Reteta Lavrac cu legume la cuptor, o reteta destul de simpla, usoara si foarte gustoasa, din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare.
Afla, cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie pentru a face face cel mai delicios Lavrac cu legume la cuptor. Ai reteta completa cu poze si pasi de urmat!
Putin despre lavrac…
Lavracul, bibanul de mare, lupul-de-mare sau Branzino este un peste marin rapitor, de dimensiuni mijlocii, care poate ajunge si pana la 1 m lungime si 15 kg greutate, mai mar, ce-i drept, insa pot ajunge.
Un peste robust, face parte din familia bibanilor, Familia Serranidae, de culoare cenusie-argintie, considerat fratele salaului de apa dulce, apreciat pentru carnea sa slaba, practic, fara oase, dulce, mult mai frageda decat a salaului sau a stiucii si foarte gustoasa.
In ultimii ani poate fi gasit mai in toate hipermarketurile din tara, insa imi amintesc cand am mancat pentru prima oara Lavrac, chiar nu stiam ce gust va avea.
Ma uitam, ca seamana mult cu salaul nostru, insa mult mai inchis la culoare si cu un gust bland, dulceag si, parca, putin mai gras decat salaul. Chiar merita incercat, parerea mea!
Lavracul poate fi pregatit in mai multe moduri, si anume: fiert, la aburi, la cuptor sau fript la gratar sau tigaie si poate fi servit diverse garnituri, precum: legume gatite la aburi, piure de cartofi sau salate.
Este foarte important sa introducem in dieta noastra de zi cu zi cat mai mult peste si fructe de mare, insa trebuie sa avem mare grija la provenienta pestelui, sa incercam sa evitam cat mai mult posibil pestele si fructele din mare din Marea Baltica.
Pentru iubitorii de peste, am ales sa pregatesc astazi un preparat gustos si sanatos, si anume, Lavrac la cuptor cu legume, un preparat usor, ideal pentru cei, care sunt la dieta sau tin o cura de slabire.
Cum sa faci Lavrac cu legume la cuptor?
Pentru a pregati Lavrac cu legume la cuptor, vom avea nevoie de urmatoarele Ingrediente:
- 1 lavrac mare sau 2 mai mici;
- 6 cartofi rosii mari;
- 2-3 morcovi;
- 2 ardei grasi sau gogosari;
- 2-3 rosii;
- 500 gr ciuperci Champinon;
- 3-4 catei de usturoi, care se potriveste de minune cu lupul de mare, dar si, in general, cu pestele sau fructele de mare.
- 1-2 linguri ulei de masline;
- 1-2 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 100-150 ml vin alb sec;
- 1 legatura ceapa verde;
- 1 legatura marar verde;
- folie de aluminiu, optional
Mod de pregatire:
- Mai intai, pregatim pestele: dupa ce l-am curatat de solzi si eviscerat, il portionam in bucati potrivite (medalioane) si il spalam bine sub jetul de apa rece.
- Apoi, il uscam cu ajutorul unui prosop de bucatarie, dupa care il asezonam cu sare si piper dupa gust.
- Luam o tava, in care adaugam legumele, pe care le-am curatat si taiat in bucati mari, apoi, adaugam: foile de dafin, sarea, piperul negru, vinul alb si bucatile de peste.
- Asezonam cu sare si pier negru, apoi, adaugatm uleiul de masline si amestecam bine, incat toate ingredientele sa fie bine unse cu ulei.
- Pentru a obtine un peste aromat, mai putin prajit si suc propriu, puteti asterne la funduil tavii folie de luminiu, cum se poate observa in poza de mai jos. La inceput se lasa vreo 20 minute asa, pentru a se rumeni deasupra, apoi se strange folia in forma de boccea si se mai lasa alte 15-20 min.
5. Dati tava cu Lavrac la cuptorul preincalzit la 190 C pentru cca 40 min sau pana se fac cartofii, deoarece cartofii se gatesc mai greu decat pestele si legumele. Ceea ce va rezulta va fi ceva cu totul special!
!!! Daca v-a placut reteta de astazi, Lavrac la cuptor cu legume, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra – Pastrav in cuptor in folie de aluminiu.
Pofta buna!