
Banalele clatite pot fi considerate, atat un desert simplu si delicios, cat si un aperitiv rafinat, care poate avea ca umplutura diverse combinatii de ingrediente: gem, dulceata, peste, icre rosii sau negre, pana la diverse umpluturi cu carne, cartofi, varza etc.
Aluatul pentru clatite este un aluat simplu, usor de facut si foarte adaptabil, in sensul, ca daca, Doamne, fereste, ai ramas fara lapte sau este zi de post si ai pofta de clatite, atunci le poti face cu apa de la robinet (clatite studentesti, asa le numeam la camin), apa minerala sau lapte vegetal.
Cum sa faci cele mai bune Clatite cu gem de portocale si sos de afine cu vin?
Pentru a pregati cele mai subtiri si cele mai bune clatite cu gem, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1/2 l lapte integral (daca tineti post, atunci puteti inlocui laptele cu lapte vegetal sau chiar apa );
- 2 oua;
- 1/2 pahar faina de tip 000;
- 1 pachetel zahar vanilat;
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- 1 praf de sare;
- gem de portocale pentru umplutura;
- 150 gr miez de nuci;
- zahar pudra pentru ornat
Pentru sosul de afine:
- 100 ml vin rosu demidulce de buna calitate;
- 150 gr afine proaspete sau congelate;
- 50 gr zahar brun
- 3 cuisoare;
- 1 steluta de anason;
- coaja rasa de a 1/2 lamaie;
- coaja rasa de la 1/2 portocala;
- 1 pachetel zahar vanilat
Mod de pregatire:
I. Clatitele:
- Luam un bol, adaugam ouale, praful de sare si zaharul vanilat, apoi batem cu ajutorul unui tel, pana se formeaza deasupra o spuma fina, apoi, adaugam faina in ploaie, pentru a evita formarea cocoloaselor, amestecam pana faina se incorporeaza complet.
- Cand faina s-a incorporat complet, turnam treptat laptele, amestecam bine, apoi adaugam uleiul de masline sau floarea soarelui, depinde de care aveti prin camara.
- Luam o tigaie teflonata, cand tigaia s-a incins foarte bine, o ungem cu ulei, cu ajutorul unei pensule. Procedam in asa fel, deoarece prima clatita are tendinta de a se lipi de fundul tigaii si este descurajator, mai ales, pentru incepatori.
- Imediat, cum a inceput sa fumege, adaugam compozitia pentru prima clatita, cu ajutorul unui polonic. Lasam fiecare clatita, cate 1 min pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos, cum se poate vedea in poza de mai jos.
Clatite cu gem – Pregatim sosul…
II. Sosul
- Luam un ibric de inox, adaugam: vinul, zaharul brun, cuisoarele si anasonul, il punem pe foc pana da in clocot. Aveti mare grija, deoarece vinul se umfla cand ajunde la temperatura de fierbere ca si laptele.
- Dupa ce vinul a dat in clocot, adaug afinele si lasam sa fiarba la foc min cca 5 min, apoi adaugam coaja rasa de la lamaie si portocala, zaharul vanilat, lasam sa fiarba 1-2 min, apoi oprim aragazul. Sosul este gata!
- Nu ne ramane, decat sa punem umputura pe fiecare clatita si sa adaugam deliciosul sos de afine. In asa fel, obtinem cele mai subtiri si cele mai gustoase Clatite cu gem, pe care le-ati mancat vreodata.
Nota: Clatitele adevarate, ma refer la foile de clatita, trebuie sa fie subtiri cat foaia de tigara si nu groase sau pufoase de ti se opresc in gat, ca nu mai intelegi, pana la urma, ce manaci clatita sau o bucata grosolana de aluat.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi, Clatite cu gem de portocale si sos de afine cu vin, dati-ne un Share/Like. Multumim!Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:
Pofta buna!