Salata „Shuba” cu scrumbie sarata, Salata Suba, „Scrumbie sub suba” sau „Peste sub suba” este o reteta veche de 100 de ani, unica, in felul sau, de origine ruseasca din Categoria Aperitive si Salate de casa. Intra sa vezi, cum se face cea mai buna Salata Shuba.
Putin despre salata Shuba sau Salata Suba…
Autorul asestei minunate salate a fost un comerciant rus pe nume Anastas Bogomilov, proprietarul unui lant de cantine moscovite si han-uri. Pentru prima data aceasta salata-aperitiv a fost servita in ajunul Anului Nou 1919.
Dupa cum reiese din chiar denumirea sa, ca ingredient de baza este scrumbia sarata, alaturi de alte ingrediente simple, perfect combinate si accesibile oricui. Salata Shuba este o salata foarte apreciata si nelipsita de pe mesele de Anul Nou si Craciun in tarile ex-sovietice.
Cum se face cea mai buna Salata Shuba cu scrumbie sarata?
- scrumbie sarata (marinata);
- 3 cartofi;
- 2 morcovi medii sau 1 mai mare;
- 1 sfecla rosie mare sau 2 mai mici;
- 2-3 oua fierte tari;
- 1 ceapa medie;
- 250 ml maioneza
Mod de pregatire:
- Mai intai de toate, spalam bine si punem la fiert legumele (cartofii, morcovii si sfecla rosie).
- Separat, punem la fiert cele doua oua; le fierbem tari.
- Cat timp fierb legumele, pregatim scrumbia. Dupa ce am curatat scrumbia de mate (aveti mare grija sa nu spargeti vizica biliara!!!) si i-am scos branhiile, o defiletam, cu ajutorul unui cutit mai flexibil. Apoi, cu ajutorul unei pensete scoatem oscioarele ramase (nu este placut sa gasesti oase in salata).
- Fileiurile obtinute le curatam de piele si le taiem cubulete mici. Daca scrumbia a avut icre sau lapti, atunci ii taiem si pe acestia in salata, care nu vor face altceva, decat sa intensifice gustul minunatei salate.
- Ouale, dupa ce au fiert, le punem in apa rece pentru cca 5 min., apoi, le curatam de coaja.
- Legumele, dupa ce s-au racit, le curatam de coaja. Ceapa o tocam foarte fin.
- Prefer sa fac salata, cat legumele sunt usor caldute, deoarece mi se pare mult mai gustoasa.
7. Luam recipientul (vas special pentru salata, castron sau caserola ) in care urmeaza sa montam salata, radem 1,5 cartofi, acesta va fi primul strat; adaugam maioneza.
8. Apoi, radem 1 morcov, urmat de 1 sfecla rosie; presaram ceapa tocata, urmata de scrumbie si 1 ou ras, apoi, moianeza.
9. Si, iarasi, o luam de la capat: cartofi, morcov, sfecla rosie si maioneza, iar deasupra radem albusul de la oul ramas, iar deasupra radeti galbenusul fiert.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Salata Shuba cu scrumbie sarata -, dati-ne un Share/LIke. Multumim! Pentru a vedea reteta de Salata Olivier (Salata Beuf), dati click aici, unde veti gasit reteta completa cu poze si pasi de urmat.
Pofta buna!