Chimenul, proprietatile condimentului biblic articol mancaruricugust

Chimenul, proprietatile condimentului Biblic

Chimenul, proprietatile condimentului biblic articol mancaruricugust
chimenul-proprietatile.jpg

Chimenul, proprietatile „condimentului Biblic” un articol din Categoria Articole utile. Vezi, care sunt cele mai importante 16 beneficii ale Chimenului – condimentul mentionat in Biblie.

Sa vorbim astazi despre un condiment-minune, care aduce nenumarate beneficii organismului nostru si anume, Chimenul

Chimenul sau chimenul negru este o planta erbacee bianuala, inrudit cu morcovul, ce face parte din Familia Apiaceae, denumirea stiintificfa pe care o poarta este Carum carvi. 

Este o planta nepretentioasa ce nu are nevoie de prea multa umezeala, creste mai peste tot in Europa si Asia, in special, in zonele argiloase si uscate.  In natura exista cca 30 de specii de chimen, insa cel mai cunoscut si mai des folosit ramane, totusi chimenul negru.         

Cunoscut si apreciat, pentru proprietatile sale tamaduitoare mai bine de 5000 de ani, chimenul era pe larg intrebuintat in medicina traditionala, insa si in gastronomie.

Unele surse il numesc, pe buna dreptate, ca fiind „medicamentul sfant”, deoarece este mentionat in Biblie, in Evanghelia dupa Matei (23; 23-24), dar si in scrierile profetului Muhhamed.

Semintele de chimen au un miros si un gust asemanatoare cu cele ale anasonului stelat, gratie uleiurilor esentiale din compozitia sa.

Bogat in: vitamine A, C, B, B6, B12, D, E; minerale calciu, fier, magneziu, potasiu si zinc; uleiuri esentiale (8%), ulei gras (22%), proteine (23%), flavonoizi, cumarina (se gaseste si in scortisoara), tanini.

Mult apreciat pentru aroma si gustul sau dulce-amarui, asemenatoare cu cele ale anasonului stelat, nucsoarei, feniculului si a mararului, chimenul, este folosit pe larg in panificatie. 

Chimenul – Proprietati

De-a lungul timpului s-au efectuat mai bine de 7000 de studii asupra chimenului, in urma carora s-a ajuns la concluzia, ca chimenul are o sumedenie de beneficii asupra organismului nostru.

Pentru a avea un sistem imunitar puternic si nu a avea probleme cu digestia, rinichii si stomacul este suficient sa consumam doar cateva grame de chimen zilnic.

Semintele de chimen au nenumarate beneficii asupra organismului uman, printre proprietatile sale pot fi enumerate urmatoarele:

  1. are proprietai antiiflamatoare, expectorante si antibacteriene;
  2. are propritati expectorante, de accea este indicat in cazul bronsitei si a racelilor;
  3. normalizeaza tensiunea arteriala si intareste sistemul vardio-vascular;
  4. are un puternic efect antioxidant si regenerator (indeparteaza efectele imbatranirii peilii), acest lucru se datoreaza continutului important de vitamina E, care ne protejeaza pielea de razele ultraviolete si previne aparitia cancerului de piele.
  5. are efecte diuretice;
  6. are efecte anti-acneeice si anti-fungice
  7. ajuta la elimenarea viermilor intestinali;
  8. are un puternic afect anispastic;
  9. este recomandat mamicilor care alapteaza, deoarece stimileaza lactatia. Pentru aceasta se iau 3 lingurite de seminte de chimen, peste care se adauga 1 pahar de apa fiarta si se lasa la infuzat 30 min., apoi se bea. De asemenea, este recomandat ceaiul de chimen bebelusilor, in cazul colicilor intestinali;
  10. trateaza anorexia;
  11. creste pofta de mancare, pentru aceasta se se ia 1 lingurita de seminte macinate de chimen, peste care  se adauga 1 pahar cu apa clocotica se da la fiert pentru 2-3 min, apoi se lasa la infuzat 30 min.
  12. amelioreaza durerile menstruale la femei;
  13. este indicat in cazul curelor de slabire sub forma de ceai, fiind considerat, pe buna dreptate, inamicul grasimii;
  14. reface, intareste metabolismul si amelioreaza functionarea glandelor digestive, stimuland digestia;
  15. este recomandat peroanelor, care sufera de gastrita cu aciditate scazuta;
  16. este indicat in cazul anemiei etc.
Articol despre Chimen
chimenul-proprietati.jpg

Contraindicatii

Ca oricare alt aliment, chimenul, are si unele contraindicatii si nu este recomandat urmatoarelor categorii de persoane, si anume:

  • celor care sufera de gastrita cu aciditate ridicata;
  • celor suferinzi de diabet zaharat;
  • persoanelor care sufera de ischemie;
  • in cazul persoanelor, care au pietre la vizica biliara;
  • persoanelor carw au suferit un infarct;
  • de asemenea, nu este recomandat consumul in cantitati mari femeilor insarcinate.

Intrebuintari:

Mult apreciat pentru aroma si proprietatile medicamentoase, chimenul, este pe larg folosit in:

  • Industria cosmetica la prepararea cremelor, samponurilor, sapunurilor etc.
  • Aromaterapie, in general, sunt folosite uleiurile esentiale  obtinute din semintele de chimen;
  • Gastronomie la prepararea branzeturilor,  produselor de patiserie, in fabricarea produselor de panificatie, sosurilor si a supelor, ceaiurilor, berii, la pregatirea diverselor mancaruri pe baza de carne si peste.

Sper, ca v-a fost de folos articolul de azi, asteptam recenziile dvs.! Pentru a vedea un articol foarte util despre Curcuma sau turmaric, proprietatile si beneficiile acesteia asupra organismului uman,  dati click aici.

Articol publicat de

Mancaruri Cu Gust

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...