Carnati de casa cu legume si vaza acra reteta usoara

Carnati de casa cu legume la aburi si varza acra

Carnati de casa cu legume si vaza acra reteta usoara
carnati-de-casa.jpg

Carnati de casa cu legume la aburi si varza acra din Categoria Mezeluri de casa reteta veche de peste 100 de ani. Intra sa vezi, cum poti sa faci cei mai buni Carnati de casa reteta traditionala din carne de porc si vita cu garnitura de legume la aburi si varza acra (murata).

Carnatii de casa traditionali sunt, probabil, cei mai mai apreciati  la noi, vorbim aici despre mezelurile de casa, fiecare regiune/fiecare familie isi are propria sa reteta de carnati, pe care o pazeste cu strasnicie.
Fiecare mezel de casa isi are propria sa poveste, propria sa istorie, care sunt transmise din generatie in generatie de sute de ani si, care vor dainui alte sute de ani, fiindca retetele de familie nu mor niciodata.
Pe langa traditionalii carnati de casa afumati in familia mea s-au pregatit mereu carnati de casa simpli doar cu condimentele de baza, adica: sare, piper si usturoi, nimic mai mult, care mai apoi sunt facuti la cuptor si pastrati pe timpul iernii la borcan cu sau fara untura.

Cum sa faci cei mai buni Carnati de casa?

Ingrediente:

  • 500 gr carne-macra de porc sau fleica;
  • 200 gr carne tocata de vita;
  • 100 gr slanita proaspata;
  • 50 ml supa de pui si/sau vin;
  • 3 catei de usturoi;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • cimbru;
  • cca 2 m mate de porc, din comert (sarate);
  • 80 ml ulei

Pentru garnitura:

  • 8 morcovi;
  • 500 gr pastai de fasole verde;
  • 1/2 lingurita ulei balzamic;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • sare dupa gust;
  • pier negru proaspat macinat;
  • 200 gr varza murata;
  • 1 fir de ceapa verde;
  • 1 lingura ulei de masline

Carnati de casa cu legume – Mod de preparare:

  1. In primul rand, taiem cubulete carnea-macra de porc si slaninuta. Carnea de vita am tocat-o, insa puteti sa o taiati si pe ea cubulete mici;
  2. Luam un castron si combinam carnea de porc, slaninuta si carnea tocata de vita, adaugam: usturoiul dat prin presa, sarea, piperul negru, cimbrul si supa de pui sau vinul, amestecam bine.
Carne pentru carnati de casa
carnati-de-casa.jpg

3. Matele de porc se pot gasi, practic, in orice supermarket, conservate in sare si ambalate, dar din pacate majoritatea sunt din China. Matele le spalam bine de sare, apoi, le tinem in apa calduta cca 15-20 min.

4. Dupa ce au stat in apa calduta, umplem matele cu compozitia obtinuta, formam carnaciori de cca 15 cm.
5. Aranjam carnatii in tava de copt, turnam cca 80 ml ulei de floarea soarelui sau untura de porc, ii ungem peste tot, pentru ca sa se rumeneasca uniform. Oricum, cand carnatii se vor rumeni deasupra, ii vom intoarce, cu mare grija, si pe partea cealalta.
Retea Carnati fripti la cuptor reteta traditionala
carnati-fripti.jpg

6. Dupa cum se poate observa in poza, din acest mix de carne au rezultat 7 carnaciori de casa simpatici si fara E-uri, cu un gust si o aroma deosebite.

7. Dam carnaciorii, dupa ce i-am intepat pe alocuri cu un ac sau agrafa, ca sa  nu explodeze, la cuptorul preincalzit la 190-200 C pentru cca 50 min., oricum nu ii lasati nesupravegheati.
Reteta Carnati de casa traditionali reteta simpla
carnati-de-casa-cu-legume.jpg

Pregatim garnitura de legume

8. Cat sunt carnatii la cuptor, punem legumele, morcovii si pastaile verzi, sa se faca la aburi, peste care am presarat un praf de sare.

9. Cand carnatii sunt gata, ii scoatem pe o farfurie, in care am asternut un prosop de hartie, pentru a absoarbe surplusul de ulei.

  • Pentru o digestie mai buna, servim carnatii cu legume facute la aburi, salata de varza murata si vin rosu, pentru cei care consuma.

10. Dupa ce legumele s-au facut si s-au racit, adaugam: uleiul de masline, otetul balsamic, piperul negru si sare, dace este cazul, amestecam bine.

11. La garnitura de varza murata, adaugam: 1 lingura de ulei de masline, 1 fir de ceapa verde, tocat fin, amestecam totul.

Daca v-a placut reteta de astazi, dati-ne un Share sau Like. Sprijiniti site-ul! Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...