Reteta Mucenici fierti cu nuca, rom si scortisoara din Categoria Dulciuri de casa. Intra sa vezi, cum poti sa faci cei mai deliciosi si parfumati Mucenici fierti cu nuca, rom si scortisoara.
Gasesti aici reteta completa cu poze, explicatii, precum si, pasi de urmat in a-i gati cat mai gustos posibil, deoarece asteptam un an intreg pentru a-i savura cu mare placere si mare pofta.
In fiacare an, in data pe 9 martie, Biserica Ortodoxa praznuieste ziua celor 40 de Sfinti Mucenici, asa ca voi pregati astazi mucenici fierti cu nuca, rom si scortisoara.
Fiecare regiune isi are propria retetea de mucenici fierti, dar, in esenta, cam peste tot se fac cam la fel, din aceleasi ingrediente. In Moldova mucenicii se fac copti la cuptor cu nuca si miere.
Cu totii am auzit despre ei, insa putini dintre Dvs. cunosc cine au fost cei 40 de mucenici, precum si faptul, de ce traditionalii mucenici se fac in forma de „8”.
Scrut istoric despre cei 40 de Sfinti Muceniti…
Ulterior, au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastia, unul dintre cei 40 de mucenici nu a rezistat gerului si a iesit din apa, alegrand la baia calda a celor ce se inchinau idolilor, insa dupa ce a facut baie calada, a murit pe loc.
Un soldat, care asigura paza lacului, vazand minunea, a sarit in lac in locul celui ce a iesit din lac, marturisindu-si credinta crestina. In dimineata urmatoare cei 40 de mucenici au iesit vii din lac.
Insa, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele, murind in chinuri groaznice, apoi trupurile le-au fost arse si cenusa a fost aruncata in lacul Sevastia.
Cum sa faci cei mai buni Mucenici fierti cu nuca?
Ingrediente:
- 200 gr mucenici;
- 2 l de apa;
- 200 gr miez de nuci (de obicei, se foloseste miez de nuca prajit la tigaie, pe plita sau la cuptor, insa mie nu imi place; prefer miezul de nuci crud);
- 1 cana de zahar;
- 2 pachetele zahar vanilat;
- 1 lingura scortisoara macinata;
- 1 lingura esenta de rom;
- 1 lingura esenta de vanilie;
- 1 lingura de faina pentru a ingrosa putin zeama;
- coaja rasa de la o potocata si/sau coaja de la o lamaie, care va aroma placut zeama mucenicilor facandu-i mult mai gustosi.
- 1 praf de sare;
Mod de preparare Mucenici fierti:
- In primul rand, se pun la fiert 2-3 l apa cu un praf de sare, zaharul si o lingura de faina. Cand apa a dat in clocot se adauga mucenicii si se lasa sa fiarba, la foc mediu, cca 10-15 min., amestecand din cand in cand, sau pana mucenicii sunt fierti.
- Dupa ce au fiert mucenicii se lasa compozitia sa se raceasca, apoi se adauga celelalte ingrediente; se amesteca bine si se da cratita la frigider pana dimineata sau, macar, sa stea cel putin 2 h. la rece, daca nu ati avut timp sa ii gatiti cu seara inainte.
Vreau sa zic, ca nu am mai rezistat sa ii dau la frigider, prea mare a fost pofta de Mucenici fierti!!! In fond, am asteptat un an… Asa-i, cu pofta nu se glumeste!
Daca v-a placut reteta noastra de astazi – Mucenici fierti cu nuca, rom si scortisoare, asa cum ii gatesc eu, dati-ne un Share. Pentru noi conteaza! Multumim!
Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Placinta cu mere cu aluat fraged.
Pofta buna!