Cuisoarele, proprietati si beneficii un articol despre Cuisoare din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai importante 11 proprietati si ce beneficii aduce consumul de cuisoare.
Cuisoarele sunt un condiment cunoscut si apreciat in intreaga lume, alaturi de cardamom, piper, anason, scortisoara, atat pentru aroma sa placuta, cat si pentru proprietatile sale medicamentoase unice.
Cu o istorie lunga milenara, cuisoarele, ca si marea majoritate a condimentelor provenite din Asia, precum, India si China, la inceputiri erau foarte scumpe si nu oricine si le permite.
Acum, insa, pretul condimentelor, care odinioara costau o avere, a devenit accesibil oricui;
Conform Wikipedia, arborele de cuisoare este originar din Indonezia, dar este pe larg cultivat si in Asia si Africa; denumirea stiintifica pe care o poarta este Caryophyllus aromaticus. In prezent, sunt cunoscute peste 300 de specii de cuisoare.
Obtinute din mugurii floriferi ai unui arbore exotic – arborele de cuisoare – din Familia Mirtaceelor din care fac parte palmierul si mirtul, cuisoarele, sunt foarte apreciate pentru gust si aroma.
Arborele de cuisoare este un arbore longeviv, poate ajunge pana la varsta de 70-100 ani; incepe a produce cuisoare abia la 20 de ani de plantare si ramane fertil inca cel putin 50 de ani.
Sunt cunoscute si folosite in medicina traditionala si in gastronomie de mai bine de 2000 de ani. In timpul Dinastiei Han (206 i.H – 220 d.H) erau mestecate pentru a da respiratiei prospetime si miros placut.
Foarte apreciate si la mare pret erau in Grecia Antica si in Imperiul Roman, pe langa piper, nucsoara etc. Sunt pomenite in scrierile botanistului grec Teofrast, unde erau denumite, pe buna dreptate, „floare divina”.
Sunt pline de:
- vitamine: grupul vitaminelor B (B1-B9), PP, C, E, K, beta-caroten;
- minerale: calciu,cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc;
- acid ascorbic;
- acid oleanolic;
- glicozide;
- tacoferol;
- folochinona;
- eugenol;
- lipide (6 gr/100 gr );
- glucide (27 gr/100gr);
- grasimi (20 gr/100 gr);
- fibre naturale;
- uleiuri esentiale;
- Omega 3 si Omega 6 etc.
Proprietatile cuisoarelor
Folosite in medicina traditionala indiana – Ayurveda -, medicina chineza, in aromoterapie, dar si sub forma de ulei, in tratarea diverselor afectiuni, printre proprietatile cuisoarelor pot fi enumerate urmatoarele:
- Antiseptic, antiiflamator si analgezic. Contribuie la ameliorarea durerilor in gat, celor dentare, menstruale si de cap; In cazul durerilor in gat se recomanda sa mestecati
- Intaresc sistemul imunitar. Contribuie la formarea leucocitelor din sange, care ne lupta cu infectiile si tumorile din organism, deci, activeaza sistemul imunitar.
- Amelioareaza simptomele astmului bronsic, acest fapt se datoreaza prezentei uegenolului din compozitia cuisoarelor;
- Are efect antifungic si antiparazitar;
- Are proprietati cicatrizante. Inca din Evul Mediu erau cunoscute aceste proprietati si erau folosite la tratarea plagilor si ranilor
- Lupta impotriva diverselor forme ale cancerului, stopeaza cresterea celulelor cancerigene;
- Stopeaza inmultirea germenilor de TBC;
- Au proprietati anticancerigene. Acest lucru se datoreaza in mare parte acidului oleanolic si eugenolului din compozitia cuisoarelor, care se lupta cu unele tipuri de cancer, precum: cel pulmonar si cel de col uterin.
- Imbunatatesc circulatia periferica;
- Sunt eficiente in cazul diareei, vomei si a balonarii;
- Ajuta la digestie si cresc pofta de mancare etc. Acest lucru se datoreaza, in special, faptului ca, cuisoarele ajuta la stimularea secretiei enzimelor digestive, care ajuta la transformarea alimentelor ingerate in nutrienti, precum: acizi grasi, aminoacizi etc. contribuind la absorbtia acestora.
Contraindicatii
Pe langa beneficii, ca orice alt produs sau medicament, si cuisoarele au unele contraindicatii, desi putine, si anume:
- Nu sunt recomandate in cazul persoanelor, care au aciditatea gastrica ridicata;
- A persoanelor care sufera de ulcer;
- Nu se recomanda a se consuma des si in cantitati mari persoanelor cu diabet zaharat
Intrebuintare
Sunt pe larg intrebuintate, atat in gastronomie, pentru aroma sa unica si gustul sau placut, usor intepator, cat si in medicina traditioanala, mai ales, cea ayurvedica.
De asemenea, sunt folosite la prepararea vinului si a tuicii fierte, a ceaiurilor, compotului, cafelei, diverselor sosuri, la prepararea orezului, la cozonaci sau pasca, prajituri etc.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Cuisoarele, proprietati si beneficii -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa cititi si articolul nostru – Chimenul, proprietatile condimentului Biblic.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]