Reteta culinara Toba traditionala de casa, reteta bunicii pe care ar trebui sa o incerci numaidecat, din Categoria Mezeluri de casa. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Toba traditionala de casa asa cum o gateau bunicile si strabunicile noastre.
Toba – nelipsitul mezel de pe masa de Craciun…
Ce poate fi mai bun decat o Toba traditionala de casa, pregatita cu dragoste, din ingrediente naturale alese cu grija si, cel mai important lucru, fara E-uri nocive.
Poate nu este la fel de aspectuoasa ca cea din comert, pentru ca, nu am avut rabdare si am feliat-o inca cat era infierbinte, insa gustul si aroma sunt de-a dreptul uluitoare.
Cu aspectul sau rustic, gustul usor (deoarece este fiarta, nu afumata) si aroma inconfundabila de usturoi, acest mezel de casa este printre preferatele romanilor si este nelipsita de pe mesa de Craciun, dar si, de Paste.
Cum sa faci cea mai buna Toba traditionala de casa?
Ingrediente:
- 1/2 cap de porc cu ureche;
- 1/2 kg ficat (am folosit ficat de manzat);
- 300 gr carne-macra de porc;
- 500 gr fleica de porc;
- 1 pahar zeama, in care a fiert capul de porc;
- 5 catei de usturoi;
- 6 foi de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 membrana pentru toba sau mat cret (am folosit mat cret cca 70 cm)
Mod de pregatire Toba de casa:
- In primul rand, curatim si spalam bine, sub jetul de apa rece, capul de porc si urechea, apoi, le punem la fiert intr-o cratita mare, in care am adaugat apa, incat sa fie complet acoperit de apa. Adaugam 2 foi de dafin si piper negru, si lasam sa fiarba cca 1,5-2 ore. Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs. Spre final, cand capul este pe aproape fiert, adaugam sare dupa gust.
- In paralel, punem la fiert ficatul de manzat sau de porc, adaugam 2 foi de dafin si piper negru. Spre final, adaugam sare dupa gust. Va recomand, sa nu spalati ficatul, deoarece va deveni fad si lipsit de gust.
- Cat fierb ficatul si capul de porc, taiem cubulete medii fleica de porc si tocam carnea-macra, ca sa mai castigam din timp.
- Membrana pentru toba o spalam foarte bine sub jetul de apa rece, apoi, o tinem cca 30 min. in apa calduta (am cumparat toba curatata si sarata din comert ).
- Dupa ce capul de porc a fiert si s-a racit putin, scoatem carnea de pe oase si o taiem cubulete, la fel, procedam si cu urechea.
Pregatirea ingredientelor pentru umplerea tobei…
6. Ficatul, dupa ce a fiert si racit in zeama in care a fiert, pentru a ramaine suculent si nu uscat, il taiem cubulete de 1,5 cm, cum se vede si in poza de mai sus.
8. Umplem membrana sau matul cret de porc cu umplutura si o legam sau coasem la capate, pentru ca, sa nu iasa compozitia, cum se poate vedea in poza de mai jos un capat a fost cusut si celalalt legat cu sfoara de canepa.
Sfat: Aveti mare grija sa nu umpleti in exces membrana pentru toba, ci sa o lasati mai libera, pentru ca se va fisura pe undeva si este pacat.
9. Punem toba intr-o cratita mare turnam apa incat sa depaseasca cu 2-3 degete, adaugam: 2 foi de dafin, sare si piper negru. Lasam sa fiarba cca 1,5 h; Nu uitam sa adunam spuma.
Nota: Incercati aceasta veritabila reteta de Toba traditionala de casa, macar, de sarbatori sa mancati ceva gustos gatit acasa si fara E-uri, ca in rest, sunt cam peste tot „E”.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Toba traditionala de casa -, dati-ne un Share! Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Caltabosi de casa cu orez si patrunjel.
Pofta buna!