Reteta Gat de rata umplut, reteta veche de familie, cu ficatei de pui si carne de curcan din Categoria Aperitive si Salate de casa. Intra sa vezi, cum poti face cel mai rafinat si delicios Gat de rata umplut cu ficatei de pui, oua fierte si carne de curcan asa cum nu ai mai mancat pana acum.
Gat de rata umplut – Originea retetei…
In bucataria traditionala evreiasca gatul de rata se umple cu maruntaiele de la pasari, ceapa, grasime de pasare si faina, insa fiecare gospodina isi are propria sa reteta, care este transmisa din mama in fiica.
Am crescut cu acest aperitiv delicios si rafinat, mama il prepara de Anul Nou si Paste, abia asteptam sa il gustam si noi copiii, de de fiecare datai iesea la fel de bun si aromat.
Il prepar din adolescenta, de obicei, de sarbatori, insa si de cate ori imi este pofta. Pe atunci umpleam gat de gasca si, de fiecare data savuram cu mare placere, de parca asi manca pentru prima data acest minunat aperitiv.
Cum se prepara cel mai gustos Gat de rata umplut?
- 1 gat de rata (doar peiela de la gat, far gatul, propriu-zis);
- 2 ficatei de pui;
- 200 gr carne curcan;
- 1 ou fiert tare;
- 3 fire ceapa verde;
- 2 morcovi;
- 3 foi de dafin;
- 1/2 legatura de mara;
- sare dupa gust;
- negru proaspat macinat
Mod de pregatire:
- Mai intai, curatim gatul (pielea de la gat), incat sa nu aiba pene sau puf, apoi, il spalam bine sub jetul de apa rece si il stergem cu un prosop de bucatarie. Asezonam cu sare si piper negru si o dam la rece pentru 1-2 h.
- Punem la fiert ficatul de pui cu un praf de sare, o foaie de dafin si piper negru. Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs.
- Cat fierbe ficatul, taiem cubulete: carnea de curcan, oul fiert si morcovii; ceapa verde si mararul le tocam fin.
- Ficatul, dupa ce a fiert si s-a racit, il taiem cubulete de 1 cm.
- Luam un castron, in care amestecam toate ingredientele, pe care le-am tocat anterior, adaugam sare si piper dupa gust.
- Coasem un capat al pielii de rata, apoi, il umplemsi il coasem si la celalalt capat, cum se vede in poza de mai jos.
Punem la fiert gatul umplut
7. Punem la fiert gatul umplut intr-o oala cu 2 l apa, un praf de sare, 1-2 foi de dafin, piper negru macinat si lasam sa fiarba cca 60 min., la foc mediu. Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs.
8. Dupa ce gatul umplut a fiert, il scoatem pe un prosop de hartie, apoi il prajim intr-o tigaie, in care am adaugat putin ulei de masline, cate 3 min. pe fiecare parte.
- Insa, tot atat de bine, puteti da gatul fiert si la cuptor pentru 10 min.
!!! Daca v-a placut reteta de Gat de rata umplut, dati-ne un Share sa o vada si altii. Multumim!
Pofta buna!