Supa de mazare de post – o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa – din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Intra sa vezi, cum poti sa faci cea mai buna Supa de mazare uscata cu multe legume, de post.
Fiind zi de post, m-am decis sa ma impart cu Dvs. cu una din retetele mele preferate, si anume, Supa de mazare galbena uscata gustoasa, sanatoasa si foarte satioasa.
Este o supa foarte gustoasa si hranitoare, cu un gust si o aroma total diferite de traditionala ciorba/bors de fasole, din pacate, la noi nu prea se foloseste in gastronomie mazarea uscata, ca de gasit se gaseste, ci doar cea verde (congelata sau conservata).
Mazarea, este o leguma bogata in:
- vitamine A, B, C, K (cca 40% NZR);
- minerale calciu, fier, fosfor (27-28% NZR), potasiu;
- proteine vegetale;
- fibre naturale dietetice;
- aminoacizi;
- carbohidrati;
- grasimi (Omega-3 (acid alfa-linolenic) si Omega-6).
Saraca in calorii si prezentand o excelenta sursa de proteina de origine vegetalasi, mazarea, este recomandata persoanelor, care tin o cura de slabire sau post si persoanelor vegetariene.
Deoarece, este o altenativa la carne, respetiv, proteina de origine animala si confera acea stare de satietate, datorita, faptului ca, incetineste procesul de digestie.
Cum poti sa faci cea mai buna Supa de mazare de post?
- 200 g mazare uscata;
- 2 l apa;
- 1 ceapa medie;
- 1-2 morcovi medii;
- 2-3 cartofi medii;
- 1 ardei gras mare;
- 1oo-200 ml bulion de rosii;
- 1 lingura pasta de tomate;
- 1 foaie de dafin;
- sare dupa gust;
- piper negru proaspat macinat;
- 1 legatura marar verde;
- 1 legatura ceapa verde;
- 1 lingura ulei de masline sau ulei de floarea soarelui;
- 100 g zeama de castaveti murati (moare);
- Mazarea uscata arata asa, se gaseste cam in toate supermaket-urile la raionul de cereale, este adusa din Ucraina sau Republica Moldova si este foarte gustoasa si sanatoasa.
Pregatim legumele…
2. Cat sta mazarea la inmuiat, curatam si tocam dupa preferinta ceapa, morcovul si ardeiul gras pentru a le avea gata pregatite pentru mai tarziu,
3. Dupa ce mazarea a stat la inmuiat 2 ore, varsam apa o spalam si o punem la fiert in apa fiarta; pe parcurs, alegem spuma care se formeaza.
Sfat: In vederea evitarii balonarii, va recomand, ca dupa ce mazarea a fiert cca. 20 min. sa schimbati alta apa fiarta, la care adaugati foaia de dafin si piperul negru si lasati sa fiarba pana este gata.
5. Cand mazarea este, deja fiarta, adaugam cartofii taiati in 4, bulionul si legumele calite anterior (prajeala). Lasam sa fiarba 7-8 min. sau pana cartofii sunt fierti (au trecut testul furculitei).
6. Apoi, adaugam: zeama de la castravetii murati sau borsul, ceapa si mararul verde, lasati sa dea un clocot, opriti aragazul, acopriti cratita cu un capac si lasati sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a fi servita.