Reteta Friptura de vitel (Arrosto) cu piure si salata din Categoria Mancaruri cu carne. Gasiti aici Reteta originala italiana de Arrosto de vitel cu poze, explicatii si pasi de urmat.
Cum am precizat putin mai sus Friptura de vitel sau Arrosto este o specialitate reprezentativa a bucatariei traditionale italiene mult apreciata in intreaga lume, pentru gust si aroma sa catifelata.
Fiind un prepat mai „greu”, insa foarte gustos, se gateste, de obicei, in sezonul rece, fiind considerat un preparat de „iarna”, desi poate fi gatit oricand avem pofta, ca este nemaipomenit de gustos.
Pregatita corect si exact cat trebuie trebuie, Friptura de vitel, va avea un gust si o aroma rafinate, insa, cel mai important este ca va fi extrem de frageda si nu talapa de la adidasi.
Cum am spus mai sus, Arrosto, este o carne-macra, in general, de pe spatele vitelului, insa se foloseste si carnea de la pulpa, care este putin mai dura, deoarece muschii pichiorului sunt mult mai solicitati decat cei spinali.
La noi, in general, Friptura se gateste cel mai des la cuptor, insa in Italia aceasta friptura, ca si majoritatea altor fripturi, se gatesc pe aragaz; fiecare cu tara cu reteta ei.
Cum sa faci cea mai buna Friptura de vitel Arrosto cu piure si salata?
Ingrediente:
- 700 gr arrosto de vitel;
- 200 ml vin alb sec de buna calitate;
- 500 ml supa de pui sau vita;
- 3-5 catei de usturoi;
- 1-2 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- salvie;
- 2-3 crengute de rozmarin
- 2 linguri de ulei de masline extra virgin;
- unt, de marimea unei nuci
Mod de pregatire:
- Luam o tigaie teflonata sau o oala cu fundul gros, adaugam uleiul si untul. Cand untul s-a topit, adaugam usturoiul taiat felii, amestecam bine, deoarece usturoiul are tendinta de a se arde imediat.
- Dupa ce usturoiul s-a calit putin, adaugam bucata de Arrosto si lasam sa se rumeneasca frumos cate 2-3 min. pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos capatand o nuanta aurie.
- Dupa ce carnea s-a rumenit frumos, adaugam vinul, piperul negru, foile de dafin, rozmarinul si salvia, acoperim tigaia cu un capac si lasam sa fiarba inabusit, la foc mic, 15-20 min.
Friptura de vitel Arrosto – Vinul fragezeste carnea …
Nota: Pe langa aroma si gust pe care le da preparatului, vinul, are rolul de a fragezi carnea, mai ales, carnea vita, care fierbe mai greu decat cea de pui, curcan sau porc.
4. Dupa ce s-au scurs cele 20 min., adaugam supa de pui sau vita, care trebuie sa fie fierbinte, pentru a evita producerea socului termic asupa carnii, care va face ca carnea sa devina mai dura.
5. Acoperim tigaia cu capacul, lasam sa fiarba 1-1,5 h. la foc mic pana se fragezeste complet carnea.
- Cand carnea este fiarta, adaugam sare dupa gust si lasam sa mai fiarba 5 min., pentru ca, sa aiba timp sa asezoneze carnea dandu-i un gust bun si rafinat.
6. Dupa ce Arrosto-ul este deja fiert, verificam cu furculita, il lasam sa se odihneasca cca 5-10 min. dupa care il scoatem din tigaie pe un fund de lemn si il feliem in felii de 0.4 – 0.5 cm grosime, cum se poate vedea in poza de mai jos.
7. Inainte de servire, transferam feliile de friptura inapoi in tigaie, aprindem aragazul si lasam sa dea un clocot, apoi oprim aragazul, acoperim tigaia cu un capac si lasam sa se odihneasca alte 5 min.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Friptura de vitel ( Arrosto) cu piure si salata -, dati-ne un Share sau acordati-ne o nota. Multumim pentru ajutor!
In alta ordine de idei, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Rasol de vitel inabusit in vin cu mamaliga, unde veti gasi reteta completa cu poze, sfaturi si pasi de urmat.
Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 5]