Reteta Varza calita cu afumatura si galuste de malai din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Varza calita cu afumatura si galuste de malai cu telemea si unt.
Banala varza calita cu aroma sa inconfundabila data de afumatura este printre preferatele romanilor, care se preteaza de minune cu traditionala mamalifuta.
Este un fel de mancare pe cat de simplu, pe atat de gustos si accesibil oricui iar oditele afumate de porc mult subapreciate, din pacate, formate din cartilaj, muschi si sorici i-au conferit un gust si o aroma aparte!
Plina de vitamine, aromata, foarte gustoasa si, in acelasi timp, consistenta, varza calita, ocupa un loc de cinste pe masa de sarbatori, mai ales, daca este servita alaturi de mamaliguta.
Cum sa faci cea mai buna Varza calita cu afumatura si galuste?
Ingrediente:
Pentru varza:
- 1 kg varza alba;
- 2 codite afumate de porc;
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici;
- 1 morcov mediu;
- 2 ardei grasi sau gogosari;
- 2 linguri pasta de tomate;
- 1 cana bulion;
- 1 legatura de marar;
- 1 foaie de dafin;
- 1 varf de ardei iute sau boia de ardei iute (un praf);
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat
Pentru galustele de malai:
- 1 l apa;
- 200 gr malai;
- sare dupa gust;
- 25 gr unt;
- 50 gr telemea sau parmezan ras
Mod de pregatire:
- Mai intai, portionam coditele de porc ca sa le avem gata pregatite si la indemana pentru mai tarziu.
- Legumele se curata, spala si se toaca marunt, apoi se calesc 2-3 min in uleiul bine incins.
- In paralel, punem la fiert 1 l apa in care am adaugat un praf de sare, in care vom face mai tarziu mamaliga.
- Cat se calesc legumele, tocam si frecam cu un praf de sare varza alba, pentru a o fragezi putin; portionam coditele de porc.
- Dupa ce s-au calit legumele, adaugam pasta de tomate si amestecam sa nu se lipeasca, apoi, adaugam coditele de porc si amestecam bine.
6. Adaugam, treptat, varza tocata, amestecam si lasam sa se caleasca si ea, pentru a se inmuia si a-si elibera sucurile cca 5 min., apoi daugam: foaia de dafin, piperul negru, ardeiul iute sau boia si bulionul si lasam sa firba la foc mediu pana este gata.
7. Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc mediu cca 20-25 min. Coditele au fiert foarte repede. La final, adaugam mararul tocat fin.
Varza calita cu afumatura – Facem mamaliga…
8. Cand apa pentru mamaliga a dat in clocot, adaugam malaiul in ploaie amestecam incontinuu, ca sa nu se formeze cocoloase si lasam sa fiarba la foc mic, pana se evapora toate apa.
9. Cand mamaliga este gata, adaugam untul si telemeaua rasa, amestecam bine. Vom obtine o mamaliga mai moale si foarte catifelata incat sa putem forma cu usurinta galustele, cu ajutorul a doua linguri pe care le-am inmuiat in apa.
Nota: Urmand intocmai pasii de mai sus, vom obtine cea mai gustoasa si cea mai parfumata Varza calita cu afumatura servita cu galuste de mamaliga.
Pentru a vedea o delicioasa reteta de Varza calita cu garnitura de hrisca cu unt, dati click aici, unde veti gasi reteta completa cu poze, explicatii si pasi de urmat.
Pofta buna!