Mancare de urzici cu leurda de post ca la bunica din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Vezi cum sa faci cea mai gustoasa Mancare de urzici mancaruricugust cu leurda de post.
Ca tot suntem in plin sezon al recoltarii urzicilor si leurdei, macar, sa profitam din plin de vitaminele si mineralele oferite de aceste doua plante miraculoase, care aduc numai si numai beneficii organismului uman.
Putin despre Urzici…
Cum sa faci cea mai buna Mancare de urzici cu leurda de post?
Ingrediente:
- 500 gr urzici;
- 2 legaturi leurda;
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mediu;
- 3 catei de usturoi sau 3 fire usturoi verde;
- 1 lingura pasta de tomate;
- 1 pahar bulion;
- 1 foaie de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 legatura marar verde;
- 1 lingura de ulei de masline sau ulei de floarea soarelui
Mancare de urzici cu leurda de post – Mod de pregatire:
- Mai intai de toate, alegem si curatam urzicile si leurada sa nu aiba printre ele fire de iarba sau paie, le spalam bine, sub jetul de apa rece.
- In paralel, punem la fiert 2-3 l de apa in care vom opari (blansa), ulterior, urzicile, pentru a scapa de perii „muscatori” si a o putea toca fara probleme sau fara teama de a fi piscati.
- Tocam cubulete mici legumele: ceapa, morcovii si cateii de usturoi sau le maruntim cu blanderul, daca le vrem mai fine.
- Tocam fin leura, iar urzicile le tocam dupa ce le-am oparit (nu-mi plac urzicile date prin blander), pentru a evita urticatiile.
- Luam un ceaun, in care adaugam uleiul de masline, si calim legumele (ceapa, morcovii si usturoiul) pe care le-am tocat anterior, apoi, adaugam pasta de tomate si amestecam sa nu se lipeasca de fundul ceaunului.
6. Dupa 2-3 min. adaugam leurda, amestecam si lasam cat sa se inmoaie putin, cca 2-3 min., apoi, adaugam urzicile tocate, amestecam si lasam sa se caleasca alte 2-3 min, amestecand continuu.
Pregatiri finale
7. Cand urzicile s-au calit adaugam: foaia de dafin, piperul negru proaspat macinat, bulionul si sare dupa gust, amestecam totul si lasam sa fiarba, la foc mediu, cca 6-8 min.
- Pentru ca, sa pastram cat mai multe vitamine si minerale din urzici, respectiv leurda si a ne bucura din plin de gustul bogat de primavara pe care ni-l ofera aceasta Mancarica de urzici cu leurda.
8. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, oprim focul, acoperim ceaunul cu capac si lasam sa se odihneasca 5 min. inainte de a fi servita cu paine cu coaja crocanta sau cu mamaliga.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Mancare de urzici cu leurda de post -, dati-ne un Share/Like. Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retet ale noastre:
Pofta buna!